Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Στις 20 Ιουλίου του 1974, με αφορμή το πραξικόπημα κατά του Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μακαρίου, τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου, με πρόφαση την προστασία της τουρκικής μειονότητας του νησιού και τη διαφύλαξη των εθνικών τους συμφερόντων.

Ovi_greece_0716_028a.gifΚάτω από την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του Πολεμικού τους Ναυτικού, 40.000 περίπου Τούρκοι στρατιώτες εισβάλλουν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις βόρειες ακτές του νησιού.

Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων, που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από την δεύτερη, συνετέλεσε στην παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. 200.000 περίπου Ελληνοκύπριοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, ενώ ο τραγικός απολογισμός των γεγονότων εκείνης της περιόδου περιλαμβάνει περίπου 4.000 νεκρούς και 1.619 αγνοούμενους. Με την εισβολή τους, οι Τούρκοι κατέκτησαν το 65% καλλιεργήσιμων εκτάσεων, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας και το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων του νησιού.

Παρόλες τις συνέπειες, η Τουρκία από την πλευρά της ουδέποτε παραδέχθηκε ότι επρόκειτο για εισβολή, αλλά χαρακτήρισε την ενέργειά της ως “ειρηνική παρέμβαση” και διαιτησία, με σκοπό τη διευθέτηση της ομαλότητας στο νησί και την επαναφορά του στη συνταγματική κατάσταση που επικρατούσε σε αυτό προ του πραξικοπήματος. Τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της βάσιζε στη Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχε δημιουργηθεί με σκοπό τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της, της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Η Συνθήκη Εγγυήσεως ωστόσο, δίνει το δικαίωμα ένοπλης παρέμβασης στις εγγυήτριες χώρες, μόνο εφόσον

  • Εγγυήτρια χώρα χρειάζεται να αμυνθεί σε περίπτωση εισβολής από μια άλλη, τρίτη χώρα
  • Τα Ηνωμένα Έθνη ζητήσουν ένοπλη παρέμβαση από μια εγγυήτρια χώρα
  • Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητήσει ένοπλη παρέμβαση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει το αίτημα.

Καμία από τις τρεις παραπάνω παραμέτρους δεν υφίστατο στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ουδέποτε ζήτησε από την Τουρκία να παρέμβει στρατιωτικά. Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη, ουδέποτε είχε πάρει τέτοια απόφαση. Αντιθέτως, συμμετέχοντας σε αυτό ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε καταγγείλει απροκάλυπτα την ελληνική δικτατορία για “εισβολή στην Κύπρο”, χωρίς όμως να εκφράσει ανοιχτά τους φόβους του για ενδεχόμενη τουρκική εισβολή στο νησί.

Η Τουρκία έχει ανυποχώρητα υποστηρίξει, ότι την παρέμβασή της αιτήθηκε ο Τουρκοκυπριακός λαός, που αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε καταφύγια και ήταν υπό διωγμό. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως, η Συνθήκη Εγγυήσεως αναφέρει ρητώς, ότι η εγγυήτρια χώρα που θα επέμβει, οφείλει να το κάνει με απόλυτο στόχο τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου. Σε αντίθεση με αυτό, η Τουρκία εισέβαλε ένοπλα και έκτοτε λειτουργεί ως δύναμη κατοχής στο βόρειο τμήμα του νησιού, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος. Από την άλλη πλευρά, η Αγγλία, ως τρίτη εγγυήτρια χώρα, συνεχίζει μεν να αναγνωρίζει φραστικά την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Συνθήκη Εγγυήσεως, δεν έχει όμως επέμβει μέχρι σήμερα, για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος έχει προσκαλέσει την Τουρκία, να προσφύγουν και οι δυο χώρες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για να γνωματεύσει κατά πόσο νόμιμη ή όχι ήταν η εισβολή. Η Τουρκία όμως συνεχίζει να αρνείται αυτήν τη δικαστική αντιπαράθεση.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s