Εθνοτικές συγκρούσεις

Πρωί της 1ης Αυγούστου του 1842, περίπου 1.000 μέλη του Συλλόγου Vigilant Association of Philadelphia ξεκίνησαν μια πορεία διαμαρτυρίας στη Lombard Street της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ. Ο Σύλλογος Vigilant Association είχε ιδρυθεί στη Φιλαδέλφεια κατά το 1837 από τον Robert Purvis, με σκοπό την επαγρύπνηση και την παροχή κάθε είδους βοήθειας στους πληθυσμούς αφρικανικής καταγωγής που διαβίωναν εκεί.

Η πορεία του 1842 ξεκίνησε ειρηνικά, ως ανάμνηση της 8ης επετείου από την κατάργηση της δουλείας στις Βρετανικές Δυτικές Ινδίες, για να καταλήξει σε έναν αγώνα 3ήμερων ταραχών στην πόλη της Φιλαδέλφειας, που πέρασε στην Ιστορία με την ονομασία Riot Lombard Street.

Ovi_greece_0816_001aΚατά τη διάρκεια των ετών που είχαν προηγηθεί, στην περιοχή είχαν σημειωθεί περιοδικά ξεσπάσματα φυλετικής, εθνοτικής και θρησκευτικής βίας, μεταξύ διαφόρων μεταναστών εγκατεστημένων στη Φιλαδέλφεια, κυρίως Ιρλανδών Καθολικών, Γερμανών Προτεσταντών, Αφροαμερικανών, ακόμα και ειρηνιστών Quakers (οι Quakers είναι μέλη της Religious Society of Friends, ενός θρησκευτικού κινήματος με μέλη στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και περιοχές της Β. Αμερικής). Ήδη κατά τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, η Φιλαδέλφεια είχε δεχθεί σημαντικά αυξημένο αριθμό Αφρικανών μεταναστών, καθώς και μεγάλο αριθμό πρώην δούλων, που ενσωματώθηκαν στον πληθυσμό των μεταναστών της πόλης.

Κατά τη διάρκεια μιας 25ετίας πριν τη διεξαγωγή των γεγονότων, ο Αφροαμερικανικός πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε περισσότερο από 50%. Παράλληλα όμως, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση και των Ιρλανδών μεταναστών, με το χαρακτηριστικά έντονο στοιχείο του καθολικισμού που έφεραν ως εθνότητα. Οι δύο εθνότητες, όντας στη χαμηλότερη βαθμίδα της κοινωνικής ιεραρχίας της πόλης, έρχονταν συχνά σε αντιθέσεις που γεννούσε ο μεταξύ τους κοινωνικός και οικονομικός ανταγωνισμός. Συχνά οι Ιρλανδοί είχαν αρνηθεί να εργαστούν σε κοινές ομάδες εργασίας με Αφρικανούς, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στην κατανομή των εργασιών και στις δύο εθνοτικές ομάδες. Τα τελευταία 13 χρόνια πριν από τη διαδήλωση του 1842, οι ταραχές μεταξύ των ομάδων είχαν αυξηθεί και κυρίως χαρακτηριστεί, από συχνές ρατσιστικές επιθέσεις στην πόλη.

Τα γεγονότα που προκλήθηκαν μετά την έναρξη της αρχικής πορείας, έλαβαν διαστάσεις τεράστιου μεγέθους, με συνέπεια να διαρκέσουν για τρεις ολόκληρες μέρες. Πολλές κατοικίες και δημόσια κτίρια λεηλατήθηκαν και κάηκαν. Εξεγερμένος όχλος από την πλευρά των Ιρλανδών προσπάθησε να πυρπολήσει το σπίτι του ηγέτη των Αφροαμερικανών, Robert Purvis, που τελικά σώθηκε με την παρέμβαση ενός καθολικού ιερέα, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στα τοπικά κτίρια, τόσο από πλευράς οικιών, όσο και από πλευράς τοπικών εκκλησιών, ήταν ανυπολόγιστες. Τελικά, τα γεγονότα υποχώρησαν με την καταλυτική παρέμβαση της τοπικής πολιτοφυλακής, που κατάφερε να αποκαταστήσει την τάξη.

Τον Μάρτιο του 2005, η Ιστορική και Πολιτιστική Επιτροπή της Πενσυλβάνια (Pennsylvania Historical and Cultural Commission) αναγνώρισε τα γεγονότα της Lombard Street ως ιστορικό γεγονός, που τιμάται κατά την 1η Αυγούστου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s