Χριστουγεννιάτικος οδηγός επιβίωσης – μέρος Β.

Στο πρωτο μέρος του Χριστουγεννιάτικου οδηγού επιβίωσης, μιλήσαμε για τον προϋπολογισμό, τις οικογενειακές εντάσεις και τις κοινωνικές υποχρεώσεις. Όλους του λόγους που μας δημιουργούν άγχος και μας ανεβάζουν την πίεση τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Πάμε λοιπόν στο δεύτερο μέρος:

  1. Διακόσμηση

Η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση είναι βασικό στοιχείο των ημερών και καλό θα ήταν να αποκτήσετε μερικές οικογενειακές παραδόσεις. Για παράδειγμα εμείς στην οικογένειά μου είχαμε μια παράδοση που την συνεχίζω τώρα με τα παιδιά μου. Κάθε χρόνο ο καθένας μας έφτιαχνε ένα στολίδι. Το έφτιαχνε από χαρτόνι, από ξύλο, από πλαστικό, από ό,τι μπορούσε και ύστερα το έβαφε ανάλογα και γιορτινά. Κάθε χρόνο το δέντρο μας και γενικότερα το καθιστικό αποκτούσαν και ένα καινούργιο στολίδι με αποτέλεσμα όταν ήμασταν με τα αδέρφια μου δεκαοκτώ χρονών να έχουμε ένα πυκνά στολισμένο δέντρο στο πατρικό μου και μάλιστα γεμάτο από προσωπικές αναμνήσεις.

  1. Κουζίνα, μαγείρεμα

Ovi_greece_1217_014b.gifΗ παραμονή και η ημέρα των Χριστουγέννων για πολλούς σημαίνουν ένα εξαντλητικό σαρανταοκτάωρο στην κουζίνα και ας μην ξεχνάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που έχουν προηγηθεί. Υπολογίζοντας ότι οι περισσότεροι έχετε τις κατάλληλες συνταγές και είσαστε κάπως εξοικειωμένοι με τα ανάλογα εδέσματα – γέμιση γαλοπούλας ή χοιρινό μπούτι – θυμηθείτε κάτι βασικό, το μάτι είναι αυτό που δεν χορταίνει και όχι το στομάχι. Γι αυτό απλά φροντίστε να χορτάσετε πρώτα το μάτι και μετά το στομάχι θα χορτάσει. Ένα απλό και πολύ υγιεινό τρικ είναι οι σαλάτες. Διαφορετικές σαλάτες στο τραπέζι με τον γάλο και την γέμιση φτάνουν για να χορτάσουν ακόμα και τις μεγαλύτερες οικογένειες.

Μη φοβηθείτε να ζητήσετε από την οικογένεια να βοηθήσει, από το να φτιάξουν τη σαλάτα μέχρι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι όλοι μπορούν να συμμετάσχουν και καλό θα ήταν όλοι να συμμετάσχουν.

Σημαντικό είναι όλοι να βοηθήσουν και στο μάζεμα του τραπεζιού μετά το τέλος του χριστουγεννιάτικου δείπνου. Ας μην ξεχνάμε ότι το χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι η κορύφωση όλου του άγχους και των νεύρων.

  1. Χρόνος

Σας το λέω από τώρα, το ξεκαθαρίζω και να το βάλετε καλά στο μυαλό σας. Δεν έχετε τον χρόνο να κάνετε όλα όσα θα θέλατε να κάνετε. Από την διακόσμηση, μέχρι την αγορά των δώρων και τις κοινωνικές υποχρεώσεις μέχρι το χριστουγεννιάτικο δείπνο, πολλά πράγματα θα γίνουν κι άλλα τόσα δεν θα γίνουν. Απλά αποδεχτείτε και κάνετε αυτά που μπορείτε. Αλλιώς θα είσαστε οι πρώτοι που δεν θα περάσετε καλά.

Είναι σημαντικό μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα πραγμάτων που πρέπει και θέλετε να κάνετε είναι να βρίσκετε χρόνο και για τον εαυτό σας. Ακόμα και για τις μικροαπολαύσεις σας που μπορεί να είναι και ένας απλός καφές μόνη σας ή το να διαβάσετε σε ηρεμία το βιβλίο σας.

Δε είσαστε μηχανή προετοιμασίας Χριστουγέννων για τους άλλους και αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι άλλοι. Φροντίστε μάλιστα όταν έρθει η ώρα των δώρων να μην ξεχάσετε να πάρετε κι ένα δώρο για τον εαυτό σας.

Για να τα συγκεντρώσω, τα πιο σημαντικά συστατικά για να μην σας τρελάνουν τα Χριστούγεννα είναι να οργανωθείτε με λίστες και προϋπολογισμούς, να ξεκινήσετε από νωρίς τα ψώνια και να μην πιέσετε τον εαυτό σας να τα κάνετε όλα μόνη σας.

Κατά τα άλλα, ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΟΤΥΓΕΝΝΑ!

Σοφία Παπαντωνίου

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Χριστουγεννιάτικος οδηγός επιβίωσης – μέρος Β.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s