Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα

Στις 6 Δεκεμβρίου του 1768 κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση της παλαιότερης αγγλόφωνης εγκυκλοπαίδειας, η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (Encyclopædia Britannica).

Ovi_greece_1216_012a.gifΗ Britannica, μια έκδοση του σκωτσέζικου εκδοτικού οίκου Encyclopædia Britannica, Inc., αποτελεί μια εγκυκλοπαίδεια γενικών γνώσεων της αγγλικής γλώσσας. Έχει συγγραφεί από 100 περίπου συντάκτες πλήρους απασχόλησης και περισσότερους από 4.000 συνεργάτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 110 νομπελίστες και 5 Αμερικανοί πρόεδροι. Το 2010, η 15η έκδοσή της που εκτείνεται σε 32 τόμους και 32.640 σελίδες, ήταν η τελευταία έντυπη έκδοση. Έκτοτε, η διανομή της συνεχίζεται σε ψηφιακή μορφή.

Η Britannica εκδόθηκε για πρώτη φορά μεταξύ 1768 και 1771, στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο. Το υλικό της πρώτης της έκδοσης συμπεριλαμβανόταν αρχικά σε 3 τόμους, ενώ κατά τη 2η έκδοση οι τόμοι της αυξήθηκαν στους 10 και κατά την 4η έκδοση (μεταξύ 1801-1810), στους 20. Το διαρκώς αυξανόμενο στάτους της επέτρεψε την πρόσληψη επιφανών συνεργατών, με αποτέλεσμα η 9η (1875 – 1889) και η 11η έκδοσή της (1911) να αποτελέσει εγκυκλοπαιδικό ορόσημο για τις ακαδημαϊκές αναφορές και το λογοτεχνικό της ύφος.

Μετά από την κυκλοφορία της 11ης έκδοσής της, η Britannica εξαγοράστηκε από αμερικανικό οίκο και κυκλοφόρησε συντομευμένη και απλοποιημένη, με στόχο τη διεύρυνση της απήχησής της στην αγορά της Βόρειας Αμερικής. Το 1933, ήταν η πρώτη εγκυκλοπαίδεια συνεχών αναθεωρημένων εκδόσεων, με κάθε άρθρο της ενημερωμένο βάσει χρονοδιαγράμματος. Τον Μάρτιο του 2012, ο εκδοτικός οίκος Encyclopædia Britannica, Inc. ανακοίνωσε την παύση των έντυπων εκδόσεων και τη στροφή του στην ψηφιακή συνέχεια της εγκυκλοπαίδειας, Encyclopædia Britannica Online.

Η δομή της τελευταίας έντυπης έκδοσης (15η) χωρίζεται σε τρία μέρη: ένα 12-τομο μικρών άρθρων, συνήθως λιγότερων των 750 λέξεων (Micropædia), ένα 17τομο μακροσκελών άρθρων, 2 έως 310 σελίδων (Macropædia) και ένα ενιαίο μέρος (Propædia), που παρέχει ένα ιεραρχικό περίγραμμα του συνολικού περιεχομένου.

Για περισσότερα από 70 χρόνια, το μέγεθος της Britannica έχει παραμείνει σταθερό, με περίπου 40 εκατομμύρια λέξεις για μισό εκατομμύριο θέματα. Αν και στις ΗΠΑ κυκλοφορεί από το 1901, συνεχίζει να διατηρείται ως η επί το πλείστον τεκμηριωμένη πηγή της βρετανικής προφοράς και ορθογραφίας.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s