Ο Μάκαρος, η Αυριανή και ο αντιστασιακός Μαριδάκης

Κάποτε ήταν ο Μάκης. Φαντάζομαι τον θυμάστε τον Μάκη. Τον «Μάκαρο». Τον και «Ζούγκλα». Με τον παπαγάλο, ντε. Τον χαφιέ των τηλεπαραθύρων και ματάκια της κρυφής κάμερας. Αυτός ο Μάκης. Υπάρχει κάπου ακόμα αν δεν κάνω λάθος. Μετά έμπλεξε με τον άλλο χαφιέ, τον ναζιστή με τα εκατομμύρια, κάνανε θέμα με βουτιές στην μπανιέρα και μετά κάποιος τράβηξε το καζανάκι και …χάθηκε ο «Μάκαρος» ο και «Ζούγκλας». Και μεταξύ μας τώρα, αυτή πρέπει να είναι η μοίρα των «Μάκαρων», να πνίγονται στη σκατίλα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Αλλά πριν και αργότερα πίσω από τον Μάκαρο υπήρχε άλλος Μάκαρος πιο Μάκαρος κι από τον Μάκη. Ο Μάκης Κουρής. Δημοσιογράφος και εκδότης, που μάλιστα είχε διατελέσει και βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ. Τέτοιος Μάκαρος αυτός. Εκδότης της Αυριανής, συνιδρυτής του Καναλιού 29 και παρουσιαστής της εκπομπής «Επί του Πιεστηρίου» που ξέπλυνε τον κάθε Άκη και πάμπερς μέχρι που εμφανιστήκαν τα βυζιά της Μιμής, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Η Αυριανή που λέτε δεν ήταν μια κωλοφυλλάδα περιθωριακή που τη συντηρούσε παρασιτικά το ΠΑΣΟΚ, η Αυριανή ήταν εξουσία. Οι αδελφοί Κουρή, Μάκαρος και Γιώργος συγκυβερνούσαν με τον Ανδρέα για μια δεκαετία. Ήταν το τείχος λάσπης και κοπράνων που ορθωνόταν για την προστασία του Ανδρέα και των σκληροπυρηνικών πρασινοφρουρών στιλ Κουτσόγιωργα και Τσοχατζόπουλου. Η εφημερίδα που βρώμισε με το άγγιγμα της τον Χατζηδάκη και τον Τσαρούχη με αναίσχυντες επιθέσεις επειδή κοντράρανε το καρκίνωμα που το ΠΑΣΟΚ διέχεε στην κοινωνία.

Αλλά κι αυτό ήταν η κορυφή του σκατόβουνου. Οι αδελφοί Κουρή με το συγκρότημά τους (εφημερίδα-τηλεόραση) σύντομα άρχισαν να εκτελούν συμβόλαια μέσω των ΜΜΕ που έλεγχαν άμεσα ή έμμεσα. Άρχισαν να στοχοποιούν πολιτικούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος όχι απαραίτητα για να προστατευόσουν τον Ανδρέα πια αλλά και για να εξυπηρετήσουν προσωπικά, ιδιωτικά ή αλλότρια και καλοπληρωτέα συμφέροντα. Στοχοποίηση μέχρι αφανισμού.

ovi_greece_0618_003e.gifΓια καλύτερα αποτελέσματα μάλιστα, ο Μάκαρος μάζεψε γύρω του ό,τι σκατό επέπλεε στον βόθρο των ελληνικών ΜΜΕ, όπως τον άλλο Μάκαρο, τον Ζούγκλα ή τον Άδωνη Γεωργιάδη και έκανε την λασπολογία και τον εκβιασμό μέσω του τύπου επιστήμη και σχολή. Η Αυριανή σταμάτησε καποια στιγμή το 2012 μετά από είκοσι χρόνια συνεχούς φθοράς αλλά ο Αυριανισμός συνεχίζει να υπάρχει έχοντας ουσιαστικά κυριαρχήσει σαν αξία στα ελληνικά ΜΜΕ, με παράδειγμα το Θέμα του φασίστα χαφιέ Θέμου.

Αλλά πώς να το κάνεις, άλλο να ‘σαι χαφιές, Θέμος, Ζούγκλας, κωλοπαίδι, ακόμα κι αν λέγεσαι Μάκαρος κι άλλο να είσαι ο …. «Μάκαρος». Από όποια πλευρά και να το δεις, το ίδιο δεν είναι.

Τώρα όμως το ότι η Αυριανή και ο Αυριανισμός έγιναν δόγμα και σχολή στα ελληνικά ΜΜΕ, δεν σημαίνει ότι άλλα ΜΜΕ ήταν αθώα ή το έπαιζαν κότες. Απλά ήξεραν να κρυφτούν πιο καλά. Η μεγαλύτερη επιχείρηση μίζας, πιέσεων και εκβιασμών έχει στηθεί εδώ και χρόνια σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα. Σε άρθρα της, σε σχόλια, σε ρεπορτάζ, αναγνωρίζεις αμέσως το μήνυμα: «Δώστε μας προμήθεια, αλλιώς σας χαλάμε τη δουλειά». Έγραφε στις 14 Απριλίου του 1997 ο Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου σε αναφορά στον ΔΟΛ, ειδικά στον Ψυχάρη και στον τότε πόλεμο που είχε κηρύξει ο ΔΟΛ στον Αλαφούζο και την Καθημερινή, για το ποιος θα πάρει και ποιο κομμάτι από την πίττα με τους εκβιασμούς και τις μίζες.

