Η 8η του Μάλερ

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1910, έκανε πρεμιέρα στο Μόναχο ένα από τα παγκόσμια αριστουργήματα της κλασικής μουσικής, η Συμφωνία αριθμός 8, του Γκούσταβ Μάλερ (Gustav Mahler). Πρόκειται για το τελευταίο από τα έργα του συνθέτη, που έκανε πρεμιέρα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ovi_greece_0916_012a.gifΤο έργο, σύνθεση σε Μι ύφεση μείζονα, είναι γνωστό και ως Συμφωνία των Χιλίων, καθώς απαιτεί έναν τεράστιο αριθμό οργάνων και φωνών για την εκτέλεσή του. Κατά την πρεμιέρα του στο Μόναχο, συμμετείχε μια χορωδία αποτελούμενη από 852 φωνές και 171 όργανα. Η Συμφωνία χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, εξαιρετικά αισιόδοξο, ξεκινά με τη μελοποίηση του μεσαιωνικού ύμνου της Πεντηκοστής, “Ελθέ, πνεύμα δημιουργό”. Σύμφωνα με τον μελετητή Deryck Cooke, αποτελεί ένα μανιφέστο της πίστης στον άνθρωπο, αντίστοιχο της Ενάτης του Μπετόβεν. Το ίδιο αισιόδοξο αλλά λιγότερο θορυβώδες είναι και το δεύτερο μέρος, που αποτελεί μελοποίηση της τελευταίας σκηνής του δεύτερου μέρους από τον Φάουστ του Γκαίτε. Ο Μάλερ σκιαγραφεί την πορεία της λύτρωσης, μέχρι την απώτατη μεταφυσική εμπειρία της απόλυτης δύναμης, σοφίας και αγάπης.

Μετά το θάνατο του συνθέτη, η Συμφωνία του παρουσιάστηκε ελάχιστες φορές. Ωστόσο, από τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά, έχει ακουστεί συχνά σε διάφορες αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο και έχει ηχογραφηθεί πολλές φορές.

Πολλοί από τους σύγχρονους κριτικούς έχουν αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με το συγκεκριμένο έργο. Οι Theodor W. Adorno, Robert Simpson και Jonathan Carr, σε αντίθεση με τον Deryck Cooke, δεν βρίσκουν την αισιοδοξία του συνθέτη πειστική και κρίνουν, ότι το συγκεκριμένο έργο είναι καλλιτεχνικά κατώτερο σε σχέση με τις υπόλοιπες συμφωνίες του.

Ο Γκούσταβ Μάλερ (7 Ιουλίου 1860 – 18 Μαΐου 1911) ήταν αυστριακής καταγωγής, από τους σημαντικότερους σύγχρονους ύστερο – ρομαντικούς συνθέτες. Η μουσική του δεν έγινε ποτέ πλήρως αποδεκτή από το μουσικό καθεστώς της Βιέννης, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Συχνά, πολλά από τα έργα του χαρακτηρίστηκαν ως “εκκεντρικά”. Συνέθεσε κυρίως συμφωνίες και τραγούδια (lieder).

Στο παρακάτω link, μπορείτε να ακούσετε την 8η Συμφωνία του:

https://www.youtube.com/watch?v=NSYEOLwVfU8

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s