Το φιόρο του Λεβάντε

Με καταγωγή από πατέρα Ζακυνθινό και μητέρα Πολίτισσα, ο Γρηγόρης Ξενόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Δεκεμβρίου του 1867. Μέχρι το 1883 που γράφτηκε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έζησε στη Ζάκυνθο. Από εκεί δεν αποφοίτησε ποτέ, καθώς από το πρώτο κιόλας έτος ξεκίνησε να ασχολείται με τη λογοτεχνία.

Ovi_greece_058aΟ Γρηγόριος Ξενόπουλος ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, τη μυθιστοριογραφία και τη συγγραφή θεατρικών έργων. Το 1896, ανέλαβε ως αρχισυντάκτης του περιοδικού “Η Διάπλασις των Παίδων”, στο οποίο υπήρξε συνδρομητής κατά τα παιδικά του χρόνια. Χαρακτηριστική υπήρξε η υπογραφή του “Σας ασπάζομαι, Φαίδων”, που χρησιμοποιούσε στις επιστολές του προς το περιοδικό. Υπήρξε επίσης ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Νέα Εστία. Το 1931 έγινε ακαδημαϊκός. Μαζί με τον Παλαμά, τον Σικελιανό και τον Καζαντζάκη ίδρυσαν την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας ήταν και πρώτος πρόεδρος (1934-37).

Ο Ξενόπουλος συνεργάστηκε με πλήθος εφημερίδων και περιοδικών. Το 1894 ανέλαβε τη διεύθυνση της Εικονογραφημένης Εστίας και αργότερα συνεργάστηκε με την εφημερίδα Έθνος, όπου έγραφε μυθιστορήματα σε συνέχειες. Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 ο Ξενόπουλος μαζί με άλλους Έλληνες λογίους προσυπέγραψε την “Έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους Διανοούμενους ολόκληρου του Κόσμου», η οποία καυτηρίαζε την κακόβουλη ιταλική επίθεση και ξεσήκωνε την παγκόσμια κοινή γνώμη «σε επανάσταση συνειδήσεων για κοινό νέο πνευματικό Μαραθώνα».

Θεωρείται ως ο εισηγητής του αστικού μυθιστορήματος. Κεντρικό σημείο αναφοράς του ο έρωτας, εκείνος μάλιστα μεταξύ των διαφορετικών αστικών τάξεων. Τα έργα του είναι επηρεασμένα από το ρεύμα του αστικού ρεαλισμού που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Ευρώπη, η ικανότητά του δε να γράφει με ευκολία, συχνά τον οδήγησε σε κάποιες ποιοτικές εκπτώσεις, γεγονός για το οποίο και κατακρίθηκε από ορισμένους.

Στα έργα του συγκαταλέγεται πλήθος διηγημάτων και μυθιστορημάτων. Πρώτο του μυθιστόρημα Ο άνθρωπος του κόσμου και λίγο αργότερα, ο Νικόλας Σιγαλός, που και τα δυο θεωρήθηκαν αποτυχημένα. Ακολούθησαν τα έργα του Μαργαρίτα Στέφα, Κόκκινος βράχος και αργότερα Ο πόλεμος, Οι μυστικοί αρραβώνες, η Λάουρα, η Τρίμορφη Γυναίκα, όπως και η κοινωνική τριλογία του Πλούσιοι και Φτωχοί, Τίμιοι και Άτιμοι, Τυχεροί και Άτυχοι. Άλλα αξιόλογα έργα του η Αναδυομένη, ο Κατήφορος, η Ισαβέλλα, η Τερέζα Βάρμα – Δακόστα, Το μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας, η Στέλλα Βιολάντη, οι Φοιτηταί, Ανάμεσα σε τρεις γυναίκες. Πρόκειται για ηθογραφίες που αναδεικνύουν τη ζωή μιας εποχής των τοπικών κοινωνιών της Ζακύνθου και της Αθήνας.

Ο Ξενόπουλος αν και προερχόταν από εύπορη οικογένεια υπήρξε υποστηρικτής της ιδέας του ανθρωπιστικού σοσιαλισμού, που καθώς πίστευε θα άλλαζε την κοινωνία χωρίς βίαιες ανατροπές. Στην Αθήνα ήρθε σε επαφή με διάφορους εκπροσώπους του σοσιαλιστικού κόμματος και βοήθησε στην έκδοση των σοσιαλιστικών εφημερίδων Άρδην και Κοινωνία.

Πολλά από τα έργα του Ξενόπουλου έγιναν επιτυχημένες τηλεοπτικές παραγωγές. Ένα μικρό δείγμα παρατίθεται παρακάτω, από το έργο του Το μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας, με πρωταγωνίστρια την αείμνηστη Άννα Συνοδινού.

Ο Γρηγόρης Ξενόπουλος πέθανε στην Αθήνα στις 14 Ιανουαρίου 1951.

 

Το μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας:

https://www.youtube.com/watch?v=Y3jRh-liLno

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s