Ράινερ Μαρία Ρίλκε

Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε (Rainer Maria Rilke) ήταν λυρικός ποιητής και πεζογράφος του 20ού αιώνα, που γεννήθηκε στην Πράγα, στις 4 Δεκεμβρίου του 1875. Γνωστότερος περισσότερο μέσα από τις ποιητικές του συλλογές Σονέτα στον Ορφέα (Die Sonette an Orpheus), Ελεγείες του Ντουίνο (Duineser Elegien), το κατά το ήμισυ αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα με τίτλο Τα Σημειωματάρια του Malte Laurids Briggeo (Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Briggeο) και τη συλλογή 10 γραμμάτων, που δημοσιεύθηκε μετά από τον θάνατό του, με τίτλο Γράμματα σε έναν νέο Ποιητή (Briefe an einen jungen Dichter), ο Ρίλκε συνέγραψε επίσης περισσότερα από 400 ποιήματα στα γαλλικά, που τα αφιέρωσε στο καντόνι Valais της Ελβετίας, μια πόλη που επέλεξε να την κάνει πατρίδα του.

Ovi_greece_1216_010a.gifΜε γερμανική καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του και τσεχική από την πλευρά της μητέρας του, ο Ρίλκε έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, σε μία ταραχώδη περίοδο της Αυστρο-Ουγγρικής αυτοκρατορίας, από την οποία και εμπνεύστηκε το πρώτο θεματικό υλικό των μετέπειτα έργων του. Ο πατέρας του, αποτυχημένος στρατιωτικός και μετέπειτα σιδηροδρομικός υπάλληλος, παντρεύτηκε τη μητέρα του, γόνο εύπορης οικογένειας της Πράγας, το 1884. Η απώλεια της μεγαλύτερης αδελφής του υπήρξε στοιχείο που βάραινε διαρκώς τη σχέση του με τη μητέρα του.

Στα χρόνια της νεότητάς του, κοινωνικές αναταραχές, θρησκευτικές διαμάχες, ηθική κατάπτωση, βαθιά ανησυχία και μοναξιά, είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα γενικότερης δυσπιστίας, που επηρέασε πολύ την ψυχοσύνθεση και το ποιητικό του ύφος. Σε μεγάλο βαθμό υπήρξαν επίσης ο λόγος που ο ποιητής περιπλανήθηκε σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, πριν επιλέξει να καταλήξει να ριζώσει στην Ελβετία.

Ο Ρίλκε, ως ποιητής, τοποθετείται μεταξύ της παραδοσιακής και της νεότερης ποίησης. Επηρεασμένος από διάφορες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, όπως επίσης κι από την ψυχανάλυση του Φρόυντ, μαζί με τον Αυστριακό ποιητή Hofmannsthal και τον Γερμανό λυρικό George, αποτελούν τη βασική αντιπροσωπευτική τριάδα της νεωτεριστικής ποίηση της Κεντρικής Ευρώπης. Ο στίχος του έχει χαρακτηριστικές επιδράσεις από τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό στη ζωγραφική και το συμβολισμό στην ποίηση.

Ωστόσο, πριν ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή, ο Ρίλκε υπηρέτησε την επιθυμία των γονιών του, να ακολουθήσει στρατιωτική σταδιοδρομία στρατιωτική, φοιτώντας για μια πενταετία στη Στρατιωτική Σχολή Sankt Ploeten της Αυστρίας, από την οποία αποχώρησε λόγω ασθένειας. Το 1895 άρχισε να φοιτά στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, όπου σπούδασε Γερμανική Λογοτεχνία, Ιστορία της Τέχνης και Φιλοσοφία. Από το 1892 άρχισε να συμμετέχει σε φιλολογικούς κύκλους της Πράγας και το 1896, εγκαταστάθηκε στο Μόναχο.

Το 1899 και το 1900 ταξίδεψε στη Ρωσία. Το έργο Το Βιβλίο των Ωρών είναι εμπνευσμένο από τη γνωριμία του με τον Τολστόι. Στη φιλία που ανέπτυξε με τον γλύπτη Ροντέν και στον γάμο του με τη νεαρή γλύπτρια Κλάρα Βέστχοφ, αποδίδεται η μυστικιστική διάθεση της δεύτερης φάσης της ποίησής του. Στα Νέα Ποιήματα, γραμμένα κατά τη 2ετία  1907 – 1908, διαφαίνεται μια μεταφυσική ανησυχία μπροστά στο μυστήριο της δημιουργίας και του σύμπαντος.

Το 1910 ο Ρίλκε ταξίδεψε στη Δαλματία, στη Βόρεια Αφρική και στην Αίγυπτο. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο εγκαταστάθηκε στο Μόναχο. Οι Ελεγείες του Ντουίνο και τα Σονέτα στον Ορφέα, έργα πλούσια σε λυρισμό και διάθεση για ζωή, τοποθετούνται στην περίοδο της διαμονής του εκεί και θεωρούνται ως τα αριστουργήματα του ποιητικού του έργου.

Οι Σημειώσεις του Μάλτε Λάουριτς, που ξεκίνησε να γράφεται στη Ρώμη το 1904, θεωρούνται ως ο πρόδρομος της υπαρξιστικής λογοτεχνίας. Το έργο του Γράμματα σε έναν νέο Ποιητή, που αγαπήθηκε ιδιαιτέρως και διαβάστηκε πολύ κυρίως από τους νέους, δημοσιεύθηκε το 1929. Ο ποιητής διατηρούσε πλούσια αλληλογραφία, που περιέχει πολύτιμες πληροφορίες για το έργο του.

Πέθανε από λευχαιμία, στις 29 Δεκεμβρίου του 1926, στο Βαλμόν της Ελβετίας.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s