Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1896, στο Σαιντ Πωλ της Μινεσότα, γεννήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ (Francis Scott Key Fitzgerald), ένας από τους κύριους εκπροσώπους της λεγόμενης “χαμένης γενιάς” των Αμερικανών λογοτεχνών κι από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα, με τα έργα του να έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες. 

Ο Φιτζέραλντ μεγάλωσε στους κόλπους μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης, ιρλανδικής καταγωγής και άρρηκτα δεμένης με τον καθολικισμό. Ο παππούς του, μετανάστης επίσης από την Ιρλανδία, είχε καταφέρει να αποκτήσει σημαντική περιουσία ως παντοπώλης.

Ovi_greece_0916_022aΕξαιτίας της δουλειάς του πατέρα του, η οικογένεια μετακινήθηκε κατά διαστήματα στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Με τη μόνιμη επιστροφή τους στη Μινεσότα, μετά από την απόλυσή του, το 1908, ο Φιτζέραλντ φοίτησε για μια 3ετία στη σχολή Saint Paul Academy and Summit School και στη συνέχεια παρακολούθησε προπαρασκευαστικά μαθήματα για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, στο Newman School του Νιου Τζέρσεϊ, μέχρι το 1912.

Το 1913, ξεκίνησε να φοιτά στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ένα από τα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αμερικής και ξεκίνησε να γράφει για τα περιοδικά, Princeton Tiger και Nassau Literary Magazine. Οι ακαδημαϊκές του επιδόσεις ήταν εξ αρχής μέτριες και το 1917, δεδομένης και της απόφασής του να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο, χωρίς ποτέ να αποκτήσει πτυχίο. Την ίδια κιόλας χρονιά κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Την περίοδο κατά την οποία εκπαιδευόταν ως αξιωματικός, ο συγγραφέας ολοκλήρωσε το μυθιστόρημά του The Romantic Egotist, το οποίο κατέθεσε δυο φορές αναθεωρημένο στον εκδοτικό οίκο Charles Scribner’s Sons, αλλά απορρίφθηκε και τις δύο φορές. Το 1918, γνώρισε και ερωτεύθηκε τη Zelda Sayre, με την οποία αρραβωνιάστηκε και μετά τη λήξη του πολέμου μετακόμισαν μαζί στη Νέα Υόρκη για να παντρευτούν. Ωστόσο, η εκλεκτή της καρδιάς του δεν πείστηκε ότι η επιλογή του να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη λογοτεχνία θα στεκόταν ικανή να συντηρήσει μια οικογένεια και η σχέση τους διαλύθηκε.

Ο ίδιος επέστρεψε στο πατρικό του, όπου και ξεκίνησε να επεξεργάζεται για τρίτη φορά το πρώτο του μυθιστόρημα, που τελικά εκδόθηκε το 1920, υπό τον τίτλο This Side of Paradise, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να γράφει μικρές ιστορίες για λογοτεχνικά περιοδικά και έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας. Η έκδοση του μυθιστορήματός του, κατέστησε τον Φιτζέραλντ, έναν από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς της εποχής του, γεγονός που οδήγησε και στην επανασύνδεσή του με τη Zelda.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημα του Φιτζέραλντ, με τίτλο The Beautiful and Damned και στα μέσα της ίδιας δεκαετίας, το 1925, εκδόθηκε το κορυφαίο κατά πολλούς έργο του The Great Gatsby. Την ίδια περίοδο, από τις πιο καθοριστικές για τη λογοτεχνική του καριέρα, ταξίδεψε αρκετά στην Ευρώπη και κυρίως στη γαλλική Ριβιέρα και το Παρίσι, όπου γνωρίστηκε με τους περισσότερους από τους εξόριστους Αμερικανούς λογοτέχνες. Από τις σημαντικότερες σχέσεις του υπήρξε η φιλία του με τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, μια φιλία που έχαιρε εκτιμήσεως και θαυμασμού και από τις δύο πλευρές. Ο Χέμινγουεϊ είχε γράψει για το ταλέντο του Φιτζέραλντ ότι ήταν «τόσο φυσικό, όσο το σχήμα που αφήνουν στη σκόνη τα φτερά μιας πεταλούδας».

Στα τέλη της δεκαετίας του ’20, ξεκίνησε να επεξεργάζεται το τέταρτο και τελευταίο, όσο ο ίδιος βρισκόταν εν ζωή, μυθιστόρημά του και μεγάλη του εμπορική επιτυχία,  Tender is the Night (Τρυφερή είναι η νύχτα). Έχοντας να αντιμετωπίσει διάφορες οικονομικές δυσκολίες, αλλά και το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας της συζύγου του που έπασχε από σχιζοφρένεια, ο Φιτζέραλντ, το 1932, νοίκιασε το κτήμα «La Paix», στα προάστια του Towson και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο μυθιστόρημά του, το οποίο και εκδόθηκε τελικά, το 1934.

Το 1937, με πολλά ακόμα οικονομικά προβλήματα να τον βαραίνουν, υπέγραψε συμβόλαιο με την Metro Goldwyn Mayer ως σεναριογράφος, με αμοιβή 1.000 δολάρια την εβδομάδα, αρχικά για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια για έναν ακόμα χρόνο, γεγονός που τον βοήθησε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές του δυσκολίες. Σαν σεναριογράφος, ο Φιτζέραλντ δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία.

Το 1939, ξεκίνησε το πέμπτο του μυθιστόρημα με τίτλο, The Love of the Last Tycoon, με θεματολογία βασισμένη τον κόσμο του Χόλυγουντ. Το έργο του παρέμεινε ημιτελές και εκδόθηκε μετά τον θάνατό του και ύστερα από σχετική επιμέλεια των γραπτών του, από τον φίλο του, Έντμουντ Γουίλσον.

Όντας αλκοολικός ήδη από τη νεαρή του ηλικία, η υγεία του ήταν ήδη αρκετά κλονισμένη, όταν επιδεινώθηκε αισθητά κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’30. Ο θάνατός του, στις 21 Δεκεμβρίου του 1940, υπήρξε αποτέλεσμα της δεύτερης καρδιακής προσβολής που υπέστη μέσα στην ίδια χρονιά. Απεβίωσε σε ηλικία μόλις 44 ετών.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s