Καλό ταξίδι Lino

Το 2007 ήταν μια πολύ περίεργη χρονιά για το Ovi. Ήταν η χρονιά που κόντρα στα πάντα και μια εποχή που σε χρόνους ιντερνέτ φαίνεται προϊστορική, εμείς αποφασίσαμε από εβδομαδιαίο περιοδικό να γίνουμε ημερήσιο. Ήταν εποχή που μόνο ειδησεογραφικά πρακτορεία με στελεχωμένη ομάδα για το ιντερνέτ ήταν ημερήσια και ήταν η εποχή που τα ezine ήταν το εξής ένα: the New Yorker. Αλλά κι αυτό το New Yorker δεν ήταν ακριβώς ezine γιατί στην ουσία ήταν η μεταφορά των εντύπων άρθρων του στο διαδίκτυο με λίγα αποκλειστικά γραμμένα για το διαδίκτυο.

Ήταν επίσης η χρονιά που καταλάβαμε ότι το ιντερνέτ δεν προσαρμόζεται σε εμάς αλλά εμείς έπρεπε να προσαρμοστούμε στο ιντερνέτ και αυτό έγινε όταν καταλάβαμε ότι το μικρό e-zine από την Φιλανδία που προσπαθούσε να ενημερώσει και να δώσει φωνή και λόγο στους αγγλόφωνους ξένους της Φιλανδίας ακουγόταν παντού. Στις συζητήσεις και την αρθογραφία άρχισαν να συμμετέχουν άνθρωποι από τη Βόρεια Αμερική μέχρι την Αυστραλία και από τη Νότια Αφρική μέχρι την Ιαπωνία.

Το 2007 μας επιφύλασσε μια ακόμα έκπληξη. Όχι μόνο ανακαλύψαμε ότι είχαμε από καιρό ξεφύγει από τα Φιλανδικά σύνορα, αλλά βρισκόμασταν και να βραβευόμαστε από την Ενωμένη Ευρώπη για τη συμβολή μας στην φύλαξη της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας του λόγου. Την ίδια χρονιά από μια μικρή παρέα γνωστών και φίλων που γράφαμε σχεδόν καθημερινά, βρεθήκαμε με 150 συνεργάτες από όλο τον κόσμο – σε όλο τον κόσμο κυριολεκτικά – και μια σειρά αναγνωρίσεις και συνεργασίες που συμπεριλαμβάνανε κι αυτήν του πανεπιστήμιου του Μαϊάμι. Τον Μάιο του 2007 το Ovi δημοσίευσε για πρώτη φορά άρθρο του πολυγραφότατου καθηγητή φιλοσοφίας και ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Dr. Emanuel L. Paparella.

Ovi_greece_0218_002n.gifΑπό το τότε μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2017 και για 10 σχεδόν χρόνια, το Ovi Magazine δημοσίευσε πάνω από 700 άρθρα του Dr. Emanuel L. Paparella και το Ovi project έκδοσε 7 βιβλία του συμπεριλαμβανομένων και 2 μεταφράσεων από τα Ιταλικά. Ο Dr. Emanuel L. Paparella, Lino για τους φίλους του, αντιπροσώπευσε το Ovi magazine σε σειρά συμποσίων και φόρουμ για τη φιλοσοφία, τη σύγχρονη δημοσιογραφία, τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ παράλληλα οργάνωσε με το Ovi Magazine συμπόσια για την τέχνη και την φιλοσοφία.

Την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία τη θεώρησε προσωπική προσβολή τόσο προς αυτόν όσο και προς τους Ιταλούς μετανάστες γονείς του και το 2017 αφιέρωσε μεγάλο μέρος της αρθρογραφίας του εναντίον του Τραμπ καθώς κι ένα μεγάλο μέρος του ακτιβισμού του.

Αλλά πέρα από αυτά – που δεν είναι μόνο αυτά – ο Lino ήταν προσωπικός φίλος που μοιράστηκε μαζί μου πέρα από πολιτικές ανησυχίες, οικογενειακές ιστορίες και προσωπικές ευαισθησίες. Σε αυτά τα δέκα χρόνια και μέσα από συχνές διαφωνίες – ο ίδιος έλεγε ότι ήμουν ο μόνος …άθεος φίλος του – κτίσαμε μια φιλία που κράτησε γερά γιατί στηριζόταν κυρίως στο σεβασμό και στη δημοκρατία των ιδεών.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και μετά από σύντομη μάχη με την λευχαιμία, αδύναμος από ένα διπλό μπαϊπάς που είχε προηγηθεί τον Αύγουστο που μας πέρασε, ο Lino έφυγε ζητώντας από την γυναίκα του να με ενημερώσει ότι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη …στήλη του.

Ομολογώ ότι είμαι σοκαρισμένος από τον θάνατο του Lino και ειδικά επειδή είναι το δεύτερο θλιβερό γεγονός στην οικογένεια του Ovi τον τελευταίο καιρό αλλά ίσως και να είναι και τέλος μια εποχής ή το ξεκίνημα μιας καινούργιας.

Καλή αντάμωση στο σινεμά Παραντίσο φίλε μου Lino.

Θάνος Καλαμίδας

ΥΓ. Το Cinema Paradiso ήταν αγαπημένη του ταινία και σημείο συχνών αναφορών. Κι όπως θα έλεγε κι ο ίδιος ….indeed Thanos!

Τα βιβλία του Dr. Emanuel L. Paparella μπορείτε να τα καταβάσετε, πάντα ΔΩΡΕΑΝ, ΕΔΩ!

life_46.jpg

life_91.jpg

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s