Παγκόσμια Ημέρα Νεότητας

Η Παγκόσμια (ή Διεθνής) Ημέρα Νεολαίας είναι μια ημέρα που προτάθηκε και έχει καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, ως ημέρα ευαισθητοποίησης γύρω από ένα σύνολο ζητημάτων, που αφορούν παγκοσμίως τους νέους ανθρώπους. Με την έγκριση του ψηφίσματος 54/120/1999 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, από το έτος 2000 και μετά, η ημέρα αυτή καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 12 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη χάρτα των δικαιωμάτων των νέων, σε ένα πολύ γενικό πλαίσιο, η προσοχή των Ηνωμένων Εθνών εστιάζει σε ζητήματα διαφόρων ελευθεριών, όπως η ελευθερία έκφρασης ταυτότητας, η ισότιμη συμμετοχικότητα των νέων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη της χώρας τους και την ισότιμη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και πηγών της, η διατήρηση και χρήση της μητρικής τους γλώσσας (όποτε αυτό είναι εφικτό) σε χώρους εκπαίδευσης και διοίκησης, καθώς αντιστοίχως και γύρω από θέματα θρησκείας, παράδοσης, ηθών και εθίμων.

Η καθιέρωση μιας τέτοιας ημέρας ευαισθητοποίησης, επικεντρωμένης στα προβλήματα που απασχολούν τους νέους ανθρώπους ολόκληρου του πλανήτη, στοχεύει στην ενίσχυση του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα των λαών και των φυλών και κατά συνέπεια, στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας ειρήνης. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Νεολαίας γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, εργαστήρια, συναυλίες και συζητήσεις μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων των νέων, με στόχο την προώθηση των νομικών και πολιτιστικών τους δικαιωμάτων.

Ovi_greece_0816_015a

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s