Καλοκαιρινό διάβασμα και παιδική διασκέδαση

Το καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία για να μπει το παιδί στο κόσμο του βιβλίου και παράλληλα να προσθέσει στις γνώσεις του νιώθοντας ότι όλα είναι ένα παιχνίδι.
Ακολουθούν μερικές απλές σκέψεις/οδηγίες για το παιδί και το βιβλίο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Ovi_greece_0717_027d.gifΠρώτον. Φροντίσετε να μη περιορίζετε τις διακοπές σας στην παραλία άλλα να πάτε και σε ένα πάρκο που μπορεί να υπάρχουν ζωάκια ή ακόμα καλυτέρα σε ένα μουσείο. Κάνετε μικρές πεζοπορίες ακόμα και στην πόλη ή το χωριό παρατηρώντας ανθρώπους, μαγαζιά και καταστάσεις. Φροντίστε ακόμα και τις φορές που είσαστε μέσα και υπάρχει τηλεόραση να δείτε με το παιδί σας ένα ντοκιμαντέρ ή κάτι που να έχει σχέση με την φύση.

Δεύτερον. Συζητήστε με το παιδί αυτά που του κάνανε εντύπωση και παράλληλα φροντίστε να του επισημάνετε πράγματα που πιθανώς να μην του κάνανε την απαραίτητη εντύπωση για να τα αναφέρει αλλά είστε σίγουροι ότι τα είδε, όπως κάποιον ανάπηρο ή ένα γατάκι αδέσποτο. Κάντε του ερωτήσεις γι’ αυτά που είδε και μάλιστα ερωτήσεις κρίσης.

Τρίτον. Φροντίστε οι ερωτήσεις που κάνατε στο δεύτερο βήμα κάπως να συνδέονται με το θέμα του βιβλίου που θα διαβάσετε παρέα. Θα μπορούσε η ιστορία μια γατούλας να συνδεθεί με ένα αδέσποτο γατάκι που είδατε στο δρόμο ή κάποια περίεργη σκιά με ένα βιβλίο με μάγους.

Παράλληλα και ανάμεσα στη βόλτα και στις ερωτήσεις φροντίστε με αυτά που εντυπωσιάσανε το παιδί σας να κατευθύνετε και τις αγορές βιβλίων που κάνετε ώστε να αμβλύνετε περεταίρω την περιέργεια του ή την δημιουργικότητα του.
Πέρα από το βιβλίο ένα καλό βήμα θα ήταν αφού συζητήσετε με το παιδί σας και καταλήξετε σε αυτό που του έκανε την περισσότερη εντύπωση να του ζητήσετε να το ζωγραφίσει φτιάχνοντας ένα άλμπουμ με τις καθημερινές εικόνες του από τις διακοπές.

Θυμηθείτε οι διακοπές με τα παιδιά δεν σημαίνει ότι τα παρατάτε στη θάλασσα να φτιάχνουν κάστρα με άμμο αλλά ότι πρέπει όλη την ημέρα να είστε μαζί τους και αυτό το «μαζί τους» πρέπει να είναι εποικοδομητικό, επιμορφωτικό και γενικότερα θετικό για τη ζωή τους και την συμπεριφορά τους.

Χρήστος Ηλιάδης

********************************************

To κείμενο του Χρήστου Ηλιάδη,
συμπεριλαμβάνεται στο έβδομο τεύχος του ArsOvi
που μπορείτε να βρείτε, πάντα ΔΩΡΕΑΝ, ΕΔΩ!

Ovi_greece_0717_007a

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s