Με τον πρωτότυπο τίτλο Pride and Prejudice, στις 28 Ιανουαρίου του 1813 δημοσιεύεται για πρώτη φορά το διάσημο μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν (Jane Austen), Περηφάνια και Προκατάληψη. Το έργο, γραμμένο μεταξύ 1796 – 1797, αρχικά έφερε τον τίτλο “Πρώτες Εντυπώσεις”, με τον οποίο και απορρίφθηκε χωρίς καν να διαβαστεί, από τον Λονδρέζο βιβλιοπώλη Τόμας Κάντελ, στον οποίο εστάλη για δημοσίευση.
Έτσι, το αδημοσίευτο χειρόγραφο που ταυτόχρονα ήταν και το δεύτερο συγγραφικό πόνημα της Όστεν, επέστρεψε στα χέρια της συγγραφέως, που το 1811 κυκλοφορούσε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο Λογική και Ευαισθησία. Ίσως αυτό το γεγονός να συνετέλεσε και στην απόφαση της Όστεν να μετονομάσει τον τίτλο του δεύτερου μυθιστορήματός της σε Περηφάνια και Προκατάληψη, τίτλο με τον οποίο και τελικά κυκλοφόρησε το 1813.
Ως προς το θέμα του, το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία της οικογένειας Μπένετ, στην Αγγλία του 18ου με αρχές 19ου αιώνα, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα ήθη και τα χαρακτηριστικά της εποχής κατά την οποία γράφτηκε, καθώς και τις επικρατούσες αντιλήψεις ως προς τη θέση της γυναίκας στα πλαίσια της τότε περιρρέουσας κοινωνίας αλλά και της μετάβασης αυτής της κοινωνίας από τον κόσμο της Αντιβασιλείας στον σύγχρονο κόσμο. Οι πέντε κόρες της κυρίας Μπένετ έχουν ανατραφεί από τη μητέρα τους με έναν και μοναδικό σκοπό, να βρουν σύζυγο. Ωστόσο, η δεύτερη σε σειρά ηλικίας, η Ελίζαμπεθ (Λίζι), έχει ανακαλύψει άπειρους λόγους για τους οποίους δεν θα ήθελε να παντρευτεί. Εκείνο το καλοκαίρι, ο νεαρός κύριος Μπίνγκλεϊ και οι φίλοι του πρόκειται να περάσουν τις διακοπές τους στην περιοχή, γεγονός που αναστατώνει τη ζωή της οικογένειας, καθώς η μητέρα θεωρεί την άφιξή τους καταπληκτική ευκαιρία για την “αποκατάσταση” των κοριτσιών. Ο Μπίνγκλεϊ θα γνωρίσει την πρωτότοκη Τζέιν, αλλά και η Λίζι θα γνωρίσει τον μελαγχολικό κύριο Ντάρσι με τον οποίο αναπτύσσει μια παράξενη σχέση που θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αντιλήψεων και την ωρίμανση των χαρακτήρων.
Το μυθιστόρημα Περηφάνια και Προκατάληψη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της αγγλικής λογοτεχνίας, καθώς αποτελεί αρωγό ιστορικών και κοινωνικοπολιτικών πληροφοριών και αντιλήψεων. Η κεντρική του ηρωίδα Ελίζαμπεθ Μπένετ θα μπορούσε μέσω των ιδεών της να χαρακτηριστεί ως “φεμινίστρια” για την εποχή της και προπομπός της γυναικείας χειραφέτησης που επακολούθησε κατά τις μεταγενέστερες εποχές.
Ως προς το καθεστώς που επικρατούσε εκείνη την εποχή γύρω από την έκδοση και την πώληση των βιβλίων, αξίζει να αναφερθεί ότι η συγγραφέας Τζέιν Όστεν κατά τη δημοσίευση του πρώτου της μυθιστορήματος, είχε πουλήσει τα πνευματικά της δικαιώματα στον εκδότη Τόμας Έγκερτον, έναντι εφάπαξ πληρωμής 110 λιρών. Αυτό σήμαινε ότι εκείνος θα αναλάμβανε οποιοδήποτε ρίσκο, θα καρπωνόταν όμως και όλα τα κέρδη. Όταν η 1η έκδοση του μυθιστορήματος γρήγορα εξαντλήθηκε – γεγονός που η Όστεν δεν περίμενε να συμβεί – τυπώθηκε αμέσως η 2η έκδοση. Υπολογίζεται ότι το κέρδος του εκδότη από αυτές τις δύο μόνο σειρές ανήλθε στο ύψος των 450 λιρών.