Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων

Από το 1976, η 13η Αυγούστου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια (ή Διεθνής) Ημέρα Αριστερόχειρων (International Day of Lefthanders), με στόχο την προώθηση της ευαισθητοποίησης γύρω από τις ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αριστερόχειρες, σε μια κοινωνία, δομημένη κατά κύριο λόγο για δεξιόχειρες.

Ovi_greece_0816_016aΧιλιάδες αριστερόχειρες άνθρωποι των σημερινών σύγχρονων κοινωνιών, οφείλουν να προσαρμόζονται στη χρήση εργαλείων και αντικειμένων κατασκευασμένων για δεξιόχειρες, τη στιγμή κατά την οποία καλύπτουν το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 7 – 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή και να αποκτά παγκόσμια εμβέλεια από το 1992 και μετά, έτος κατά το οποίο γιορτάστηκε για πρώτη φορά, από το Κλαμπ Αριστερόχειρων της Μεγάλης Βρετανίας. Πέραν των παραπάνω, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία επίσημων ερευνών, οι αριστερόχειρες άνθρωποι εμφανίζουν κάποια πολύ έντονα χαρακτηριστικά ή δεξιότητες, καθώς και ιδιαιτέρως αυξημένη φαντασία και δημιουργικότητα. Ταυτόχρονα ωστόσο, εμφανίζουν και ανάλογους μεγάλους κινδύνους, που σχετίζονται με όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την όποια μορφή εξαναγκασμού – ειδικά των παιδιών και κατά τα παλαιότερα κυρίως χρόνια – να χρησιμοποιούν, αντί της φυσικής τους κλίσης, το δεξί τους χέρι.

Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι οι περισσότεροι αριστερόχειρες ζωγραφίζουν φιγούρες στραμμένες προς τα δεξιά ή έχουν εξαιρετικές ικανότητες στο τένις, το μπέιζμπολ, την κολύμβηση και την ξιφασκία. Επίσης, στην πλειονότητά τους, έχουν ιδιαίτερα καλή σχέση με θέματα που άπτονται της εξέλιξης της τεχνολογίας. Αυξημένα ποσοστά δυσαρθρίας, δυσλεξίας, ακόμα και σχιζοφρένειας έχουν εμφανιστεί σε αριστερόχειρες που πιέστηκαν να εγκαταλείψουν τη φυσική τους κλίση και να χρησιμοποιήσουν το δεξί τους χέρι.

Σύμφωνα με το μότο των μελών του Κλαμπ των Αριστερόχειρων…

“οι αριστερόχειρες είναι γενικώς πιο έξυπνοι, όμορφοι, ευφάνταστοι και πολυτάλαντοι από τους δεξιόχειρες”

… σίγουρα και πιο μετριόφρονες! J

Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Αριστερόχειρων, εκτός των άλλων, στοχεύει στην ενημέρωση των ιδίων, ως προς τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν, ζώντας σ’ ένα κόσμο κατεξοχήν δεξιόχειρων.

 Ovi_greece_0816_016b

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s