Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ (Barbra Streisand), η Αμερικανίδα τραγουδίστρια με την πολυποίκιλη και πολυδιάστατη επαγγελματική πορεία, γεννήθηκε στις 24 Απριλίου του 1942, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Οι γονείς της γνωρίστηκαν στο σχολείο όπου ο πατέρας της δίδασκε ως Καθηγητής, ενώ η μητέρα της εργαζόταν εκεί ως γραμματέας, έχοντας εγκαταλείψει την πρότερη καριέρα της σαν σοπράνο.

Ovi_greece_0416_058aΟ πατέρας της πέθανε αιφνίδια σε ηλικία μόλις 34 ετών και η οικογένεια υπέπεσε σε σχετική οικονομική δυσπραγία, με τη μητέρα της να προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις, δουλεύοντας διαρκώς. Η ίδια η Στρέιζαντ έλεγε “στο τέλος της ημέρας, οι πατεράδες όλων των παιδιών επέστρεφαν στο σπίτι από τη δουλειά, ο δικός μου όχι”, καθώς και “όταν χρειαζόμουν από τη μητέρα μου να μου δείξει την αγάπη της, εκείνη μου έδινε φαγητό”.

Ξεκίνησε να φοιτά στο Jewish Orthodox Yeshiva του Μπρούκλιν. Η ιδιαιτερότητα της φωνής της και το ταλέντο της αναγνωρίστηκαν πολύ γρήγορα από τους γύρω της, αλλά και την ίδια. Σύμφωνα με δικά της λεγόμενα, ήταν μεγάλη της επιθυμία να εκμεταλλευθεί το ταλέντο της και να γίνει με κάποιον τρόπο διάσημη, ξεφεύγοντας από τους περιορισμένους ορίζοντες του Μπρούκλιν. Μεταξύ 1955 και 1959, φοίτησε στο Erasmus Hall High School του Μπρούκλιν, στους τομείς σύγχρονης Ιστορίας, Αγγλικών και Ισπανικών, συμμετέχοντας παράλληλα στις χορωδίες, Freshman Chorus και Choral Club.

Με την αποφοίτησή της το 1959, η Στρέιζαντ ξεκίνησε την καριέρα της. Πέρα από το τραγούδι, έκανε καριέρα ως ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών. Για όλη αυτή τη δραστηριότητά της, της αποδόθηκαν οι τιμητικοί χαρακτηρισμοί  Mother of All Contemporary Pop Divas και Queen of the Divas, οι οποίοι, στα πλαίσια της αμερικανικής κουλτούρας, υποδηλώνουν ηγετικές φυσιογνωμίες που ξεχώρισαν για την πολυεπίπεδη δραστηριότητά τους.

Θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτέχνιδες στη σύγχρονη ιστορία της καλλιτεχνικής βιομηχανίας, με πωλήσεις περισσότερες από 71,5 εκατομμύρια δίσκους στις ΗΠΑ και 140 εκατομμύρια, παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη RIAA (Recording Industry Association of America), τον μεγαλύτερο οργανισμό των ΗΠΑ που αντιπροσωπεύει τη μουσική βιομηχανία, η Στρέιζαντ είναι η μεγαλύτερη σε πωλήσεις γυναίκα καλλιτέχνης γενικά και η μόνη γυναίκα σε σχέση με όλες τις καλλιτέχνιδες (εκτός της ροκ σκηνής),  που κατέχει το ρεκόρ στο τοπ 10, σε έναν αριθμό 32 συνολικά δίσκων, από το 1963 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα επίσης με τις μετρήσεις του περιοδικού Billboard, η Στρέιζαντ έχει φτάσει στην κορυφή των Hot 100.

Η κινηματογραφική της καριέρα υπήρξε εξίσου λαμπρή. Έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση το 1968, στο μιούζικαλ Ένα Αστείο Κορίτσι (Funny Girl), σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ. Η ταινία της χάρισε Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, το οποίο μοιράστηκε με την Κάθριν Χέπμπορν, επίσης νικήτρια εκείνη τη χρονιά για την ταινία Lion in the Winter. Ακολούθησε μια σειρά από επιτυχημένες ταινίες όπως, Hello Dolly, (1969), What’s up Doc? (1972), The Way We Were (1973 – δεύτερη υποψηφιότητά της για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου) και A Star Is Born (1976).

Το 1982, σκηνοθέτησε, κάνοντας ταυτόχρονα και την παραγωγή της ταινίας Yentl, ενώ το 1991, έκανε το δεύτερο σκηνοθετικό της εγχείρημα, με την ταινία The Prince of Tides (Ο πρίγκηπας της Παλίρροιας), που της χάρισε μια υποψηφιότητα ως παραγωγού ταινιών. Το 1996, σκηνοθέτησε τη ρομαντική κωμωδία The Mirror Has Two Faces (Ο Καθρέφτης Έχει Δυο Πρόσωπα), στην οποία ο πρωταγωνιστικός της ρόλος της χάρισε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ερμηνείας σε μιούζικαλ. Από το 2000 και μετά, οι πιο αξιοσημείωτοι κινηματογραφικοί της ρόλοι ήταν της Ροζ Φόκερ, στην κωμωδία Meet the Fockers (Πεθερικά της Συμφοράς), το 2004, Meet the Parents (Γαμπρός της Συμφοράς), το 2000 και Little Fockers (Γονείς της Συμφοράς), το 2010.

Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ έχει βραβευτεί με δύο βραβεία Όσκαρ (ένα Α’ Γυναικείου Ρόλου κι ένα Καλύτερου Τραγουδιού), οχτώ Βραβεία Γκράμι, πέντε Βραβεία Έμμυ, ένα ειδικό Βραβείο Τόνυ, με το βραβείο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, καθώς και με  βραβείο Peabody. Είναι μία από τους λίγους καλλιτέχνες που έχουν κερδίσει Όσκαρ, Έμμυ, Γκράμι και Βραβείο Τόνι. Έχει συνολικά 51 χρυσούς, 30 πλατινένιους και 13 πολυπλατινένιους δίσκους, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Στα links που ακολουθούν, μπορείτε να την παρακολουθήσετε:

The Way We Were: https://www.youtube.com/watch?v=1Yrd6caXygw

Memory: https://www.youtube.com/watch?v=78Ruh0ewBVo

People από την ταινία Funny Girl: https://www.youtube.com/watch?v=9-8gn6vGu_w

 

 

Σχολιάστε