Τα γατάκια

Τα κατοικίδια τα συμπαθώ όταν …μένουν στα σπίτια άλλων, τα φροντίζουν άλλοι κι εγώ περιορίζομαι όταν τα βλέπω να λέω: τι χαριτωμένο που είναι το σκυλάκι σας. Το ξέρω ότι έχω ήδη παρεξηγηθεί γράφοντας αυτές τις λέξεις αλλά, αλλά σε κάποιους αρέσει να έχουν ένα σκυλί ή ένα γατί στο σπίτι τους για συντροφιά ή κάτι να τους γεμίζει τον χώρο και τον χρόνο. Εγώ έχω δυο γιους και μου φτάνουν, μου παραγεμίζουν και τον χρόνο και τον χώρο.

Τώρα η αλήθεια είναι ότι δεν θα το παρατηρούσα αν κάποιος άλλος δεν το είχε παρατηρήσει. Μπορεί να μη θέλω ένα γατί ή ένα σκυλί στο σπίτι μου αλλά μου φαίνονται πολύ χαριτωμένα στα βιντεάκια που κάποιος άλλος έχει τραβήξει στο δικό του σπίτι με το δικό του γατί ή σκυλί που εκείνος ταΐζει και καθαρίζει. Και η παρατήρηση που έκανε κάποιος ήταν ότι τώρα τελευταία έχουμε γεμίσει με βιντεάκια με γατάκια και σκυλάκια και ότι άλλο θέλετε σε -ακια, μέχρι κροκοδειλάκια. Αλλά αυτά που έχουν κυριαρχήσει είναι τα γατιά.

Στα είκοσι βίντεο που μπορούσα να δω όταν κυλούσα την σελίδα μου στο Facebook όσο πιο κάτω μπορούσα, τα οκτώ ήταν με γατάκια και από τα υπόλοιπα τουλάχιστον άλλα τέσσερα με ζωάκια διαφόρων ειδών και αγριάδων. Συμπτωματικά την ίδια μέρα που έκανα αυτή τη παρατήρηση σε κάποιο μπλογκ διάβασα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από δυο εκατομμύρια βίντεο ΜΟΝΟ με γατιά ΜΟΝΟ στο YouTube με κατά μέσω όρο 12.000 προβολές για το καθένα.

Ovi_greece_0118_011f.gifΑυτοί οι αριθμοί δεν σημαίνουν και τίποτα ιδιαίτερο αυτή τη στιγμή με τον αμερικανό πρόεδρο να κάνει εξωτερική πολιτική με το Twitter και να καμαρώνει για τα εκατομμύρια που τον «ακολουθούν» αλλά όταν τα …πολλαπλασιάσετε θα δείτε ότι 25 δισεκατομμύρια ζευγάρια μάτια έχουν δει βίντεο με γατάκια. 25 δισεκατομμύρια σε μια Γη με πληθυσμό μόλις επτά δισεκατομμυρίων. Κάντε το λογαριασμό και θα καταλάβετε την υπερβολή.

Επειδή είχα αρχίσει να εντυπωσιάζομαι με τους αριθμούς και ταυτόχρονα να τρομάζω, έκανα μια μικρή ερεύνα σε αυτά που έχουν γραφτεί για το …φαινόμενο και με έκπληξη που συνέχεια μεγάλωνε, ανακάλυψα ότι υπάρχουν σειρά άρθρων και ερευνών για το θέμα και μάλιστα μερικές από πολύ αξιόλογους επιστήμονες. Το συμπέρασμα που κατάληγαν οι περισσότεροι ήταν ότι η γάτες ηρεμούν όχι μόνο στην φυσική τους υπόσταση αλλά και στην εικονική.

Καλό και θεμιτό αποτέλεσμα αλλά, αλλά οι αριθμοί εμένα με πνίγουν. Επτά δισεκατομμύρια ο πληθυσμός της Γης και θέλετε να μου πείτε ότι όλα αυτά τα επτά δισεκατομμύρια έχουν πρόσβαση σε κομπιούτερ και πολύ περισσότερο στο ιντερνέτ; Εδώ πάνω από το 20% του πληθυσμού της Γης δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και έχουν πρόσβαση στο Facebook και στο YouTube για να δουν βίντεο με γατάκια; Ταυτόχρονα πώς δικαιολογείς ότι αυτά τα βίντεο τα έχει δει τρεισήμισι φορές ο πληθυσμός της Γης;

Την ίδια στιγμή άρχισα να παρατηρώ πιο προσεκτικά αυτά τα «ερασιτεχνικά» βίντεο και συνειδητοποίησα – αφού κι εγώ ανήκω σε αυτούς που τους αρέσει να βιντεογραφεί ερασιτεχνικά στιγμές οικογενειακής ζωής – ότι μόνο ερασιτεχνικά δεν είναι τα περισσότερα. Φυσικά υπάρχουν πολλά «ερασιτεχνικά» μερικά ακόμα και με το τηλέφωνο αλλά τα πολλά είναι επαγγελματικά φτιαγμένα με υδρογραφήματα πολλές φορές κρυμμένα και σκηνοθεσία. Άρα;

Άλλο ένα δείγμα υπερκατανάλωσης και υπερπαραγωγής; Και ξέρετε κάτι ακόμα και μετά τη συνειδητοποίηση ότι στην ουσία βομβαρδίζομαι από βίντεο με γατάκια και μετά από την επιλογή να σταματήσω να τα βλέπω ή πολλές φορές να τα σβήνω όταν παρουσιάζονται στην σελίδα μου στο Facebook ακόμα και διαμαρτυρόμενη στους υπευθύνους του Facebook ότι δεν θέλω να τα βλέπω, εκείνα συνεχίζουν να εμφανίζονται επίμονα και τώρα πια ενοχλητικά. Τα γατάκια είχαν πάψει να με …ηρεμούν.

Κάτι άλλο που επίσης με έβαλε σε σκέψεις είναι η παθητική κατανάλωση. Κοιτάξτε όλοι μας ξέρουμε ότι τσάμπα δεν υπάρχει και με το τσάμπα ο κύριος Facebook δεν συμπεριλαμβάνεται στις λίστες των πιο πλουσίων ανθρώπων στον κόσμο. Κάπως τα κονομάνε και ας πούμε ότι το Facebook  έχει μια λογική το πώς τα βγάζει, αλλά τα βίντεο με τα γατάκια; Υπερπαραγωγή, υπερκατανάλωση και παθητική πώληση …τι; Τι πουλάνε; Την είσοδο μας σε  μια νέα πραγματικότητα που οι σύντροφοι μας είναι δημιούργημα εικονικής πραγματικότητας;

Δεν έχω απαντήσεις και αυτό το έγραψα περισσότερο εξωτερικεύοντας σκέψεις και ερωτηματικά παρά προσφέροντας απαντήσεις. Αυτό που ξέρω είναι ότι όλα αυτά τα γατάκια που κυκλοφορούν έτσι αδέσποτα και δωρεάν στο ιντερνέτ έχουν πάψει να μου φαίνονται και τόσο αθώα.

Σοφία Κοντοπόδη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s