Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Κάθε χρόνο, στις 17 Ιουλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης (World Day for International Justice). Σε διεθνή κλίμακα, την ημέρα αυτή τη συναντούμε εναλλακτικά και με τις ονομασίες, Day of International Criminal Justice ή International Justice Day.

Ovi_greece_0716_025aΣκοπός καθιέρωσης της ημέρας είναι η σε παγκόσμιο επίπεδο γνωστοποίηση του αναδυόμενου συστήματος της τακτικής διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης, με εστίαση σε εγκληματικές υποθέσεις κατά της ανθρωπότητας, όπως γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου, άσκηση βίας κατά των γυναικών κ.ά.

Η 17η Ιουλίου έχει επιλεγεί ως επετειακή ημερομηνία από τη Σύμβαση της Ρώμης, στις 17 Ιουλίου του 1998, κατά την οποία συστάθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, με ισχύ από το 2002. Μέχρι τότε, υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας εκδικάζονταν από ad hoc δικαστήρια, από δικαστήρια δηλαδή που συνίσταντο επί τούτω, προκειμένου να επιληφθούν μιας συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως για παράδειγμα της Νυρεμβέργης για τη Δίκη της Νυρεμβέργης, του Τόκιο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, της Τανζανίας για τη γενοκτονία της Ρουάντας, κ.ά. Από το 2002 και μετά, οι εγκληματικές υποθέσεις κατά της ανθρωπότητας των κρατών που έχουν συνυπογράψει τη Σύμβαση της Ρώμης (106 εκ των 192 κρατών – μελών του ΟΗΕ), υπάγονται στην αρμοδιότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Κράτη με μεγάλη διεθνή επιρροή, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ισραήλ και η Ινδία δεν αποτελούν μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθιστώντας συχνά δύσκολη και αναποτελεσματική την απονομή της διεθνούς δικαιοσύνης.

Η καθιέρωση της 17ης Ιουλίου ως Ημέρας Παγκόσμιας Δικαιοσύνης, αποφασίστηκε την 1η Ιουνίου του 2010, στη Διάσκεψη Αναθεώρησης του Καταστατικού της Ρώμης, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των κρατών – μελών, στην Καμπάλα της Ουγκάντας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s