Το τελευταίο σου όνειρο άφησέ το να φύγει

Υπάρχει ένα όνειρο που το κρατάς πιο σφιχτά από τα άλλα. Ένα όνειρο μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο. Όχι απραγματοποίητο. Όμως είναι από εκείνα τα όνειρα που ξέρεις ότι πρέπει να περιμένεις πολύ, έστω για να τα πλησιάσεις.

Ένα όνειρο που δε θέλει απλώς κυνήγι. Δε θέλει μόνο πείσμα. Ούτε δυνάμεις και νιάτα και αντοχές. Θέλει να μεγαλώσεις πρώτα. Να αποκτήσεις στρατηγική και αρετές άλλες, που δεν τις μαθαίνεις νωρίς. Υπομονή. Να περιμένεις. Να παρατηρείς. Να ακούς.

ovi_greece_0119_004aΝα μάθεις να αναγνωρίζεις την ευκαιρία και να την αρπάζεις. Πάντα την πρώτη. Πάντα στην πρώτη ευκαιρία είναι με το μέρος σου η τύχη. Και κάποιες φορές την τύχη πρέπει να την προκαλέσεις. Προσεκτικά. Με σεβασμό. Όχι να τη χλευάσεις. Ποτέ μην τη χλευάσεις. Ποτέ μην την ειρωνευτείς. Περίμενε. Και όταν τη χρειαστείς να τη φωνάξεις. Κι αν εκείνη θέλει να παίξει μαζί σου και σου κρύβεται, εσύ θα την κάνεις να φανερωθεί. Πάντα φανερώνεται. Όσο κι αν αργήσει να το κάνει.

Η τύχη φανερώνεται στους τολμηρούς. Η τύχη θέλει να κερδίσεις.
Μα κάποια όνειρα καλό είναι να τα αφήσεις να αιωρούνται.

Κάπου εκεί που αρχίζεις και υπολογίζεις το χρόνο.

Γιατί υπάρχει και αυτή η στιγμή. Η στιγμή που πριν της ο χρόνος δεν υπάρχει. Δε μετράει. Δε σε νοιάζει. Δε σε αγγίζει. Και υπάρχει και το μετά της. Εκεί που ξαφνικά ο χρόνος αρχίζει να παίρνει μορφή και υπόσταση. Τον βλέπεις και σε βλέπει κι εκείνος. Περπατάει δίπλα σου και πίσω σου και καμιά φορά μπροστά σου, σα σκιά. Καμιά φορά στο φως τον χάνεις. Στο πολύ φως. Καμιά φορά τον χάνεις και στην πολλή τη σκοτεινιά. Είναι τόση η μέθη της χαράς στο φως και τόσο το μούδιασμα του πόνου στο σκοτάδι που δεν τον βλέπεις. Μα είναι εκεί.

Ένας σιωπηλός μάρτυρας του δρόμου που βαδίζεις. Υπάρχουν φορές που νομίζεις ότι κι αυτός είναι με το μέρος σου. Ότι σε βοηθά. Κάποιες φορές σε βοηθά να ξεχωρίσεις. Το καλό από το σκάρτο. Τον άδικο κόπο. Τους ανθρώπους που δε χρειάζεσαι στ’ αλήθεια δίπλα σου. Άλλες πάλι φορές, νομίζεις πως ο χρόνος είναι εχθρός σου. Σου μοιάζει να τρέχει. Σου μοιάζει πως σε ζηλεύει στην ευτυχία σου, γι αυτό και προχωρά πιο γρήγορα. Ίσως να χαίρεται στη δυστυχία σου, κι αργεί να κουνηθεί.

Καμιά φορά αλλάζεις και γνώμη. Μήπως απλά προσπαθεί να σε βοηθήσει ακόμα και τότε; Μήπως ο χρόνος σου δίνει …το χρόνο σου; Πριν ξανασηκωθείς, πριν ξανασταθείς στα πόδια σου, πριν συνεχίσεις το δρόμο σου; Δεν ξέρεις. Κανείς μας ξέρει.

Κανείς δεν ξέρει αν ο χρόνος είναι φίλος ή εχθρός μας. Μα πάντα υπάρχει ένα τελευταίο όνειρο. Κάπου εκεί που ο χρόνος μοιάζει ακόμα μεγαλύτερος. Πελώριος. Απειλητικός. Με ένα τεράστιο ρολόι στα χέρια του.

Τικ.
Τακ.
Τικ.
Τακ.

Να μετράει ανάποδα.

Μετράει και εσύ βιάζεσαι γιατί ξέρεις πως τελειώνει. Για κάποια πράγματα είναι αργά και για κάποια άλλα όχι. Αφήνεις τα όσα άργησες και πιάνεις αυτά που τους μένει χρόνος. «Άργησες», σου λέει μια φωνή.

Μετράς τα όνειρα που έκανες. Τα ξεχνάς. Κάποια τα ξεχνάς. Τα ξαναβάζεις κάτω και τα ξαναμετράς. Αυτά που κατάφερες. Αυτά που ακόμα όχι. Αυτά που τα παράτησες γιατί ίσως και να μην ήταν δικά σου. Καμιά φορά μπερδευόμαστε με τα όνειρα των άλλων. Στέκεσαι μακριά και τα κοιτάς. Έχεις ακόμα κάτι λίγα. Σχεδόν τα έχεις καταφέρει.

Μα είναι ακόμα ένα.

Ένα που τα κρατάς σφιχτότερα από τα άλλα. Λες πως είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο και ίσως είναι, όμως το παλεύεις μέχρι εκεί που λίγο θες ακόμα για να το πιάσεις. Ύστερα το αφήνεις να σου φύγει πάλι. Αυτό το ένα όνειρο που σε κάνει τον Ισμαήλ του. Γιατί είναι το τελευταίο σου και ο χρόνος όχι αρκετός για να κυνηγήσεις άλλο. Το κρατάς γιατί το άργησες και τώρα δε θέλεις να το πιάσεις. Αν το πιάσεις θα τελειώσουνε όλοι οι λόγοι σου για να αντέχεις ακόμα. Και θες μονάχα να φτάσεις στο τέλος κυνηγώντας το.

Κατερίνα Χαρίση

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s