Άνθρωποι της ντροπής

Πόση ντροπή μπορεί να νιώσει κανείς μπροστά στον τόσο θάνατο; Ντροπή. Ακριβώς αυτό.

Δεν μπορώ παρά να νιώσω μόνο ντροπή, όταν μαθαίνω το τι συμβαίνει (ακόμα) στη Συρία. Ντροπή κι όταν βλέπω τόσο κόσμο να διασχίζει την Ελλάδα με τα πόδια. Την ίδια ντροπή νιώθω κι όταν μαθαίνω για ανθρώπους που πνίγηκαν, στην προσπάθειά τους να φτάσουν ως εδώ. Ντρέπομαι και για τους «άλλους» ανθρώπους, αυτούς που κοιμούνται στο δρόμο, αυτούς που μου ζητάνε χρήματα ή φαγητό. Ντρέπομαι και για τα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία, ή που κοιμούνται σε παγωμένα σπίτια.

Για όλους τους ανθρώπους ντρέπομαι.

Γιατί δεν έχω χίλια μάτια να τους δω, χίλια χέρια να τους φροντίσω. Να τους βοηθήσω. Χίλιες λέξεις να τους πω για παρηγοριά. Χίλια σπίτια να τους μπάσω μέσα. Χίλια αυτοκίνητα να τους πάω εκεί που θέλουν. Χίλιους τρόπους να τους ανακουφίσω.

Μα υπάρχει κάτι για το οποίο η ντροπή που νιώθω μοιάζει με πίσσα που κολλάει πάνω μου και δε λέει να βγει, όσο κι αν την ξεπλύνω. Ντρέπομαι αφάνταστα γι αυτούς που τους γυρίζουν συνειδητά την πλάτη. Και τους κατηγορούν. Και τους βρίζουν. Για όλα όσα συμβαίνουν, φταίνε πάντα οι άλλοι.

Δεν υπάρχει δικαιολογία.

Οι πρόσφυγες, δεν είναι το νέο της μιας μέρας. Ούτε οι άστεγοι. Ούτε τα πεινασμένα παιδιά. Ούτε οι άνεργοι. Ούτε οι άρρωστοι. Όλα όσα βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουν γύρω μας, είναι η καθημερινότητά μας. Και θα είναι καθημερινότητα για πολύ ακόμα.

Χωνέψτε το.

Ovi_greece_0318_001a.gifΩραία είναι να (κατα)κρίνουμε από την άνεση του βουλιαγμένου μας καναπέ. Ωραία είναι να μιλάμε και να λέμε, να λέμε, να λέμε, να δείχνουμε και να φωνάζουμε, να κατηγορούμε, να απαιτούμε, να, να, να, να. Από μακριά. Από μακριά κι αγαπημένοι. Αλλά όταν μέχρι εκεί φτάνει η επανάστασή μας και το πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς μας, ξέρετε τι είναι καλύτερο να κάνουμε;

Να σκάσουμε.

Σκάστε λοιπόν. Όλοι σας. Όλοι όσοι περιμένετε από το κράτος, την πολιτεία, τους πολιτικούς, τους εταίρους, τους συμμάχους, τους εχθρούς, το Θεό να κάνει κάτι για σας, για τους διπλανούς σας, για τα παιδιά σας, για τους άστεγους, για τους φτωχούς, για τους πρόσφυγες. Αλλάξτε κανάλι, γυρίστε πλευρό, συνεχίστε τον ύπνο σας! Μα μη μολύνετε άλλο αυτούς που έχουν ακόμη καρδιά με την απανθρωπιά σας.

Αν μπορείτε, αν θέλετε να βοηθήσετε, υπάρχουν χίλιοι τρόποι να το κάνετε. Κι ας μην έχετε ούτε χίλια χέρια, ούτε χίλια στόματα, ούτε χίλιες φωνές. Κι ας μην έχετε τίποτα. Με ένα μπουκάλι νερό. Με μια κόρα ψωμί. Με έναν κερασμένο καφέ. Με ένα τσιγάρο κομμένο στη μέση.

Με μια καλημέρα, ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο. Με λίγες λέξεις, μια αγκαλιά. Με αγάπη. Καμιά φορά και μόνο αυτό είναι αρκετό για να αντέξει ο άνθρωπος λίγο ακόμα. Λίγο ακόμα μόνο. Κι ας σας πούνε τρελούς, αναρχικούς ή ονειροπόλους, ας σας πούνε χαζούς και αφελείς. Εσείς θα απαντάτε ότι ΕΓΩ (έτσι, με κεφαλαία), είμαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Ντρέπομαι για όλους αυτούς που υποφέρουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, περαστικούς ή μη. Ντρέπομαι για τα παιδιά που πεθαίνουν σε μια στιγμή, χωρίς λόγο, χωρίς να πρέπει, γι αυτά που βλέπουν, γι αυτά που ακούνε, γι αυτά που ζουν. Ντρέπομαι μπροστά σε αυτούς που ήρθαν από την άλλη άκρη της γης, προσφέροντας μόνο τους εαυτούς τους. Μα η ντροπή μέσα μου για σας που κατηγορείτε μόνο από μακριά, γυρνώντας πλευρό βολεμένοι στα κρεβάτια σας, είναι πίσσα που δεν ξεπλένεται ρε γαμώτο, και το χειρότερο από όλα είναι πως κολλάει, κολλάει πάνω σε ό,τι κι αν αγγίξει. Κολλάει τόσο, που μοιάζει να μολύνει τα πάντα.

Σκάστε επιτέλους. Πενθήστε μόνοι σας για τα χαμένα σας προνόμια. Αφήστε τους άλλους να κάνουν αυτό που μπορούν.

Κατερίνα Χαρίση

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Άνθρωποι της ντροπής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s