Αυτός που ΔΕΝ καλούσε τα πνεύματα (The Mentalist)

Τα τελευταία δυο χρόνια η τηλεόραση έχει γυρίσει σε «βαριές» σειρές. Σειρές με πολλά έφεκτς και πολλές φορές πολύπλοκη υπόθεση. Είναι σαν η έλευση του Game of the Thrones να άλλαξε κάτι και ακόμα και κωμικές σειρές απέκτησαν πλοκή που χρειάζεται προσπάθεια για να παρακολουθήσεις.

Δεν το κρίνω σαν κάτι αρνητικό και ανήκω σε αυτούς που παρακολουθούν το Game of the Thrones, το House of Cards και μερικά ακόμα που η υπόθεσή τους και η πλοκή τους είναι αρκετή για να φτιαχτούν πέντε έξι ακόμα σειρές. Αλλά να, υπάρχουν και κάτι στιγμές που όλα αυτά σε έχουν φορτώσει πολύ, που θέλεις κάτι πιο απλό. Απλό κι όχι απλοϊκό, μην τα μπερδεύουμε τα πράγματα. Έτσι κι εγώ στη φάση του θέλω κάτι πιο απλό, έπιασα να παρακολουθώ τον κύριο ….πνευματιστή, μέντιουμ ή καλύτερα Mentalist.

Η ιστορία έχει ως εξής: Νέος φανταχτερός που το παίζει μέντιουμ και επικοινωνεί με τα πνεύματα, μέσα στο σόου του προκαλεί την οργή ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου που για να τον εκδικηθεί σκοτώνει τη γυναίκα του και το παιδί του. Ο νέος σαλτάρει και αφού περάσει ένα χρόνο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας καταλήγει να βοηθάει την αστυνομία στην εξιχνίαση εγκλημάτων με ανταλλαγή να τον αφήνουν να βοηθάει και στην έρευνα για τον ψυχοπαθή δολοφόνο που σκότωσε την οικογένειά του.

okm02_002.gif

Τα περισσότερα επεισόδια μια σειράς που κράτησε επτά χρόνια είναι ανεξάρτητα με εγκλήματα από αυτά που συμβαίνουν στις μεγαλουπόλεις και ο νέος που έχει παραδεχτεί στο μεταξύ ότι όλα τα μέντιουμ είναι παραμύθι και αυτό που κάνουν είναι να έχουν πολύ αυξημένη παρατηρητικότητα, πιάνει τον ένα κακό μετά τον άλλο. Συνηθισμένη αστυνομική σειρά. Υπάρχουν κάποιοι κακοί που κάνουν καριέρα στη σειρά και τα επεισόδια που πρωταγωνιστούν είναι πραγματικά καλά, όπως αυτά με τον ψευτοπάστορα μιας καλτ θρησκείας στιλ σαιντολογίας, και φυσικά υπάρχουν και τα επεισόδια με τον μεγάλο εχθρό του νέου που είναι από καλά μέχρι πολύ καλά. Υπάρχει και μια ερωτική έλξη μεταξύ του νέου και της υπεύθυνης αστυνομικού αλλά που πάντα μένει πίσω από την κουρτίνα χωρίς να την παραδέχονται.

Ο ξανθός, τελείως ξενέρωτος Αυστραλός Simon Baker που παίζει τον νέο, πολλές φορές σε απωθεί αλλά εκεί νομίζω ότι είναι και η επιτυχία του σε αυτή τη σειρά, είναι η αντίθεση σε μια σειρά που στη βάση της είναι πολύ σκοτεινή. Είναι από τους ηθοποιούς που παίζει ένα ρόλο που χρειάζεσαι χρόνο για να τον αποδεχτείς αλλά μόλις τον αποδεχτείς δεν μπορείς να φανταστείς άλλον σε αυτό τα ρόλο. Η συμπρωταγωνίστρια Robin Tunney, στο ρόλο της αστυνόμου υπεύθυνης για τον κύριο μέντιουμ μερικές φορές γίνεται και ενοχλητική ή εκτός κλίματος θυμίζοντας περισσότερο τη βοηθό μάγου σε παράσταση τσίρκου παρα γυναίκα ντετέκτιβ.

okm02_003.gif

Ο Tim Kang στο ρόλο του αστυνόμου με κορεάτικη καταγωγή, απλά καταπληκτικός. Ίσως μετά τον Simon Baker, ο πιο καθοριστικός ρόλος στη σειρά που δυστυχώς γίνεται πιο αντιληπτός ακόμα και από τους παράγωγους όταν η σειρά πλησιάζει στο τέλος της. Owain Yeoman και Amanda Righetti, οι δυο τελευταίοι της ομάδας των αστυνόμων που περικλείει το μέντιουμ μέτριοι, γέμισμα. Όλο κάτι προσπαθούν να πουν και σαν ηθοποιοί και σαν ρόλοι αλλά συνέχεια μένει μισό. Ειδικά η Righetti στο ρόλο της αστυνόμου Grace Van Pelt θα μπορούσε να κάνει πολύ  περισσότερα και από τις δυο πλευρές του νόμου αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο έμεινε ανεκμετάλλευτη.

okm02_004.gif

Η σειρά κράτησε επτά χρόνια, επτά σεζόν αλλά για να πω την αλήθεια στο έξη και κάτι έπρεπε να τελειώσει. Τα τρία τέσσερα επεισόδια στη μέση της έκτης σεζόν που καταλήξανε στην αποκάλυψη του δολοφόνου απλά καταπληκτικά και εκεί έπρεπε να τελειώσει η σειρά γιατί αυτή ήταν και η κεντρική πλοκή της. Οι παραγωγοί την κράτησαν ακόμα ένα χρόνο σε μια σειρά από μέτρια έως κακά επεισόδια, επανάληψη τετριμμένων κλισέ που είχε φτιάξει η ίδια η σειρά και που την κάνανε να ξεφουσκώνει ακριβώς μετά την ακμή της. Όσοι αντέξανε είδανε τα τελευταία δυο επεισόδια που ήταν εξ ίσου πολύ καλά κλείνοντας τον κύκλο πόνου και μαυρίλας και για τους δυο πρωταγωνιστές με τη συνοδεία ενός άλλου ψυχοπαθή δολοφόνου.

Η σειρά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλή αν δεν είχε κάνει αυτή την αψυχολόγητη κοιλιά ενός ολόκληρου χρόνου. Γι’ αυτό το λόγο 4 αστέρια στον κύριο πνευματιστή.

Όσοι θέλουν να δουν τρέιλερ της σειράς, ΕΔΩ!

Σχολιάστε