Στις 8 Νοεμβρίου του 1847, στο Clontarf του Δουβλίνου, γεννήθηκε ο Μπραμ Στόκερ (Bram Stoker), ο συγγραφέας του μυθιστορήματος Δράκουλας. Η έμπνευση και η δημιουργία του Στόκερ, η μορφή του βαμπίρ Κόμη Δράκουλα, έγιναν εικονίδιο της ποπ κουλτούρας και παρουσιάστηκαν σε εκατοντάδες ταινίες, βιβλία, παιχνίδια και άλλες μορφές ψυχαγωγίας.
Μετά την παιδική του ηλικία κατά τη διάρκεια της οποίας αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα υγείας που συχνά τον άφηναν κλινήρη, ο Στόκερ αποφοίτησε από το Trinity College, στο Δουβλίνο. Στη συνέχεια εργάστηκε σε Δημόσια Υπηρεσία της Ιρλανδίας, ενώ ταυτόχρονα έγραφε κριτικές θεάτρου για μια δουβλινέζικη εφημερίδα. Τα δραματικά του σχόλια κίνησαν την προσοχή του Sir Henry Irving (1838-1905), ενός ψηλού, σκοτεινού ηθοποιού της βικτωριανής εποχής, που θεωρείται ότι επηρέασε τον Στόκερ στην έμπνευσή του για τον Δράκουλα. Τελικά ο Στόκερ έγινε μάνατζερ του Irving. Εργάσθηκε επίσης, ως διευθυντής στο Lyceum Theatre του Λονδίνου. Κατά τη δεκαετία του 1890, δημοσίευσε πολλά μυθιστορήματα τρόμου, πολύ πριν από το ντεμπούτο του πιο φημισμένου έργου του Dracula, το 1897.
Ο Δράκουλας, έργο γραμμένο στη βικτωριανή Αγγλία, είναι η ιστορία των βαμπίρ και των ευγενών ενός αιώνα στην Τρανσυλβάνια. Ο κόμης Δράκουλας, που περιπλανιέται τη νύχτα, δαγκώνει τα λαρύγγια των ανθρώπινων θυμάτων του, το αίμα των οποίων χρειάζεται για να επιβιώσει. Η έννοια των βαμπίρ δεν προήλθε από τον Στόκερ. Αυτά τα μυθικά πλάσματα που δεν έχουν αντανακλάσεις στους καθρέφτες και μπορούν να σκοτωθούν με έναν πάσσαλο μέσα στις καρδιές τους, στην πραγματικότητα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία λαογραφία. Η έννοια του «βαμπίρ», εμφανίζεται για πρώτη φορά στο διήγημα του 1819, του Άγγλου συγγραφέα John William Polidori, με τίτλο Το Βαμπίρ (The Vampyre), με το οποίο εισάγεται ένα νέο είδος στη σύγχρονη λογοτεχνία.
Το μυθιστόρημα Dracula του Στόκερ έχει προσαρμοστεί αρκετές φορές για τη μεγάλη οθόνη. Μια μη εξουσιοδοτημένη έκδοση του βιβλίου έγινε γερμανική ταινία, με τον τίτλο Nosferatu, το 1922. Το 1931, η Universal Pictures κυκλοφόρησε την ταινία Dracula, με πρωταγωνιστή τον ουγγρικής καταγωγής ηθοποιό Μπέλα Λουγκόζι (Bela Lugosi, 1882-1956) στον κεντρικό ρόλο. Αργότερα, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου χαρακτήρισε την ταινία πολιτιστικά σημαντική και την πρόσθεσε στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου.
Η Universal κυκλοφόρησε κι άλλες σχετικές ταινίες όπως, Η κόρη του Δράκουλα (1936), Ο γιος του Δράκουλα (1943) και Το Σπίτι του Δράκουλα (1945). Στη δεκαετία του ‘50, του ’60 και του ’70, ο Άγγλος ηθοποιός Christopher Lee πρωταγωνίστησε σε μια σειρά με τον τίτλο Dracula, παραγωγής της Hammer Films, συμπεριλαμβανομένων των, Ο τρόμος του Δράκουλα (1958), Δράκουλας: Ο σκοτεινός πρίγκιπας (1966) και Οι Ουλές του Δράκουλα (1970). Το 1992, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα έκανε την υπερπαραγωγή Ο Δράκουλας του Μπραμ Στόκερ, με τον Άγγλο ηθοποιό Gary Oldman στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το είδος βαμπίρ αποδείχθηκε στο σύνολό του ένα χρυσό box-office για το Χόλυγουντ. Το 1994, το μυθιστόρημα της Anne Rice, Συνέντευξη με ένα βαμπίρ: Το χρονικό ενός βαμπίρ, γραμμένο το 1976, έγινε πετυχημένη ταινία, με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise. Το 2008, στη μεγάλη οθόνη, η ταινία Twilight του 2005, βασίστηκε στο best-seller της Stephenie Meyer, με μεγάλη επιτυχία στο box office.
Ο Μπραμ Στόκερ πέθανε σε ηλικία 64 ετών, στις 20 Απριλίου του 1912, στο Λονδίνο. Μετά το Dracula εξέδωσε και άλλα μυθιστορήματα, αλλά κανένα δεν κατάφερε να αγγίξει το ίδιο επίπεδο επιτυχίας.