Η Σκιά

Η Σκιά (The Shadow) είναι μια δραματική ραδιοφωνική σειρά που έκανε το ντεμπούτο της στις ΗΠΑ, στις 31 Ιουλίου του 1930. Ως ραδιοφωνικό δράμα (radio drama ή audio drama ή radio theater) ορίζεται ένα θεατρικό έργο με καθαρά ακουστική απόδοση, που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο, χωρίς οπτικό υλικό.

Ovi_greece_0716_039aΤο ραδιοφωνικό δράμα, με ευρεία απήχηση από τις αρχές της δεκαετίας του 1920, βασιζόταν κυρίως στον διάλογο, υποβοηθούμενο από μουσική ή άλλα ηχητικά εφέ, που ωθούσαν τον ακροατή να φανταστεί τους χαρακτήρες της ιστορίας και να προσδώσει σε αυτούς τη φυσική τους διάσταση. Κατά τη δεκαετία του 1940, το ραδιοφωνικό δράμα υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς λαϊκές διασκεδάσεις, με πρόκληση ισχυρής ψυχολογικής διάστασης, παρά την απουσία της εικόνας.

Η Σκιά, κάνοντας την πρώτη της εμφάνιση ως ραδιοφωνικό δράμα το 1930, αποτέλεσε μία από τις πιο διάσημες σειρές περιπέτειας του 20ου αιώνα, για το μεγαλύτερο μέρος του κοινού των ΗΠΑ. Υπήρξε τόσο προσφιλής, που εξελίχθηκε σε λογοτεχνικό χαρακτήρα τέτοιου μεγέθους, ώστε στην πορεία κυκλοφόρησε σε σειρές περιοδικών (το πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε την 1η Απριλίου του 1931), σε κόμικς και αργότερα σε τηλεοπτική σειρά (σήριαλ), σε video games και σε 5 τουλάχιστον ταινίες. Κατά την αρχική της κυκλοφορία ως ραδιοφωνικό δράμα, κάποια από τα επεισόδιά της αποδόθηκαν με τη φωνή του Όρσον Γουέλς (Orson Welles). Ο χαρακτήρας της “Σκιάς” έγινε σκίτσο αντιπροσωπευτικό της ποπ κουλτούρας και θεωρείται ότι επέδρασε στη μετέπειτα εξέλιξη των περιοδικών κόμικς και της δημιουργίας των υπερ-ηρώων, ιδιαίτερα του Μπάτμαν.

Με την έλευση της τηλεόρασης στη δεκαετία του 1950, το ραδιοφωνικό δράμα έχασε μέρος της δημοτικότητάς του. Ωστόσο, ηχογραφήσεις OTR σώζονται σήμερα στα ηχητικά αρχεία των συλλεκτών και των μουσείων, καθώς και σε διάφορες ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, όπως το Αρχείο του Internet.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s