Η βόμβα της Χιροσίμα

Στις 6 Αυγούστου του 1945, λίγο πριν τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, με την ατομική βόμβα “Little Boy”. Πρόκειται για την πρώτη πυρηνική πολεμική επίθεση της Ιστορίας, που αποτέλεσε ταυτόχρονα ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

Η ονομασία Little Boy δόθηκε στη βόμβα τύπου ουρανίου 235, στο κέντρο συναρμολόγησης και δοκιμών Αλαμογκόρντο. Σκοπός της ρίψης της από μέρους των ΗΠΑ, ήταν η αποφυγή μεγάλης στρατιωτικής απόβασης και κατά συνέπεια πολλών νεκρών, καθώς και η πεποίθηση, ότι μόνο έτσι εξασφαλιζόταν η συμμαχική νίκη κατά των δυνάμεων του Άξονα. Ωστόσο, τα τραγικά αποτελέσματα της έκρηξης δεν ήταν γνωστά εκ των προτέρων, καθώς ουδέποτε άλλοτε είχε χρησιμοποιηθεί τέτοιος τύπος βόμβας.

Η ρίψη της ατομικής βόμβας έγινε από το πολεμικό αεροσκάφος Β 29 με την ονομασία Enola Gay και με κυβερνήτη τον Πωλ Τίμπετς (Paul Tibbets), που είχε ονομάσει το σκάφος με το όνομα της μητέρας του, Enola Gay Tibbets. 70.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία, οι περισσότεροι άμαχοι, μέσα σε μαύρα σύννεφα καπνού που τύλιξαν την πόλη, ενώ πολλές ακόμα δεκάδες χιλιάδες πέθαναν κατά τα επόμενα χρόνια, μετά από σοβαρότατες βλάβες που υπέστησαν από την ακτινοβολία.

Με την έκρηξη της βόμβας, το αεροσκάφος αναταράχθηκε σοβαρά, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη απομακρυνθεί κατά περίπου 18 χιλιόμετρα από το σημείο ρίψης της. Από την πόλη διασώθηκαν μόνο ο θόλος και ο σκελετός – κατασκευασμένα από μπετόν – ενός κτιρίου που, πριν από την έκρηξη, στέγαζε την Εμπορική Έκθεση της Περιφέρειας της Χιροσίμα. Σήμερα ο θόλος υπάρχει ακόμα, ακριβώς όπως απέμεινε μετά την τραγική έκρηξη του 1945 και με πρόταση της UNESCO, έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Λίγες μέρες μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας, η Ιαπωνία παραδόθηκε και σηματοδοτήθηκε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκ των υστέρων, τέθηκαν πολλά ερωτήματα, διαφωνίες και συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ως προς τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, με τόσο τρομακτικές για την ανθρωπότητα συνέπειες.

Στη Χιροσίμα, η 6η Αυγούστου έχει χαρακτηριστεί ως “Ημέρα Βόμβας” (A Bomb Day), κατά την οποία τελείται μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων των ατομικών βομβών και δέηση για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης. Η τελετή πραγματοποιείται μπροστά από το μνημείο του ειρηνικού Memorial Park της Χιροσίμα, με συμμετέχουσες τις οικογένειες των νεκρών, αλλά και ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Ovi_greece_0816_009a

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s