Χέρστ εναντίον Γουέλς

Στις 8 Γενάρη του 1941 γίνεται μια από τις πιο γνωστές συγκρούσεις διασήμων στο Χόλυγουντ. Το «αγόρι ιδιοφυία» σκηνοθέτης, με έναν εξαγριωμένο 76χρονο μεγιστάνα εφημερίδων. Ο William Randolph Hearst απαγορεύει οποιαδήποτε από τις εφημερίδες του να τρέξει διαφημίσεις για την ταινία του Όρσον Γουέλς το «Citizen Kane».

Αν και ο Γουέλς ήταν μόλις 24 ετών όταν άρχισε να εργάζεται στο Χόλυγουντ, είχε ήδη δημιουργήσει όνομα στην θεατρική σκηνή της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα με την αμφιλεγόμενη ραδιοφωνική προσαρμογή του μυθιστορήματος HG Wells «Ο Πόλεμος των Κόσμων» το 1938. Μετά από αυτό έψαχνε για έναν ανάλογα εμπρηστικό θέμα για την πρώτη του ταινία, όταν ο φίλος του, ο συγγραφέας Herman Mankiewicz, πρότεινε μια ταινία που να βασιστεί στη ζωή του Γουίλιαμ Ράντολφ Χερστ.

Ο Χερστ μπορεί να ήταν ένας καινοτόμος εκδότης αλλά ήταν και συχνά τυραννικός επιχειρηματίας που είχε χτίσει τη δική του αυτοκρατορία εφημερίδων και περιοδικών και ζούσε σε οκτώ σπίτια, με το πιο αξιοσημείωτο αυτό το σαν κάστρο του χτισμένο πάνω σε ένα λόφο στην ακτή της Κεντρικής Καλιφόρνιας.

Κι εκεί ήταν που τον «χτύπησε» ο Γουέλς εξαγριώνοντας τον.

Ovi_greece_0117_012a.gif

Σχολιάστε