Γνωριμία με την τρομοκρατία

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη, δύο των American Airlines και δύο των United Airlines, εκδηλώθηκε αεροπειρατεία. Tα τρία από αυτά, οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους, μεταξύ αυτών των 19 αεροπειρατών, καθώς και 2.973 ανθρώπων και άλλων 24 που δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι.

Λίγες μέρες μετά, την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, μετά από επίσημη δήλωση του αρχηγού της Οσάμα Μπιν Λάντεν, στα ΜΜΕ. Στόχος τους ήταν να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους, την Αμερική, χτυπώντας τα σύμβολα της ισχύος της.

Ovi_greece_0916_011a.gifΟ Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν επιχειρηματίας σαουδαραβικής καταγωγής, που τον καταζητούσαν από τις ΗΠΑ και για προηγούμενες επιθέσεις της οργάνωσής του εναντίον αμερικανικών στόχων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η σύλληψή του στάθηκε αδύνατη, ενώ ο ίδιος εξακολουθούσε να επικοινωνεί μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων, μέχρι την στιγμή που αιχμαλωτίσθηκε στο Πακιστάν και εκτελέσθηκε.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις που κατατέθηκαν εκ των υστέρων, κάθε ομάδα αεροπειρατών αποτελούνταν από 5 άτομα, εκ των οποίων το ένα γνώριζε πλοήγηση αεροσκάφους. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι από του αεροπειρατές είχαν εξεταστεί ξεχωριστά κατά τον έλεγχο πριν την επιβίβαση, δεν είχε βρεθεί επάνω τους κανένα ανησυχητικό στοιχείο. Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας, οι αεροπειρατές χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σπρέι πιπεριού για να επιτεθούν, ενώ απείλησαν σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, πως είχαν παγιδεύσει τα αεροπλάνα με βόμβες.

Οι ΗΠΑ απάντησαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις, εξαπολύοντας άμεσα στρατιωτικές τους δυνάμεις και εισβάλλοντας στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες συνελήφθηκαν και κρατήθηκαν, με ή χωρίς κατηγορίες και δικαστική κάλυψη.

Οι επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ κατά των Δίδυμων Πύργων υπήρξαν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που είχε συμβεί έως τότε και ίσως η πρώτη, που προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις και κοινωνικοπολιτικές ισορροπίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Έκτοτε, δεκάδες παρόμοια τρομοκρατικά χτυπήματα, σε διάφορα μέρη του κόσμου, έχουν γίνει αιτία να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι, προκαλώντας έναν γενικότερο παγκόσμιο τρόμο.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s