Το «κατηγορώ» του Ζολά

Στις 13 Ιανουαρίου του 1898, ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά γράφει το περίφημο άρθρο/ ανοιχτή επιστολή με τον τίτλο «Κατηγορώ», που εκδίδεται στην ημερήσια εφημερίδα L’Aurore. Το γράμμα/άρθρο ξεσκεπάζει όλη τη συνομωσία που είχε στηθεί γύρω από τον Λοχαγό Άλφρεντ Ντρέϋφους και όλη την προσπάθεια για να κουκουλωθεί η αλήθεια.

Ovi_greece_038c

Ο Ντρέϋφους, αξιωματικός του Γαλλικού στρατοί είχε κατηγορηθεί για κατασκοπεία το 1894 και είχε καταδικαστεί σε ισόβια φυλάκιση σε ένα ερημικό νησί/φυλακή στη Νότια Αμερική. Δυο χρόνια μετά την καταδίκη του, σειρά από έγγραφα εμφανίστηκαν που αποδείκνυαν την αθωότητα του Ντρέϋφους αλλά και το γεγονός ότι η στρατιωτική διοίκηση τα απέκρυψε, αποφεύγοντας την αποφυλάκιση του αξιωματικού.

Ο Ζολά ήταν ήδη γνωστός και αγαπητός, πέρα από τον λογοτεχνικό κόσμο και σε όλους τους Γάλλους, ειδικά μετά το 1877 και την έκδοση του βιβλίου του «Ο Μεθυσμένος».

Ovi_greece_038b

Το γράμμα/άρθρο του Ζολά προκάλεσε γενική κατακραυγή από όλες τις πλευρές, τα πολιτικά κόμματα, ακόμα και θρησκευτικές οργανώσεις. Αλλά παράλληλα προκάλεσε και αντιδράσεις από τους υπερασπιστές του στρατού, με πρώτους μια σειρά από αξιωματικούς που πέρασαν σε σειρές μηνύσεων εναντίον του Ζολά. Έχοντας να αντιμετωπίσει το Γαλλικό στρατιωτικό και δικαστικό κατεστημένο και βλέποντας ότι θα χάσει τη δίκη, ο Ζολά έφυγε από τη Γαλλία.

Το 1899 ο Ντρέϋφους παίρνει προεδρική χάρη αλλά για πολιτικούς λόγους η αποφυλάκισή του γίνεται το 1906. Όταν ο Ζολά έμαθε για την προεδρική χάρη επέστρεψε στη Γαλλία αλλά δυστυχώς πέθανε το 1902 χωρίς να δει τον Ντρέϋφους ελεύθερο.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s