Η Ανεξαρτησία της Κροατίας

Τα χαράματα της 4ης Αυγούστου του 1995, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κροατίας, στα πλαίσια της Επιχείρησης Καταιγίδα, κατακτούν την πόλη Knin, ένα σημαντικό προπύργιο των Σέρβων.

Η Επιχείρηση Καταιγίδα (Κροατικά: Operacija Oluja) ήταν η τελευταία σημαντική μάχη του πολέμου της Κροατίας και σημαντικός ταυτόχρονα παράγοντας για την έκβαση του πολέμου της Βοσνίας. Υπήρξε μια αποφασιστική νίκη του κροατικού στρατού, που επιτέθηκε κατά της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα (Republic of Serbian Krajina – RSK) σε ένα μέτωπο 630 χιλιομέτρων και συγχρόνως, μια στρατηγική νίκη του Στρατού της Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Army of the Republic of Bosnia and Herzegovina – ARBiH).

Η στρατιωτική αυτή επιχείρηση υποστηρίχθηκε από τις ειδικές στρατιωτικές κροατικές δυνάμεις (Croatian Ground Army) και τις δυνάμεις της ARBiH, σε μία μάχη που δόθηκε στο όρος Velebit, με σκοπό την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας και τη διεκδίκηση 10.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων του εδάφους της. Υπήρξε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μάχη γης, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μάχη τυπικά διήρκησε 3 ημέρες (μέχρι και τις 7 Αυγούστου), ουσιαστικά όμως τελείωσε στις 14 Αυγούστου, με το τέλος των επιμέρους στρατιωτικών επιχειρήσεων έναντι και των τελευταίων θυλάκων αντίστασης που υπήρχαν.

Η μέρα χαρακτηρίζεται ως Ημέρα Νίκης, των Ευχαριστιών και των Κροατών Υπερασπιστών (Κροατικά: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja) και γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 5 Αυγούστου, εις ανάμνησιν της ανεξαρτητοποίησης της Κροατίας από τη Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα. Είναι επίσημη αργία για ολόκληρη τη χώρα, ο κύριος εορτασμός όμως επικεντρώνεται στην πόλη Κνιν, με σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των πεσόντων στη μάχη, παρελάσεις και συναυλίες και συμμετέχουν σε αυτές χιλιάδες πολίτες και τα υψηλότερα στελέχη της ηγεσίας της χώρας.

Ovi_greece_0816_008a.gif

Ως Ημέρα των Κροατών Υπερασπιστών χαρακτηρίστηκε επίσης από το 2008 και μετά, όταν το Κοινοβούλιο θέλησε να τιμήσει τους βετεράνους της Δημοκρατίας της Κροατίας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Μια ειδική στρατιωτική παρέλαση των κροατικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου του 2015, στο Ζάγκρεμπ, προς τιμήν της ημέρας της Νίκης και του εορτασμού της 20ης επετείου από την απελευθέρωση της χώρας.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s