Νέλσον Μαντέλα

Ο Νέλσον Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela), αγωνιστής και πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, γεννήθηκε στο χωριό Mvezo της Umtata, μέρος τότε της επαρχίας του Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής, στις 18 Ιουλίου του 1918.

Από μικρός έφερε το όνομα Rolihlahla, που στη Xhosa, την καθομιλουμένη γλώσσα της χώρας του, σημαίνει ταραχοποιός. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έγινε γνωστός με το όνομα της γενιάς του, Madiba.

Ovi_greece_0716_026aΟ Μαντέλα μεγάλωσε σε ένα μαντρί, στο χωριό της μητέρας του, Qunu. Και οι δυο του γονείς ήταν αναλφάβητοι, καθώς όμως ήταν καλοί Χριστιανοί, όταν έγινε περίπου επτά ετών, η μητέρα του τον έστειλε σε ένα τοπικό σχολείο Μεθοδιστών. Το όνομα “Νέλσον” του δόθηκε από τους Μεθοδιστές, όταν βαπτίστηκε, κατά το Αγγλικό πρότυπο. Μετά τον θάνατο του πατέρα του από αιτία που δεν διαγνώστηκε ποτέ και ενώ ο ίδιος ήταν 12 ετών, η μητέρα του τον οδήγησε στο Great Palace, το παλάτι του Mqhekezweni, όπου τέθηκε υπό την κηδεμονία του Αντιβασιλέα Jongintaba Dalindyebo και της συζύγου του, Noengland. Μεγαλώνοντας στο παλάτι, ο Μαντέλα δεν είδε τη μητέρα του για πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι κηδεμόνες του πάντα τον αντιμετώπισαν, χωρίς να τον ξεχωρίσουν σε τίποτα από τον γιο και την κόρη τους. Αρκετά αργότερα, ο ίδιος θα δήλωνε ότι κληρονόμησε από τον βιολογικό του πατέρα, την επαναστατικότητα και την εμμονή στη δικαιοσύνη.

Κατά την εφηβεία του, στα πλαίσια της γενικότερης εκπαίδευσης που έλαβε, διδάχθηκε την αγγλική γλώσσα, την τοπική καθομιλουμένη Xhosa, Ιστορία και Γεωγραφία, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μια στενή σχέση με τον Χριστιανισμό, καθώς ο κυριακάτικος εκκλησιασμός μαζί με τους κηδεμόνες του, ήταν αναγκαίος. Μέσα από τις ιστορίες των ηλικιωμένων που άκουγε στο παλάτι για την ανδρεία που επέδειξαν κατά τους διάφορους πολέμους αντίστασης, ανέπτυξε μια ξεχωριστή αγάπη για την ιστορία της Αφρικής και ονειρευόταν τη στιγμή της δικής του συνεισφοράς στην πάλη του λαού του για απελευθέρωση. Εκείνη ωστόσο ακόμα την εποχή, ο ίδιος δεν θεωρούσε απαραίτητα αρνητική την αποικιοκρατία, εκτιμώντας τα οφέλη που είχε επιφέρει μαζί της στη Νότια Αφρική, μεταξύ αυτών και την εκπαίδευση.

Σε ηλικία 16 ετών, μαζί με τον γιο του Jongintaba, Justice, και πολλά άλλα αγόρια, ταξίδεψε στην Tyhalarha, για να υποβληθεί στο τελετουργικό της περιτομής, που συμβολικά σηματοδοτούσε τη μετάβασή τους από αγόρια σε άνδρες. Όταν τελείωσε η τελετή, του δόθηκε το όνομα Dalibunga.

Ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο της παιδείας του στο Clarkebury Boarding Institute και κατόπιν μεταπήδησε στο Healdtown, ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αργότερα, ξεκίνησε να φοιτά στο University College of Fort Hare, από το οποίο όμως δεν αποφοίτησε ποτέ, καθώς αποβλήθηκε για μια συμμετοχή του σε φοιτητική διαδήλωση. Επιστρέφοντας στο παλάτι μετά την αποβολή του από το Κολέγιο, οι κηδεμόνες του θέλησαν να τον παντρέψουν, παρά τη δική του αντίρρηση. Συνέπεια αυτού υπήρξε η φυγή του στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο, αποκτώντας πτυχίο Νομικής.

Το 1944, ως δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (African National Congress – ANC). Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Πολύ πριν εκλεγεί πρόεδρος, υπήρξε από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και ενεργό μέλος του ANC.

Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών και αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 1990, μετά την αναγνώριση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου από τον πρόεδρο Φρεντερίκ ντε Κλερκ και την αναστολή των εκτελέσεων. Ο Μαντέλα παρότρυνε αμέσως τις ξένες δυνάμεις, να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν για συνταγματική μεταρρύθμιση, στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση. Η απελευθέρωσή του, το 1990, σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Το 1993, του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και το 1994, έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.

Πέραν της πολιτικής, ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε εξαιρετικά δραστήριος κατά του AIDS. Αφορμή υπήρξε ο θάνατος του γιου του από την ίδια ασθένεια, ενώ είχε ήδη χάσει τον άλλο του γιο σε τροχαίο, το 1969. Ο ίδιος δήλωνε ότι “ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το AIDS ως φυσιολογική ασθένεια, είναι να μην το κρύβουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να το θεωρούν κάτι που χτυπά ορισμένα άτομα, τα οποία πηγαίνουν στην κόλαση και όχι στον παράδεισο”.

Πέθανε, στις 5 Δεκεμβρίου του 2013.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s