Παγκόσμια Ημέρα Αυτοχθόνων Πληθυσμών

Κάθε χρόνο στις 9 Αυγούστου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αυτοχθόνων Πληθυσμών (International Day of the World’s Indigenous Peoples), με σκοπό την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών όλου του κόσμου. Η καθιέρωση του εορτασμού της συγκεκριμένης ημερομηνίας αναγνωρίζει επίσης τα επιτεύγματα και τη συνεισφορά των ιθαγενών, με σκοπό τη βελτίωση ή και επίλυση διαφόρων παγκοσμίων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα, την προστασία του περιβάλλοντος.

Ως παγκόσμια ημέρα, η 9η Αυγούστου, αναγορεύθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το Δεκέμβριο του 1994, σηματοδοτώντας την ημέρα της πρώτης συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για τους Αυτόχθονες Πληθυσμούς της υποεπιτροπής για την Προώθηση και Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 1982. Από το 1994 και στο εξής, αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο, κατά την πρώτη Διεθνή Δεκαετία των Αυτοχθόνων Λαών του Κόσμου (1995-2004).

Το 2004, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε μια Δεύτερη Διεθνή Δεκαετία (2005-2015), με θέμα “Μια Δεκαετία Δράσης και Αξιοπρέπειας”. Άνθρωποι από διαφορετικά έθνη ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της ημέρας, με σκοπό τη διάδοση του μηνύματος του ΟΗΕ για τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά φόρουμ ή εκδηλώσεις γύρω από την τήρηση της τάξης και την προώθηση της εκτίμησης και της καλύτερης κατανόησης θεμάτων που σχετίζονται με τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Ως οπτικό αναγνωριστικό του Μόνιμου Φόρουμ του ΟΗΕ για τα ζητήματα των αυτοχθόνων, έχει επιλεγεί το Chakma, ένα αγόρι από το Μπαγκλαντές, έργο τέχνης του Rebang Dewan. Το σχετικό με το θέμα υλικό, περιλαμβάνει επίσης μια σφαίρα, που μοιάζει με τον πλανήτη γη, εντός της οποίας υπάρχει η απεικόνιση μιας χειραψίας, από δύο διαφορετικά χέρια, με φόντο ένα τοπίο.

Ovi_greece_0816_012a

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s