Ψήφος στις Γαλλίδες

Την 21η Οκτωβρίου 1945, ανοίγει στη Γαλλία ο δρόμος για το δικαίωμα συμμετοχής των γυναικών στην ψήφο.

Ovi_greece_1016_061a.gif

Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, περιορισμένα δικαιώματα ψήφου στις γυναίκες είχαν παραχωρήσει η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Σουηδία και ορισμένες δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Μεταξύ 1881 και 1901, διάφορες περιοχές, κυρίως αυτοδιοικούμενες βρετανικές αποικίες της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αυστραλίας, παραχώρησαν κατά περίπτωση σε γυναίκες το δικαίωμα ψήφου, συνδεδεμένο συχνά με διάφορες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα, την εκ παραλλήλου ιδιοκτησία κάποιου ακινήτου. Στην αυτοδιοικούμενη αποικία της Νότιας Αυστραλίας, οι γυναίκες θεσμοθέτησαν το δικαίωμά τους να ψηφίζουν κατά το έτος 1894 και έκαναν για πρώτη φορά χρήση του, κατά τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, το 1895. Το 1901, οι έξι ομοσπονδιακές βρετανικές αποικίες της Αυστραλίας έγιναν Κοινοπολιτεία και έδωσαν στις γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Ωστόσο, παρά τις επί μέρους και κατά τόπους παραχωρήσεις πολιτικών δικαιωμάτων, οι περιοριστικές διακρίσεις ως προς το δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες δεν έλειψαν εντελώς, παρά από το 1962 και μετά. Από το 1904, εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί και κυρίως η Διεθνής Συμμαχία για το Δικαίωμα Ψήφου στις Γυναίκες, είχαν ξεκινήσει συντονισμένες προσπάθειες γύρω από τη διεκδίκηση πολιτικών δικαιωμάτων του ασθενούς φύλου.

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισήγαγε την ψήφο των γυναικών ήταν το Μεγάλο Δουκάτο της Φινλανδίας, επαρχίας ακόμα τότε της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Έτσι, στις βουλευτικές εκλογές του 1907, η χώρα εξέλεξε την πρώτη στον κόσμο γυναίκα βουλευτή. Ακολούθησε η Νορβηγία, με παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες κατά το 1913, ενώ οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής προέβησαν στην αντίστοιχη παραχώρηση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με αργούς ρυθμούς στην Ευρώπη και με την Ισπανία και την Πορτογαλία πρώτες από το 1931, δικαίωμα ψήφου παραχώρησαν στις γυναίκες, η Γαλλία το 1945, η Ιταλία το 1946, η Ελλάδα το 1952, το Σαν Μαρίνο το 1959, το Μονακό το 1962, η Ανδόρα το 1970, η Ελβετία, σε ομοσπονδιακό επίπεδο το 1971 και σε τοπικό επίπεδο, καντονιού, από το 1959 και μετά, το Λιχτενστάιν το 1984.

Στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και μερικά έθνη της Λατινικής Αμερικής, με τελευταία την Παραγουάη το 1961, το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες παραχωρήθηκε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2015, για πρώτη φορά και σε δημοτικές εκλογές, παραχωρήθηκε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.

Για την πλήρη παραχώρηση του δικαιώματος, στις περισσότερες χώρες διενεργήθηκαν εκτεταμένες πολιτικές εκστρατείες από τις γυναίκες και τους υποστηρικτές του δικαιώματός τους για ισότιμα πολιτικά δικαιώματα με τους άνδρες και γενικά υπήρξε αναγκαία η τροποποίηση νομοθεσιών του Συντάγματος κάθε μιας από αυτές. Κατά τα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι εκστρατείες για την καθιέρωση και θεσμοθέτηση του εν λόγω δικαιώματος υποστηρίχθηκε σθεναρά από όλες τις χώρες – μέλη των Ηνωμένων Εθών και τη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών, του 1979.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s