Χριστουγεννιάτικος οδηγός επιβίωσης – μέρος Α

Τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ συναρπαστική και ευχάριστη γιορτή/εμπειρία όταν είσαι …παιδί. Για τους περισσότερους από εμάς – και ειδικά τις γυναίκες – δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν ακόμα λόγο για να ανεβεί η πίεση, και να χτυπήσει το άγχος βαθύ κόκκινο.

Έτσι λοιπόν ένας απλός οδηγός επιβίωσης σε δυο μέρη για να τη βγάλουμε και φέτος.

  1. Ταμείο, πορτοφόλι

Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο και πιο πραγματικό για την Ελλάδα από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι και που η παρουσία τους γίνεται πιο έντονη τις γιορτινές ημέρες. Η πρώτη συμβουλή είναι να δεχτούμε ότι αυτά θα είναι Χριστούγεννα κάτω από οικονομική πίεση και να μην πέσουμε στις παγίδες των διαφημίσεων που μέλανε για το χριστουγεννιάτικο πνεύμα, για τον απλό λόγο ότι θα ….το πληρώσουμε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και μερικές φορές ο λογαριασμός που θα έρθει είναι δυσβάστακτος.

Ovi_greece_1217_014aΑυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να περάσετε καλά Χριστούγεννα ή να σταματήσετε το πνεύμα των ημερών από το να σας αγγίξει κι εσάς και τους γύρω σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να γίνετε …γραφειοκράτης, να φτιάξετε πολύ συγκεκριμένο προϋπολογισμό και μάλιστα να το κάνετε με χαρτί και με μολύβι, να κάνετε λίστες με τα δώρα, τα έξοδα για φαγητό, ποτό, ακόμα και τα έξοδα διασκέδασης.

Και τα δώρα, ίσως να ήρθε η ώρα να πάρει νόημα η έκφραση: «η χειρονομία μετράει» και οι επιθυμίες για τον άγιο-Βασίλη να μην συμπεριλαμβάνουν το τελευταίο μοντέλο του iPhone ή του iPad. Μερικές φορές μάλιστα, το χιούμορ, δώρα αστεία ακόμα και «άχρηστα», είναι η ιδανική λύση. Ίσως επίσης να ήρθε ο καιρός να κυνηγήσετε τις …ευκαιρίες που υπάρχουν παντού.

Βασική συμβουλή, μην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή. Δώρα της τελευταίας στιγμής πάντα σας βγάζουν από τον προϋπολογισμό σας. Ξεκινήστε ακόμα και με μικρές αγορές άμεσα να αγοράζετε δώρα.

  1. Οικογενειακές εντάσεις

Όσοι έχετε μεγάλη οικογένεια ή έρχεστε από μεγάλες οικογένειες ξέρετε ότι οι μέρες των γιορτών και ειδικά τα χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι η περίοδος οικογενειακών εντάσεων. Είναι οι μέρες που βγαίνουν παράπονα και πίκρες.

Η συμβουλή πάλι είναι να το …αποδεχτείτε σαν κάτι που δεν αλλάζει εύκολα. Οι περίοδος των γιορτών δημιουργεί μια περίεργη συναισθηματική ένταση που βγαίνει πολλές φορές ακόμα και επιθετικά. Είναι η μοναξιά που νιώθουν οι μεγαλύτεροι ή η αναμονή των νεότερων. Είναι πολλά, αλλά επειδή ξέρετε ότι ό,τι κι αν ειπωθεί, ό,τι κι αν λεχτεί στο τέλος θα καταλήξει σε δάκρυα, απλά παίρνετε βαθιές αναπνοές, αν βοηθάει μετρήστε μέχρι το είκοσι αλλά κυρίως μη δώσετε σημασία και το μεγαλοποιήσετε γατί μερικές φορές κάποιες κουβέντες δύσκολα παίρνονται πίσω και δεν χρειάζεται να γίνετε εσείς μέρος του προβλήματος κάποιου άλλου.

Η καλύτερη λύση σε μια οικογενειακή συγκέντρωση είναι να κρατήσετε τους πάντες απασχολημένους ακόμα και με ένα παιχνίδι που θα απασχολήσει τους πάντες.

  1. Κοινωνικές υποχρεώσεις

Κατά την περίοδο των εορτών και ξεκινώντας λίγο πολύ ένα μήνα νωρίτερα εμφανίζονται κοινωνικές υποχρεώσεις που μάλιστα σε αριθμό να είναι περισσότερες από όσες έχουμε τον υπόλοιπο χρόνο. Παιδιά, βαφτιστήρια, ανίψια και ξαδέλφια, φίλοι και συγγενείς όλοι θέλουν να μας …δουν ή να τους δούμε.

Σε αυτά προσθέστε και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, επαγγελματικούς γνωστούς, εταιρικές γιορτές ή γιορτές σε άλλες εταιρίες που έχουμε εμείς ή κάποιος δικός μας. Από αυτές πιθανώς μπορούμε να αποφύγουμε κάποιες, αλλά όχι όλες.

Εδώ υπάρχει μόνο μια λύση, κρατήστε ημερολόγιο. Διατηρήστε με αυστηρότητα ημερολόγιο με πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες. Παράλληλα φροντίστε με μια απλή επιστολή, κάρτα, τηλέφωνο, μειλ – ανάλογα με τον άτομο και την υποχρέωση – να ενημερώσετε αυτούς που δεν θα μπορέσετε να δείτε ή αναβάλετέ το για μετά τα Χριστούγεννα.

Θυμηθείτε ότι ο Δεκέμβρης και ο Γενάρης έχουν και πολλές ονομαστικές γιορτές, οπότε σε μερικές περιπτώσεις μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη με την γιορτή του άλλου.

Αυτά για τα πρώτο μέρος, σε λίγες μέρες ακολουθεί το δεύτερο.

Σοφία Παπαντωνίου

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Χριστουγεννιάτικος οδηγός επιβίωσης – μέρος Α

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s