Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας

Η Ημέρα Φιλίας (Friendship Day, ισπανικά: Día del Amigo, πορτογαλικά: Dia do Amigo) ξεκίνησε να γιορτάζεται εδώ και πολλά χρόνια, στις χώρες της Νότιας Αμερικής και ιδιαίτερα στην Παραγουάη, όπου και προτάθηκε η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλίας (ή Διεθνούς Ημέρας Φιλίας), το 1958.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά αποτέλεσε ένα ακόμα βιομηχανικό δημιούργημα, με στόχο την ανταλλαγή καρτών, δώρων κλπ., στοιχεία διαφόρων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν, ότι το ενδιαφέρον για τη διατήρηση εορτασμού της ημέρας και τη διάδοσή του μέσω του διαδικτύου, εστιάζει στο ουσιαστικό κυρίως κομμάτι που η καθιέρωση της ημέρας θέλει να εκφράσει, αυτό της φιλίας, και όχι στο εμπορικό. Ειδικά σε κάποιες χώρες όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές και η Μαλαισία, το έθιμο επεκτάθηκε μαζί με την εξάπλωση του διαδικτύου.

Ovi_greece_0716_038a.gif

Σε ατομικό επίπεδο, η φιλία αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της ζωής του ανθρώπου. Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς συγγενείς, όχι όμως χωρίς φίλους. Η φιλία αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς, καθώς καθένας μοιράζεται στιγμές χαράς και λύπης, αποτυχίας και επιτυχίας, αγάπης, σεβασμού και ειλικρίνειας. Σε επίπεδο λαών, χωρών και διαφορετικών πολιτισμών δε, η φιλία έχει τη δύναμη να γεφυρώνει τις διαφορές και να συμβάλλει στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Γιορτές φιλίας έχουν καθιερωθεί σε πολλές διαφορετικές ημερομηνίες, σε διάφορες χώρες του κόσμου. Σε κάποιες από αυτές, η φιλία γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου. Σε κάποιες άλλες, στις 8 Απριλίου κάθε έτους. Η 30η Ιουλίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας προτάθηκε από τη διεθνή οργάνωση World Friendship Crusade και καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 27 Απριλίου του 2011.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s