Η Άλωση της Βαστίλης

Από το 1880, η 14η Ιουλίου, ημερομηνία της πτώσης της Βαστίλης, καθιερώθηκε στη Γαλλία ως εθνική γιορτή. Η Βαστίλη (Bastille ή Bastille Saint-Antoine) ήταν ένα οκταπύργιο φρούριο, που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς πολέμου, το 1370, κοντά στο γαλλικό προάστιο Σεν-Αντουάν, στο Παρίσι. Τμήμα της χρησιμοποιήθηκε ως κρατητήριο κατά την περίοδο του βασιλιά Καρόλου ΣΤ’ και σε επίσημη φυλακή μετατράπηκε επί εποχής Ρισελιέ. Στις 14 Ιουλίου του 1789, το φρούριο κατελήφθη από τον επαναστατημένο λαό του Παρισιού, σε ένδειξη αγανάκτησης και αντίστασης προς την αυθαιρεσία και την καταπίεση που ασκούσε η μοναρχία. Ιστορικά, το γεγονός αναφέρεται ως “Κατάληψη” ή “Παράδοση” ή “Πτώση” της Βαστίλης του Αγίου Αντωνίου, στα πλαίσια ενός επεισοδίου συμβολικής κυρίως σημασίας, με κυρίαρχο τον όχλο και με σκοπό την υφαρπαγή του φυλασσόμενου εκεί οπλισμού. Το γεγονός θεωρείται ως το προοίμιο της Γαλλικής Επανάστασης. 

Ovi_greece_0716_021a.gif

Περιγράφοντας συνοπτικά το ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο της εποχής πριν από το περιστατικό, η Γαλλία βρίσκεται επί βασιλείας Λουδοβίκου ΙΣΤ’ και τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας πιέζονται όλο και περισσότερο από το μοναρχικό καθεστώς και κυρίως, από την σκληρή φορολογία που τους επιβάλλεται, σε αντίθεση με τις φοροαπαλλαγές των ευγενών και του κλήρου, ενώ τα κρατικά ελλείμματα συνέχιζαν να διογκώνονται. Ταυτόχρονα, η διακίνηση των ιδεών του Διαφωτισμού έχει επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Μέσα από τη διαφωτιστική κριτική που έδινε έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, αναδυόταν όλο και πιο ισχυρή η τρίτη και κατώτερη τάξη της γαλλικής κοινωνίας, η αστική τάξη, αποτελούμενη από υπαλλήλους, εμπόρους, τραπεζίτες, βιομηχάνους, επιχειρηματίες, όλους εκείνους δηλαδή που κινούσαν την οικονομία του κράτους, σηκώνοντας ταυτόχρονα το δυσβάσταχτο βάρος της υπερφορολόγησης.

Ο Λουδοβίκος και οι αυλικοί του, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν πως η κοινωνία χρειαζόταν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διαφυλάξουν τα προνόμιά τους. Ωστόσο, την κρίσιμη χρονιά 1789, ο βασιλιάς αναγκάστηκε να παραχωρήσει αρκετά προνόμια προς την τρίτη τάξη, μεταξύ αυτών και το δικαίωμα ψήφου σε κάθε Γάλλο πολίτη, που είχε συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του.

Οι ταραχές ξεκίνησαν, όταν διαδόθηκε η φήμη, ότι ο βασιλιάς διέταξε τη μετακίνηση ελβετικών και γαλλικών ομάδων στις Βερσαλλίες και ότι ο στρατός θα πυροβολούσε το πλήθος, εν όψει βασιλικού πραξικοπήματος. Το βράδυ της 12ης προς τη 13η Ιουλίου, οι εξεγερμένοι άρχισαν να αναζητούν όπλα. Πρώτοι στόχοι που δέχθηκαν τη μανία του πλήθους και υπέστησαν προσβολή, λεηλασία και καταστροφή ήταν τα καταστήματα πώλησης όπλων και τα διάφορα οπλουργεία του Παρισιού. Στις 14 του μηνός, γύρω στις 9 το πρωί, ένα σύνθετο πλήθος στασιαστών με προπομπούς τυμπανιστές κατευθύνεται προς το Μέγαρο των Απομάχων (Hotel des Invalides), αποφασισμένο για λεηλασία ή εμπρησμό και κάνει κατάσχεση μεγάλης ποσότητας τουφεκιών. Ένοπλοι πλέον οι στασιαστές, χωρίς όμως σφαίρες και μπαρούτι, στράφηκαν στη συνέχεια προς τη Βαστίλη, όπου θα αναζητούσαν τον εξοπλισμό που τους έλλειπε. Οι τρεις ώρες που ακολούθησαν υπήρξαν οι ποιο δραματικές στην ιστορία της Βαστίλης του Αγίου Αντωνίου. Περίπου επτά χιλιάδες πολίτες όρμησαν στο φρούριο, λυντσάροντας έναν αριθμό φυλάκων και τον ίδιο τον διοικητή της φυλακής, ντε Λονέ, τον οποίο αποκεφάλισαν και περιέφεραν το κεφάλι του πάνω σε ένα κοντάρι, ως σύμβολο για την επιτυχία τους.

Εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν πάνω από 100 άνθρωποι κι άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν. Ήταν η πρώτη μέρα αιματηρών επεισοδίων από την έναρξη της μέχρι τότε αναίμακτης Επανάστασης, που ανάγκασε τον βασιλιά να αναγνωρίσει την αντιπροσωπεία των Παριζιάνων πολιτών στο Δημαρχείο του Παρισιού, ως επίσημους εκπροσώπους της πόλης.

Σήμερα, στην τοποθεσία όπου βρισκόταν κάποτε το φρούριο της Βαστίλης, βρίσκεται η πλατεία Βαστίλης, όπου υπάρχει και η ομώνυμη Όπερα. Η τάφρος πίσω από τη φυλακή, προς το Νότο έχει μετατραπεί σε λιμανάκι για μικρά σκάφη (Bassin de l’Arsenal), και προς το Βορρά, σε καλυμμένο κανάλι (Canal Saint Martin).

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s