Το Αυτοκρατορικό του Μπετόβεν

Στις 28 Νοεμβρίου του 1811, κάνει πρεμιέρα στην αίθουσα συναυλιών Gewandhaus, στη Λειψία (Leipzig) της Γερμανίας, το Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα Αρ. 5, γνωστό και ως Emperor Concerto (Αυτοκρατορικό Κονσέρτο), του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (Ludwig van Beethoven, 17 Δεκεμβρίου 1770 – 26 Μαρτίου 1827).  

Το Emperor ήταν το τελευταίο κονσέρτο του Μπετόβεν. Ο μουσουργός το συνέθεσε μεταξύ 1809 και 1811 στη Βιέννη και ήταν αφιερωμένο στον Αρχιδούκα Ροδόλφο της Αυστρίας, προστάτη και μαθητή του μουσικού. Κατά την πρώτη παρουσίασή του στη Λειψία, το κονσέρτο ερμηνεύθηκε με σολίστα τον Friedrich Schneider και διευθυντή ορχήστρας, τον συνθέτη και μαέστρο Johann Philipp Christian Schulz. Αργότερα, κατά την πρεμιέρα του στη Βιέννη, στις 12 Φεβρουαρίου του 1812, το ερμήνευσε ένας άλλος μαθητής του Μπετόβεν, ο σολίστας Carl Czerny.

Ovi_greece_1116_043a.gifΤο προσωνύμιο “Αυτοκρατορικό” δεν υπήρξε επινόηση του ίδιου του συνθέτη, αλλά του πιανίστα και συνθέτη Johann Baptist Cramer, υπεύθυνου για την αγγλική έκδοση του έργου. Η διάρκεια του κονσέρτου είναι περίπου 40’ και αποτελείται από τα εξής τρία μέρη: Allegro, Adagio un poco moto, Rondo: Allegro ma non troppo.

Από το κολοσσιαίο πρώτο μέρος (Allegro) που αρχίζει με μια εντυπωσιακή δεξιοτεχνική εισαγωγή του πιάνου, το έργο μεταβαίνει σto Adagio (δεύτερο μέρος), με μια εντελώς ασυνήθιστη εισαγωγή ενός τρυφερού, ρομαντικού και μελαγχολικού μινόρε, λίγο πριν την ομαλή μεταπήδησή του στον αναμενόμενο μείζονα τρόπο. Το τρίτο θέμα (Rondo) ξεκινάει και πάλι με εντυπωσιακή εισαγωγή του σολίστα και την ορχήστρα να τον ακολουθεί σαν να του αποκρίνεται σε μουσικό διάλογο. Το κονσέρτο καταλήγει σε μια εξαιρετική cadenza, ένα τραγουδιστικό πέρασμα του σολίστα, σε ελεύθερο ρυθμικό στυλ, που αναδεικνύει τη δεξιοτεχνική επιδεξιότητά του. Χαρακτηριστικό μέρος της οι μακροσκελείς τρίλιες του πιανίστα.

Στο link που ακολουθεί, ολόκληρο το κονσέρτο με τη μοναδική ερμηνεία του σολίστα Wilhelm Kempff και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, σε ηχογράφηση από τη Deutsche Grammophon (στο χώρο της μουσικής, θεωρείται μια από τις καλύτερες εκτελέσεις)

https://www.youtube.com/watch?v=GuG4a0n3D_Q

 

Το Gewandhaus είναι η αίθουσα συναυλιών της Λειψίας, όπου εδρεύει η Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης (Leipzig Gewandhaus Orchestra). Η αίθουσα είναι διάσημη για την εξαιρετική της ακουστική.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το Αυτοκρατορικό του Μπετόβεν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s