Εσπεράντο

Με την υπογραφή Doktoro Esperanto (Dr. Esperanto’s International Language), ο Πολωνοεβραίος οφθαλμίατρος Λουδοβίκος Λάζαρος Ζαμένχοφ (L.L.Zamenhof), δημοσιεύει για πρώτη φορά στη Βαρσοβία, στις 26 Ιουλίου του 1887, την τεχνητή γλώσσα Εσπεράντο, γνωστή και ως Unua Libro (First Book).

Η Εσπεράντο είναι η πλέον διαδεδομένη διεθνής τεχνητή γλώσσα, που βασίζεται σε στοιχεία ευρωπαϊκών γλωσσών. Σχεδιάστηκε με τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι εύκολη στην εκμάθησή της από τους Ευρωπαίους, με σκοπό τη διεύρυνση της ενδοευρωπαϊκής επικοινωνίας.

Ovi_greece_0716_034aΑπό την πρώτη της δημοσίευση στα ρωσικά, μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν δημοσιεύθηκαν διάφορες εκδόσεις του αρχικού έργου, στα πολωνικά, τα εβραϊκά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα αγγλικά. Η πρώτη αγγλική έκδοση μεταφράστηκε από τον Julian Steinhaus. Όταν ο Αγγλοϊρλανδός φιλόλογος και πρώτος αγγλόφωνος μελετητής της Εσπεράντο, Richard H.Geoghegan, επεσήμανε ότι η αγγλική μετάφραση του Steinhaus ήταν πολύ “φτωχή” σε ποιότητα, ο Ζαμένχοφ κατέστρεψε όλα τα υπόλοιπα αντίγραφά του και ανέθεσε στον Geoghegan, να φτιάξει μια καινούρια μετάφραση.

Η έκδοση του Ζαμένχοφ, του Dr. Esperanto, περιείχε κάποιες προσευχές και στίχους της Βίβλου, μια επιστολή, ποίηση, 16 κανόνες γραμματικής και 900 λέξεις, ως ρίζες του λεξιλογίου. Ο ίδιος, στην έκδοσή του και ως εμπνευστής της ιδέας, δήλωνε, ότι πρόκειται για μια γλώσσα “διεθνή” και ότι εκείνος παραιτείται κάθε δικαιώματος, παραχωρώντας την ουσιαστικά για κοινή χρήση. Αν και αρχικά το έργο έφερε την υπογραφή “Doktoro Esperanto”, στη συνέχεια, όσοι ασχολήθηκαν με την εκμάθηση της γλώσσας, κράτησαν μόνο το δεύτερο συνθετικό και της προσέδωσαν την επίσημη ονομασία, Εσπεράντο.

Το 1905, ο Ζαμένχοφ δημοσίευσε εκ νέου δεκαέξι κανόνες της γραμματικής, σε συνδυασμό με ένα λεξικό και μια συλλογή από ασκήσεις, σε ένα έργο με τίτλο, Fundamento de Esperanto (Ίδρυμα της Εσπεράντο).

Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από διεθνείς οργανισμούς, έχει μια συνεχόμενη κοινή χρήση, από μια κοινότητα που υπολογίζεται μεταξύ των 100.000 και 2.000.000 ομιλητών της, για παραπάνω από έναν αιώνα. Χρησιμοποιείται στο εμπόριο, στην αλληλογραφία, στις πολιτιστικές ανταλλαγές, στα συνέδρια, στη λογοτεχνία, στην τηλεόραση, σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Υπάρχουν πολλά λήμματα στις μηχανές αναζήτησης της Google, καθώς και πάνω από 211.000 άρθρα στην Wikipedia (στοιχείο του 2015).

Τεκμηριωμένα στοιχεία αποδεικνύουν, ότι η Εσπεράντο μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή βάση για την εκμάθηση άλλων γλωσσών γενικότερα. Χρησιμοποιείται επίσης, ως επίσημη γλώσσα διδασκαλίας, στη Διεθνή Ακαδημία Επιστημών, σε πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s