Εξέγερση 8888

Η Εξέγερση 8888 (Nationwide Popular Pro-Democracy Protests ή People Power Uprising) υπήρξε το λαϊκό δημοκρατικό κίνημα που ξεκίνησε στη Μιανμάρ της Βιρμανίας, στις 8 Αυγούστου του 1988, με σειρά διαδηλώσεων κατά του ισχύοντος πολιτικού συστήματος, που διήρκησαν μέχρις τις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Το People Power Uprising είχε ξεκινήσει καιρό πριν από την 8η Αυγούστου του 1988, πρωτίστως ως φοιτητικό κίνημα, συμπεριλαμβανομένων μιας σειράς από διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας εναντίον του ισχύοντος καθεστώτος. Η εξέγερση της 8ης Αυγούστου ξεκίνησε από φοιτητές του Πανεπιστημίου Τεχνών και Επιστημών και του Πολυτεχνείου του Ρανγκούν και από εκεί εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, με εκατοντάδες χιλιάδες μοναχούς, παιδιά, φοιτητές, νοικοκυρές, γιατρούς και οι ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα να διαδηλώνουν κατά του καθεστώτος.

Ovi_greece_0816_011a.gif

Ήδη από το 1962, η επικράτηση του μονοκομματισμού στη χώρα, υπό το καθεστώς του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Burma Socialist Programme Party) με ηγέτη τον στρατηγό Ne Win, είχε αποκλείσει τη χώρα από οποιαδήποτε μορφή πολιτικής και οικονομικής ελευθερίας. Σε μια προσπάθεια μίμησης του κεντρικού σχεδιασμού του σοβιετικού μοντέλου, πολλές επιχειρήσεις στον επίσημο τομέα της οικονομίας κρατικοποιήθηκαν, με συνέπειες καταστροφικές, μετατρέποντας τη χώρα σε μια από τις φτωχότερες του κόσμου. Το στρατιωτικό καθεστώς το Ne Win ήταν το μοναδικό πολιτικό κόμμα που επιτρεπόταν να υπάρχει μόνιμα στη Βιρμανία, καθεστώς που διήρκησε από την επιβολή του, το 1962, μέχρι το θάνατο του ηγέτη του στον απόηχο της λαϊκής εξέγερσης του 1988.

Η 8η Αυγούστου ουσιαστικά σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία κορυφώθηκαν οι διαμαρτυρίες μιας πολιτικής αναταραχής που προϋπήρχε από χρόνια. Η εξέγερση έληξε στις 18 Σεπτεμβρίου, μετά από ένα αιματηρό πραξικόπημα. Χιλιάδες θάνατοι αποδόθηκαν στον στρατό κατά τη διάρκεια των ημερών που μεσολάβησαν, που από τις αρχές της Μιανμάρ  ανέρχονται στον αριθμό των 350 περίπου ανθρώπων.

Από τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν κατά την 8η Αυγούστου, η εξέγερση έλαβε το όνομα “8888”, δηλαδή την 8η μέρα, του 8ου μήνα, του έτους 1988.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτής της περιόδου, αναδείχθηκε ως εθνικό σύμβολο, η πολιτικός, διπλωμάτης, συγγραφέας και πρώτη γυναίκα Υπουργός των Εξωτερικών της Μιανμάρ, Aung San Suu Kyi. Κατά τις εκλογές του 1990, το κόμμα της National League for Democracy, κατέκτησε το 80% των εδρών στην κυβέρνηση, με 392 από τις 492 συνολικά έδρες. Ωστόσο, η στρατιωτική χούντα κατέστειλε οτιδήποτε μπορούσε να αναπτυχθεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, με έναν από τους κυρίαρχους στόχους της, τον κατ’ οίκον περιορισμό της ηγέτιδας, Suu Kyi. Η άρση αυτού του κατ’ οίκον περιορισμού, θα τραβήξει την παγκόσμια προσοχή μετά το 2010, με την κυκλοφορία της αυτοβιογραφικής ταινίας, The Lady.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s