Ας μιλήσουμε για το περιβάλλον

Για όσο θα υπάρχουν χειμώνες, θα πρέπει να υπάρχουν και ορυκτά καύσιμα. Για χιλιάδες χρόνια, άντρες και γυναίκες αντιμετώπισαν το κρύο με τη φωτιά. Η φωτιά χρησιμοποιείται επίσης για το μαγείρεμα και το ζέσταμα του νερού, όπως ξέρουμε κι ότι αποστειρώνει τα τρόφιμα και σκοτώνει τα βακτήρια στο σώμα μας όταν πλενόμαστε.

Ovi_greece_0717_020d.gifΤα ορυκτά καύσιμα είναι απλώς ένας μηχανισμός καύσης. Μα πρέπει να διατηρήσουμε τη φωτιά, είτε με κάρβουνο, ξύλο, ή εξαιρετικά εύφλεκτο καύσιμο όπως η νάφθα και τα παράγωγά της- κηροζίνη, πετρέλαιο, βενζίνη και τα λοιπά. Τέτοια καύσιμα κρατούν τη φωτιά αναμμένη κι εμάς ζεστούς το χειμώνα, μας βοηθούν να μαγειρέψουμε, να ανάβουμε τα φώτα στο σπίτι μας και να βάζουμε μπρος τη μηχανή του αυτοκινήτου μας. Η νάφθα και τα παράγωγά της χρησιμοποιούνται σε όλες τις μηχανές της βιομηχανίας, από μηχανές οχημάτων, έως εργαλεία ή συσκευασία τροφίμων.

Κι εδώ είναι το πρόβλημα. Όταν εγώ μεγάλωνα – που δεν ήταν πριν από 100 χρόνια αλλά ας πούμε περίπου 25, τα μπόιλερ δεν ήταν ο κανόνας για το ζεστό νερό. Μια εξαμελής οικογένεια μοιραζόταν το ίδιο αυτοκίνητο, και αγοράζαμε φιάλες υγραερίου για την κουζίνα. Τα αδέρφια τσακώνονταν για το ποιος θα καθίσει δίπλα στο καλοριφέρ και υπήρχε ακόμα και ο μύθος ότι αν κοιμάσαι με τα καλοριφέρ αναμμένα μπορεί να αρρωστήσεις βαριά. Θυμάμαι κιόλας ότι ήταν πολύ δύσκολο να βρεις νόστιμα ζυμαρικά και το ψωμί στο φούρνο ήταν πάντα ζυμωτό. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Σήμερα, αντί να σπαταλάμε ξύλο ή κάρβουνο ή νάφθα, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο. Είναι πολύ αξιόπιστη πηγή ενέργειας, δεν τελειώνει και δε μολύνει. Μπορεί κανείς να κάνει άνετα μπάνιο με ένα ηλιακό μπόιλερ, να κόψει ξύλα με ηλιακό πριόνι, ή να λειτουργήσει ολόκληρο εργοστάσιο αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Για να μη μιλήσουμε για την ατμόσφαιρα πόλεων όπως η Σεούλ ή πόλη του Μεξικού.

Το θέμα με την ηλιακή ενέργεια είναι πως κάποια μέρη του κόσμου έχουν περισσότερο ήλιο από άλλα και η ηλιακή ενέργεια πρέπει να μεταφέρεται. Οπότε θα πρέπει κάπως να βρεθεί τρόπος ώστε η ηλιακή ενέργεια να αποθηκεύεται κι ύστερα να διοχετεύεται όπου δεν υπάρχει αρκετός ήλιος. Έτσι θα μπορούμε όλοι να μαγειρεύουμε με ηλιακή ενέργεια, να κάνουμε ζεστό μπάνιο και να λειτουργούμε τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσιά μας.

Υπάρχουν κι άλλες πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, και οι περισσότερες είναι μάλιστα ανανεώσιμες. Ως τώρα, από τον 17ο αιώνα ως σήμερα, ζούσαμε την εποχή της φωτιάς, όπου η καύση ήταν απαραίτητη για να έχουμε φως, θέρμανση, φαγητό. Τώρα περνάμε πια σε μια πολυενεργειακή εποχή, όπου το νερό, ο αέρας, η γη, ο ήλιος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν (και κάπου χρησιμοποιούνται ήδη) ως ανανεώσιμες ή μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να …φουλάρει ο πλανήτης.

Σήμερα, για να παραμείνουμε ζεστοί το χειμώνα, να έχουμε φως και φαγητό, χρειαζόμαστε τον ήλιο. Αλλά τι γίνεται και με τα υπόλοιπα; Τη στέγασή μας, την ένδυση, τις μετακινήσεις μας; Ως τώρα η γη μας παρέχει τα βασικά υλικά και τα παράγωγά τους για όλα αυτά. Μέταλλα, βαμβάκι, χώμα, από τα αυτοκίνητα ως τα παράθυρα των σπιτιών μας, όλα μας τα παρέχει η γη. Πριν από 25 χρόνια, ο δάσκαλός μου έλεγε πως δεν υπήρχαν καν 5 δις άνθρωποι στη γη και ζούσαν αρκετοί στο ίδιο δωμάτιο. Τώρα, στη σημερινή εποχή όπου ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί και όλοι θέλουν τον ιδιόκτητο χώρο τους, πώς μπορείς να διαχειριστείς το θέμα με όλες τις μη ανανεώσιμες πηγές και τι εναλλακτικές υπάρχουν;

Στο μάθημα φυσικής μαθαίναμε πως ό,τ υπάρχει κάτω από το έδαφος αποτελείται από ηλιακή ενέργεια που έχει αλλάξει μορφή. Οπότε προφανώς, θα πρέπει να εφευρεθεί κάποιος μηχανισμός που θα χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια ή την αιολική, και θα παράγει ας πούμε τσιμέντο, ατσάλι; Να μια δουλειά για τους μοντέρνους αλχημιστές. Σε μια δημιουργική οικονομία, χρειάζεσαι φιλοσοφία, ηθική, μαζί φυσική και καλή χρήση της τεχνολογίας για να αποφευχθούν καταστροφικά πειράματα. Ε, και λίγα λεφτά. Και καπιταλισμός.

Akli Hadid

********************************************

To κείμενο του Akli Hadid,
συμπεριλαμβάνεται στο έβδομο τεύχος του ArsOvi
που μπορείτε να βρείτε, πάντα ΔΩΡΕΑΝ, ΕΔΩ!

Ovi_greece_0717_007a

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s