Το χρονικό της Νυρεμβέργης

Στις 12 Ιουλίου του 1493, εκδίδεται Το Χρονικό της Νυρεμβέργης (πρωτότυπος τίτλος: Nuremberg Chronicle), του Hartmann Schedel (13 Φεβρουαρίου 1440 – 28 Νοεμβρίου 1514), ένα από τα πρώτα εικονογραφημένα βιβλία, μια εικονογραφημένη βιβλική παράφραση και ταυτόχρονα παγκόσμια ιστορία, που ακολουθεί την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, όπως περιγράφεται στη Βίβλο.

Το πρωτότυπο κείμενο είναι γραμμένο στα Λατινικά, από τον Φυσικό, Ιστορικό, Ουμανιστή και έναν από τους πρώτους Χαρτογράφους γερμανικής καταγωγής, Hartmann Schedel, ενώ ταυτόχρονα, το κείμενο μεταφράστηκε στη Γερμανική από τον Georg Alt.

Το έργο θεωρείται μία από τις καλύτερες πρώιμες έντυπες τεκμηριωμένες πηγές, ένα incunabulum*, που συνδυάζει με πρωτοφανή επιτυχία, κείμενο και εικόνες.

Λατίνοι μελετητές αναφέρονται στο έργο με τον χαρακτηρισμό Liber Chronicarum (Το Βιβλίο των Χρονικών), όπως εμφανίζεται και στην εισαγωγή της λατινικής έκδοσης. Βρετανοί κριτικοί θεωρούν, ότι ο τίτλος Χρονικό της Νυρεμβέργης αποδίδει τον τόπο καταγωγής του συγγραφέα, ενώ αντίστοιχα Γερμανοί μελετητές έχουν συχνά προσδώσει στο έργο τον τίτλο Die Schedelsche Weltchronik (Παγκόσμια Ιστορία του Schedel), προς τιμήν του συγγραφέα του.

Ovi_greece_0716_058a.gif

*Ο λατινικός όρος incunabulum αναφέρεται σε βιβλία ή φυλλάδια, που έχουν κυκλοφορήσει στην Ευρώπη, σε μορφή τυπωμένη (και όχι χειρόγραφη), πριν το 1501.

Σχολιάστε