Πάλι εποχή ΠΑΣΟΚ αλλά έχοντας αντικαταστήσει την Αυριανή και ανταλλάσοντας τον Ανδρέα με τον Τσοχατζόπουλο, ο ΔΟΛ του Ψυχάρη γινόταν Αυριανή στη θέση της Αυριανής αλλά στο πιο …προσεγμένο. Η μίζες τώρα πια ήταν πιο χοντρές από ότι φαίνεται και υποβρύχιες κι αυτό απαιτεί το δικό του σαβουάρ-βιβρ. Και συνεχίζει ο Αδέσμευτος Τύπος:

«Φυλλομετρούσαμε χθες τις σελίδες, τα άρθρα και τους… υπαινιγμούς της μεγάλης εφημερίδας. Και καταγράφαμε άπειρους εκβιασμούς σε επιχειρηματίες «που δεν τα ακούμπησαν ακόμη», ύμνους σε μεγάλους προμηθευτές που υπέκυψαν και ενίσχυσαν τους ήδη φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς των ηγητόρων της μεγάλης εφημερίδας και υπονοούμενα για άλλους επιχειρηματίες που δεν προσήλθαν να προσκυνήσουν εμπράκτως τον άπληστο δημοσιογραφικό παράγοντα! Έναν αδίστακτο άνθρωπο με σωρεία συμμετοχών σε επιχειρήσεις -εξεβίαζε την συμμετοχή του σε αυτές τις επιχειρήσεις- έναν άνθρωπο που επαίρεται ότι «ναι, ρε, έχω τραπεζικούς λογαριασμούς και στην Αγγλία και στην Αμερική και άμα θέλετε να σας δώσω και τους αριθμούς των λογαριασμών μου».

Αυτά τα έγραφε εφημερίδα …άλλων συμφερόντων. Γιάννας πλευρά συμφερόντων τότε. Για να δείτε πόσο λυσάγανε όλοι για να πάρουν κομμάτι από την πίττα.

Η ουσία είναι ότι ο βόθρος είχε απλά αλλάξει όνομα, τα σκατά συνέχισαν να κάνουν τη δουλειά τους στη ζούγκλα των ελληνικών ΜΜΕ, των εργολάβων νταβατζήδων, των εκβιαστών και των …εφοπλιστών και ο Μάκαρος είχε γίνει κυρ-Σταύρος. Μάλιστα κυρ-Σταύρος με γάτα Ιμαλαΐων. Συν ότι δεν είναι πρέπον να κυκλοφορείς στο Άγιο Όρος και το Μέγαρο με ένα όνομα όπως το …Μάκαρος. Ενώ το Σταύρος…

Αυτά είδε λοιπόν ο ιδιοκτήτης του Noor, καράβι γνωστό από την Περσία, την Κολομβία κι ποιος ξέρει τι άλλο με μυρωδάτη σκόνη λευκή και όλο το πλήρωμα δολοφονημένους μυστηριωδώς και αγόρασε …τον ΔΟΛ, την σύγχρονη έκφραση Αυριανισμού. Κι εκεί που η Αυριανή καμάρωνε ότι έριξε τον Καραμανλισμό, τα ΝΕΑ του δημοτικού συμβούλου (άλλη ψαροβρώμα από εκεί) θέλει να καμαρώνει ότι έριξε τη Χούντα του Τσίπρα. Αντιστασιακός και ο Μαριδάκης. Στη ταράτσα χτυπάνε τις Moet τα παλληκάρια σωματοφύλακες Χρυσαυγήτες του Μαριδάκη. Στα χαβιάρια και στο αβγοτάραχο σύντροφοι. Εμπρός στον αγώνα για το πρωτάθλημα και τη παράγκα.

Έτσι για να κλείσω, να σας θυμίσω ότι ΤΟ ΠΟΙΟ ΚΑΝΑΛΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΟ ΤΗΛΕΚΤΟΝΤΡΟΛ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΒΑΡΑΤΕ ΤΟ ΠΛΗΚΤΟΛΟΓΙΟ. ΕΚΕΙ Ο ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ …ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Η Αυριανή τότε, τα ΝΕΑ σήμερα, ο Σκάι και δεν ξέρω τι άλλο κωλοκάναλο εσείς επιλέγετε να τα παρακολουθείτε και να τα διαβάζετε. Κανένας δεν σας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό να το κάνετε. Πατήστε το γαμημένο το κουμπί και διαβάστε και κανένα βιβλίο.

Θάνος Καλαμίδας

 

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο Μάκαρος, η Αυριανή και ο αντιστασιακός Μαριδάκης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s