Η σκλάβα ποιήτρια

Στις 18 Οκτωβρίου του 1775, απελευθερώνεται επίσημα η σκλάβα Αφροαμερικανίδα ποιήτρια, Phillis Wheatley. Η Wheatley ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα ποιήτρια, που εκδόθηκε έργο της. Συχνά, το μικρό της όνομα συναντάται και ως Phyllis.

Ovi_greece_1016_049a.gif

Η Phillis Wheatley γεννήθηκε στη Δυτική Αφρική το 1753 και πουλήθηκε σαν σκλάβα στη Βόρεια Αμερική, στην ηλικία των επτά ετών. Όταν μεταφέρθηκε στην Αμερική, εγκαταστάθηκε στην οικογένεια Wheatley της Βοστώνης από την οποία και είχε αγοραστεί. Οι ίδιοι οι Wheatley διέκριναν το ταλέντο της στην ποίηση, τη δίδαξαν να διαβάζει και να γράφει και την ενθάρρυναν να συνεχίσει.

Η δημοσίευση των ποιημάτων της με τίτλο Poems on Various Subjects, Religious and Moral by Phillis Wheatley, Negro Servant to Mr. John Wheatley, of Boston, in New England, την 1η Σεπτεμβρίου του 1773, διέδωσε τη φήμη της, τόσο στην Αγγλία όσο και στις αμερικανικές αποικίες. Πρόκειται για μια συλλογή αποτελούμενη από 39 ποιήματά της. Προσωπικότητες όπως ο Τζορτζ Ουάσινγκτον επαίνεσαν το έργο της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αγγλία με το γιο του αφέντη της, ο Αφρο-Αμερικανός ποιητής Jupiter Hammon εξήρε το έργο της σε δικό του ποίημα.

Η Wheatley απελευθερώθηκε μετά το θάνατο του δασκάλου της, John Wheatley και λίγο αργότερα παντρεύτηκε. Δύο από τα παιδιά της πέθαναν σε βρεφική ακόμα ηλικία. Το 1784, ο σύζυγός της φυλακίστηκε για χρέη και η Wheatley έπεσε σε φτώχεια. Πέθανε, βαριά άρρωστη, στις 5 Δεκεμβρίου του 1784 και σύντομα τον θάνατό της ακολούθησε και ο θάνατος του μοναδικού επιζώντος γιου της.

 

Σχολιάστε