Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης!

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1897, σε κεντρικό άρθρο της δημοφιλούς εφημερίδας The (New York) Sun, εμφανίστηκε για πρώτη φορά η φράση «Yes, Virginia, there is a Santa Claus«, μια έκφραση που έμελε να υιοθετηθεί στο εξής από τα περισσότερα έντυπα του αγγλόφωνου Τύπου, αποκτώντας παράλληλα μια παραδοσιακή δημώδη υφή συνδεδεμένη με τη χριστουγεννιάτικη αρθρογραφία. 

Ovi_greece_0916_043aΗ φράση προήλθε μέσα από το άρθρο του Dr. Philip O’Hanlon, με τίτλο “Is There a Santa Claus?” (Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;), που αποφάσισε να γράψει, απαντώντας ουσιαστικά στον προβληματισμό της οκτάχρονης κόρης του Βιρτζίνια, σχετικά με την ύπαρξη του Αη Βασίλη. Και καθώς η The Sun θεωρείτο μία από τις πιο έγκυρες και διακεκριμένες εφημερίδες της εποχής, ο O’Hanlon επεσήμανε στη μικρούλα κόρη του, πως αν έβλεπε κάτι τέτοιο γραμμένο εκεί, θα μπορούσε να το θεωρεί απολύτως βέβαιο.

Με αφορμή λοιπόν μια απλοϊκή παιδική ερώτηση ο O’Hanlon συνέγραψε το άρθρο του, αναπτύσσοντας μια σειρά φιλοσοφικών στοχασμών γύρω από το θέμα και το παρέδωσε για δημοσίευση στον Francis Pharcellus Church, έναν από τους συντάκτες της εφημερίδας. Ο Church, πολεμικός ανταποκριτής κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, είχε βιώσει όλα εκείνα τα συναισθήματα πόνου, έλλειψης πίστης και ελπίδας, που ένας πόλεμος προκαλεί σε μια κοινωνία. Έτσι, δημοσίευσε το άρθρο του O’Hanlon, που έτυχε εξαιρετικά θερμής ανταπόκρισης από το αναγνωστικό κοινό. Η καταληκτική επιβεβαιωτική του φράση “Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης” καθιερώθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε για περισσότερο από έναν αιώνα μετά, να αποτελεί αναπόσπαστη αναδημοσίευση κάθε συντακτικής ομάδας αγγλόφωνης εφημερίδας.

Το 1971, μετά από την αναγγελία θανάτου της Βιρτζίνια στο The New York Times, τέσσερις φίλοι δημιούργησαν μια εταιρεία με την επωνυμία Elizabeth Press, που εξέδωσε ένα παιδικό βιβλίο με τον τίτλο “Ναι, Βιρτζίνια”, όπου απεικονίζεται με απλό τρόπο η ιστορία και παρουσιάζονται οι βασικοί χαρακτήρες της. Οι εμπνευστές και δημιουργοί του το προώθησαν στη Warner Bros, που το μετέτρεψε σε βραβευμένη τηλεοπτική εκπομπή, βασισμένη στην ιστορία. Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2001, το History Channel σε ειδικό του αφιέρωμα σημείωσε, ότι η Βιρτζίνια είχε παραδώσει το αρχικό άρθρο σε μία εγγονή της. Παρ’ όλες τις επιφυλάξεις, ότι το άρθρο είχε καταστραφεί όταν στο σπίτι ξέσπασε πυρκαγιά, 30 χρόνια αργότερα ανακαλύφθηκε άθικτο. Ένα επικυρωμένο αντίγραφό του, που κατά την οικογένεια αποτελεί αντίγραφο εκ του πρωτοτύπου, παρουσιάστηκε σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή, το 1998.

Η ιστορία της Βιρτζίνια καθιερώθηκε να γίνει σχεδόν ταυτόσημη με κάθε μορφή τέχνης που σχετίζεται με τα Χριστούγεννα. Μέρος της απεικονίζεται στην ταινία μικρού μήκους, παραγωγής 1945, με τον τίτλο Santa Claus Story. Σαν ταινία κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε από την τηλεόραση έχει αποσπάσει βραβείο Emmy, ενώ κυκλοφόρησε και πάλι σε κινούμενα σχέδια από τον Bill Meléndez. Το 1991, γυρίστηκε σε ταινία για την τηλεόραση με πρωταγωνιστές τους Richard Thomas και Charles Bronson. Το 1996, προσαρμόστηκε σε επώνυμη μουσική σύνθεση από τον David Kirchenbaum.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1997, 100η επέτειο από την αρχική δημοσίευση, το The New York Times είχε σχετικό αφιέρωμα, ενώ κατά τις δεκαετίες 2000 και 2010 επώνυμα πολυκαταστήματα της Νέας Υόρκης έχουν χρησιμοποιήσει την ιστορία για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση των βιτρινών τους.

Η έκφραση «Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης” αποτελεί συνώνυμη έκφρασης που επιθυμεί να δηλώσει ότι κάτι είναι αληθινό.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ομώνυμο animation του Bill Meléndez, στο link που ακολουθεί:

https://www.youtube.com/watch?v=U9mqXJQYZSo

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s