Διεθνής Ημέρα Τζαζ

“Σε αυτούς τους καιρούς της αλλαγής και της αβεβαιότητας χρειαζόμαστε το πνεύμα της τζαζ, περισσότερο από ποτέ, να φέρει τους ανθρώπους μαζί, να γαλουχήσει την ελευθερία και τον διάλογο. Στην ουσία, τζαζ είναι η μουσική της ειρήνης, είναι  τόσο σημαντική για την καταπολέμηση των νέων μορφών του μίσους, του ρατσισμού και των διακρίσεων” [Ιρίνα Μπόκοβα, Γενική Διευθύντρια UNESCO]

Τον Νοέμβριο του 2011, με πρωτοβουλία του διάσημου Αμερικανού τζαζίστα και πρέσβη καλής θελήσεως της UNESCO, Herbie Hancock, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), όρισε την 30η Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα Τζαζ.

Ovi_greece_0416_062aΟ Herbie Hancock, χαρακτηρίζοντας τη τζαζ ως “φωνή της ελευθερίας” εισηγήθηκε τη διεθνή καθιέρωση του εορτασμού της, με σκοπό “να φωτίσει τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ, ως μορφή τέχνης και μέσο επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές”.

Η Διεθνής Ημέρα Τζαζ γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012, με δυο μεγάλες συναυλίες. Η μία πραγματοποιήθηκε ξημερώματα στην πλατεία Κονγκό της Νέας Ορλεάνης, που είναι και η γενέτειρα του μουσικού είδους και η δεύτερη, στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την πόλη που ακόμα σήμερα παραμένει κέντρο της τζαζ. Το 2015, η μέρα γιορτάστηκε στο Παρίσι, πόλη επίσης πλούσια σε ιστορία του μουσικού είδους.

Η τεράστια μουσική γιορτή συγκεντρώνει κοινότητες, σχολεία, καλλιτέχνες και λάτρεις της τζαζ απ’ όλο τον κόσμο. Η μέρα έχει συνδεθεί με την προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας, τον περιορισμό των διακρίσεων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και με τη διάδοση πληροφοριών ως προς τις ρίζες και την ιστορία της τζαζ και του πώς επηρέασε όλα τα μεταγενέστερα είδη της μουσικής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s