Whaam!

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 1963, το δημοφιλές Whaam!”, έργο του Roy Lichtenstein και ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά της pop art, εκτίθεται για πρώτη φορά στη Γκαλερί Leo Castelli της Νέας Υόρκης, κατά τη δεύτερη προσωπική έκθεση του δημιουργού του που διήρκησε μέχρι τις 24 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Ο Roy Fox Lichtenstein (27 Οκτωβρίου 1923 – 29 Σεπτεμβρίου 1997), κατά τη δεκαετία του ’60, υπήρξε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του καλλιτεχνικού κινήματος της ποπ αρτ στην Αμερική. Το 1943, εγκατέλειψε τις σπουδές που έκανε πάνω στη ζωγραφική και το σχέδιο στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, για να υπηρετήσει στον στρατό των ΗΠΑ, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 1946. Κατά τη δεκαετία του ’50 εγκαταστάθηκε στο Κλίβελαντ, με βασική του απασχόληση τη ζωγραφική. Την περίοδο αυτή άρχισε να μεταπηδά στην αφηρημένη τέχνη και να επιχειρεί τις πρώτες του δειλές εξπρεσιονιστικές πινελιές. Ήταν η εποχή, που η ποπ αρτ είχε αρχίσει να αντλεί τα θέματά της από διαφημιστικά σλόγκαν και “ευτελή” σύμβολα της καταναλωτικής καθημερινότητας. Κόμικς, διαφημίσεις, βιομηχανικά προϊόντα, φωτογραφίες λαϊκών ειδώλων συνέθεταν το νέο κίνημα, με κύρια χαρακτηριστικά τον αυθορμητισμό, τη δημιουργική υπερβολή, τη σάτιρα, τις έντονες χρωματικές αντιθέσεις και γενικά, την απόρριψη του παραδοσιακού. Η ποπ αρτ υπηρέτησε τη λεγόμενη “μαζική κουλτούρα” και συνδέθηκε με ένα είδος εμπορικής τέχνης που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό.

Ovi_greece_0916_049a.gif

Το Whaam! είναι ένα δίπτυχο μεγάλων διαστάσεων (1,7 m × 4,0 m) – από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτεχνικού ρεύματος της ποπ αρτ – που μαζί με το εξίσου γνωστό As I Opened Fire, ανήκουν στη σειρά έργων του Λιχτενστάιν, που αντλούν τη θεματολογία τους μέσα από εικόνες του πολέμου. Το έργο απεικονίζει τη στιγμή της κατάρριψης ενός εχθρικού μαχητικού από ένα αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο. Η εικόνα συμπληρώνεται από το κείμενο: “Άνοιξα πυρ και οι πύραυλοι φώτισαν μπροστά μου τον ουρανό”, ενώ δίπλα, με τεράστια γράμματα, απεικονίζεται η λέξη Whaam!” που παραπέμπει στον ήχο της έκρηξης. Το θέμα είναι εμπνευσμένο από μια κοινή εικόνα της σειράς κόμικς πολεμικών ιστοριών με τίτλο All-American Men of War, που κυκλοφόρησε συνολικά σε 118 τεύχη, μεταξύ 1956 – 1966. Η συγκεκριμένη εικόνα, αποκομμένη από την υπόλοιπη πολεμική ιστορία του τεύχους Φεβρουαρίου του 1962 (Τεύχος Νο. 89), δημιούργησε από μόνη της ένα ξεχωριστό έργο τέχνης, που διακρίνεται για τη χρονική, χωρική και ψυχολογική ένταση που προκαλεί με τον συνδυασμό της αφηγηματικής της έκφρασης και των ζωηρών της χρωμάτων.

Μετά από την παρουσίασή του στη Leo Castelli Gallery, το έργο αγοράστηκε το 1966 από την Tate Gallery του Λονδίνου. Από το 2006, εκτίθεται μόνιμα στην Tate Modern, τη βρετανική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s