Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Ovi_greece_0916_048a.gifΑπό το 1980, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (United Nations World Tourism Organization – UNWTO) όρισε την 27η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τον ρόλο του τουρισμού και το πώς αυτός επηρεάζει τις κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές και οικονομικές αξίες σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Η 27η Σεπτεμβρίου θεωρείται ορόσημο για τον παγκόσμιο τουρισμό, καθώς την αντίστοιχη ημερομηνία του 1970, συστάθηκε και εκδόθηκε το καταστατικό του Οργανισμού, ο οποίος και την επέλεξε.

Τον Οκτώβριο του 1997, στο 12ο Συνέδριο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, η Γενική Συνέλευση του UNWTO αποφάσισε να ορίσει κάθε χρόνο και μια διαφορετική χώρα υποδοχής, που θα ενεργεί ως εταίρος του Οργανισμού κατά τον εορτασμό αυτής της ημέρας. Τον Οκτώβριο του 2003, στη 15η Σύνοδο, στο Πεκίνο της Κίνας, η Συνέλευση αποφάσισε ότι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού θα πρέπει να ακολουθεί μια γεωγραφική σειρά, ως εξής: Το 2006 στην Ευρώπη, το 2007 στη Νότια Ασία, το 2008 στην Αμερική, το 2009 στην Αφρική, το 2011 στη Μέση Ανατολή.

Η ιδέα για την καθιέρωση της συγκεκριμένης ημερομηνίας προτάθηκε από τον Νιγηριανό Ignatius Amaduwa Atigbi και έτυχε αποδοχής από τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού. Το 2009, του αναγνωρίστηκε η συμβολή του στην καθιέρωση του γεγονότος.

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s