Ταξίδι στο φεγγάρι

Το A Trip to the Moon (Le Voyage dans la Lune) είναι γαλλική ταινία του βωβού κινηματογράφου, σε σκηνοθεσία Ζωρζ Μελιές (Georges Méliès), που θεωρείται ως και μία από τις πρώτες ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Κυκλοφόρησε στη Γαλλία την 1η Σεπτεμβρίου του 1902.

Εμπνευσμένη από ένα ευρύ φάσμα πηγών, συμπεριλαμβανομένων και των μυθιστορημάτων του Ιουλίου Βερν, Από τη Γη στη Σελήνη και Γύρω απ’ τη Σελήνη, η ταινία γνώρισε διεθνή επιτυχία. Η ασυνήθιστη διάρκειά της (κάτι λιγότερο των 13’ λεπτών), τα καινοτόμα της εφέ, η πλούσια σε αξία παραγωγή της και η έμφαση στην αφήγηση, άσκησαν σημαντική επιρροή σε άλλους κινηματογραφιστές. Πολλοί μελετητές έχουν σχολιάσει τη μετέπειτα επιρροή της, καθώς και την ευρύτερη καλλιτεχνική της σημασία. Τους ρόλους πλαισιώνει ένα ευρύ καστ ηθοποιών της γαλλικής θεατρικής σκηνής, με επικεφαλής τον ίδιο τον Μελιές στον κεντρικό ρόλο του καθηγητή Barbenfouillis. Η ταινία είναι γυρισμένη σε απροκάλυπτα θεατρικό στυλ, για το οποίο έγινε διάσημος ο σκηνοθέτης της.

ΩOvi_greece_0916_001aς προς την υπόθεση, σε συνεδρίαση του Αστρονομικού Κλαμπ, ο πρόεδρός του, καθηγητής Barbenfouillis, προτείνει μια αποστολή στη Σελήνη, με σκοπό την εξερεύνηση της επιφάνειάς της. Αφού αρχικά αντιμετωπίζει κάποιες διαφωνίες, πέντε γενναίοι αστρονόμοι συμφωνούν με την πρόταση. Κατασκευάζουν μια διαστημική κάψουλα σε σχήμα σφαίρας και ένα τεράστιο κανόνι, για να πυροβολήσει, αν χρειαστεί, στο διάστημα και επιβιβάζονται στο σκάφος, για να ζήσουν την εξερευνητική τους περιπέτεια.

Αν και η ταινία, μετά τη συνταξιοδότηση του Μελιές, έπεσε στην αφάνεια από την κινηματογραφική βιομηχανία, η αξία της άρχισε να αναγνωρίζεται και πάλι αργότερα από διάφορους θιασώτες της, που συνέβαλαν ταυτόχρονα και στην αναγνώριση της συνεισφοράς του σκηνοθέτη στην ιστορία του κινηματογράφου.

Το Ταξίδι στο Φεγγάρι κατέκτησε από το Village Voice τον τίτλο μίας από τις 100 καλύτερες ταινίες του 20ου αιώνα, με κατάταξη στην 84η θέση. Ακόμα σήμερα, παραμένει ως η πιο γνωστή από τις εκατοντάδες ταινίες του Μελιές, ενώ εξίσου εμβληματική παραμένει η απεικόνιση της στιγμής κατά την οποία το σκάφος καρφώνεται στο μάτι της Σελήνης. Η εικόνα αυτή συχνά αναφέρεται μεταξύ των σημαντικότερων εικόνων στην ιστορία του κινηματογράφου.

 

Στο link που ακολουθεί, η 13λεπτη ταινία για όποιον θέλει να την παρακολουθήσει:

https://www.youtube.com/watch?v=BNLZntSdyKE

 

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ταξίδι στο φεγγάρι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s