Γεννημένοι καλοκαίρι και πώς επηρεάζει τη μετέπειτα ζωή

Έρευνα πανεπιστημίου το 2014, έδειξε ότι αυτοί που γεννιούνται καλοκαίρι στη συνέχεια της ζωής τους παρουσιάζουν τάσεις κυκλοθυμικότητας, ενώ αυτοί που γεννιούνται χειμώνα είναι ευερέθιστοι σαν ενήλικες. Η έρευνα και ανάλυση έγινε μεταξύ 400 ενηλίκων που είχαν γεννηθεί σε διαφορετικές εποχές του χρόνου και από ότι έδειξαν ότι οι νευροδιαβιβαστές μονοαμίνης, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που ελέγχουν τη διάθεση, διαφέρουν ανά εποχή.

Ovi_greece_0717_027a.gifΘεωρητικά ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη έχει την ιδιότητα να μεταφέρει μηνύματα (συναισθήματα: ικανοποίηση, ευφορία) από μια περιοχή του εγκεφάλου σε μιαν άλλη. Η ντοπαμίνη σχετίζεται με την κινητοποίηση και την εγρήγορση. Η αύξηση της παραγωγής ντοπαμίνης συνδέεται και με την κατανάλωση ουσιών, όπως η σοκολάτα ή ο καφές. Είναι ο λόγος που επιθυμούμε να πιούμε καφέ. Μετά την κατανάλωση καφέ εκκρίνεται ντοπαμίνη στον οργανισμό. Ωστόσο, η πολλή καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως το άγχος και η ανησυχία.

Αντίστοιχα η σεροτονίνη ευθύνεται για την ηρεμία, τη χαλάρωση και την ευδαιμονία. Ενδεχόμενη ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, όπως υπερδραστηριότητα ή βία, ενώ χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να μας οδηγήσουν σε μεγάλη όρεξη για ορισμένες τροφές. Η σεροτονίνη εκκρίνεται μετά την κατανάλωση σοκολάτας, πατάτας, ψωμιού και ρυζιού. Αν καταναλώσουμε υδατάνθρακες κακής ποιότητας μπορεί να νιώσουμε κούραση και αλλαγές στη διάθεση. Όταν σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σεροτονίνης, δεν νιώθουμε ότι θέλουμε να καταναλώσουμε τροφές με ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Τώρα και μετά από αυτή την έρευνα ανακαλύφθηκε ότι αυτοί οι νευροδιαβιβαστές έχουν σχέση και με την εποχή γέννησης του ανθρώπου. Συγκεκριμένα ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων με «κυκλοθυμικό» χαρακτήρα, που χαρακτηρίζεται από ταχείες, συχνές μεταβολές μεταξύ θλιβερών και χαρούμενων διαθέσεων, ήταν σημαντικά υψηλότερος σε όσους γεννήθηκαν το καλοκαίρι. Επίσης εκείνοι με υπερθυμικό χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασία, τάση να είναι υπερβολικά θετικοί, ήταν σημαντικά υψηλότερες μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι γεννήθηκαν το φθινόπωρο ήταν το λιγότερο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί, ενώ εκείνοι που γεννήθηκαν το χειμώνα ήταν έντονα ευερέθιστοι.

Σύμφωνα με την έρευνα οι βιοχημικές μελέτες έδειξαν ότι η εποχή που γεννιέται ένα παιδί επιδρά σε ορισμένους νευροδιαβιβαστές μονοαμίνης, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, ο οποίος είναι ανιχνεύσιμος ακόμη και στην ενήλικη ζωή και αυτό ήταν που οδήγησε στην πίστη ότι η εποχή γέννησης μπορεί να έχει μακροχρόνια επίδραση.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο ανάλυσης και είναι πολλά ακόμα τα τεστ που πρέπει να γίνουν αλλά τουλάχιστον τώρα έχουμε μια ιδέα γιατί κάποιοι είναι γκρινιάρηδες ακόμα και το καλοκαίρι ή κάποιοι άλλοι είναι πάντα χαμογελαστοί ακόμα και τις πιο σκοτεινές ημέρες του χειμώνα.

Σοφία Παπαντωνίου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s