Η απειρία στην πολιτική

Η πολιτική για τις περισσότερες χώρες, έχει πάρει την μορφή που την ξέρουμε σήμερα, από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ύστερα. Αυτό σημαίνει ότι βασικά, εκτός από τα 70τόσα χρόνια εμπειρίας στην ίδια μορφή πολιτικής, δεν έχουμε άλλη εμπειρία. Τι θα έπρεπε λοιπόν να γνωρίζουμε για την πολιτική;

1. H δημιουργία πολιτικής παράταξης είναι πολύ ακριβή

Η κεντρική ιδέα του κάθε κόμματος είναι να διαθέτει γραφεία σε όλες τις μεγάλες πόλεις, που σημαίνει εκατοντάδες ίσως γραφεία σε όλη τη χώρα. Πρέπει να πληρώνεις το προσωπικό που θα εργάζεται εκεί, τα ενοίκια και τους όποιους πάγιους λογαριασμούς. Πολλά, πάρα πολλά χρήματα.

Ovi_greece_0118_009c.gif2. Οι μισοί πιθανοί ψηφοφόροι – ειδικά οι νεότεροι – έχουν χάσει ήδη το ενδιαφέρον τους

Κάποτε η ώρα των 8 ήταν η ώρα του δείπνου, με ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για τις ειδήσεις. Το τραπέζι του σαλονιού ήταν γεμάτο εφημερίδες και περιοδικά. Τα Λύκεια και τα πανεπιστήμια είχαν δραστήριες πολιτικές ομάδες νέων. Η πολιτική ήταν πάντοτε καλό θέμα για συζήτηση, ακόμα και μεταξύ αγνώστων. Τώρα, ειδικά λόγω μεγάλων πολιτικών σκανδάλων, η πολιτική είναι κάτι που συζητιέται μεταξύ στενού κύκλου, συνήθως φίλων.

3. Και οι τοίχοι έχουν αυτιά

Πηγαίνεις σε ένα καφέ ή εστιατόριο και προσπαθείς να πιάσεις κουβέντα γύρω από την πολιτική. Αυτό είναι σα να βγαίνεις και να συζητάς δημόσια για τη σεξουαλική σου ζωή. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια.

4. Τα σημερινά προβλήματα δεν ήταν προβλήματα του χθες

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου, σχεδόν όλοι έχουν χρέη. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που χρωστάνε. Για πρώτη φορά στα χρονικά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει πανεπιστημιακή μόρφωση. Για πρώτη φορά η επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο είναι εύκολη και δωρεάν και μπορείς να έρθεις σε επαφή με όποιον θέλεις, όπου κι αν είσαι. Πολλές πρώτες φορές. Κι όμως, σπάνια οι πολιτικοί λένε ότι προοδεύουμε.

5. Υπάρχει η δημοκρατία;

Πόσες φορές έχω διαφωνήσει με το αφεντικό μου και θυμάμαι ότι δεν υπάρχει δημοκρατία. Πόσες φορές έχω δει εκλεγμένους επισήμους να απολύουν όσους δε συμβαδίζουν με τα θέλω τους. Πόσες συζητήσεις έχω παρακολουθήσει σχετικά με τους περιορισμούς της δημοκρατίας. Και πόσο πολύ η εκπαίδευση έχει ξεφύγει από την επικοινωνία κι έχει περάσει σε μια κατάσταση ερωταπαντήσεων. Οι νέες γενιές μαθαίνουν να υπακούν σε δεδομένα κι όχι να συζητούν.

6. Τι σημαίνει συντηρητικός ή φιλελεύθερος;

Οι συντηρητικοί θα πρέπει να ξυπνήσουν κάπως. Ας κάνουν ένα γκάλοπ για την απαγόρευση της πορνογραφίας, ή κάτι τέτοιο. Και οι φιλελεύθεροι το ίδιο. Ας κάνουν μια δημοσκόπηση για τον περιορισμό της χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Κάτι. Οτιδήποτε. Κάντε κάτι να ενδιαφερθούν οι ψηφοφόροι!

Akli Hadid

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s