Πώς ένα καλό βιβλίο μπορεί και να μας αλλάξει

Έχετε διαβάσει ποτέ ένα βιβλίο που να άλλαξε τη ζωή σας; Η διαδικασία ταυτοποίησης και αφομοίωσης ενός φανταστικού χαρακτήρα ή μιας σειράς γεγονότων από ένα βιβλίο στην πραγματικότητα σας μετατρέπει σε ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Ovi_greece_0717_016e.gifΤο καλοκαίρι είναι εδώ, και ώρα για καλοκαιρινή ανάγνωση στην παραλία, σε αιώρα ή στη βεράντα. Τα βιβλία είναι ιδανικά για τεμπέλικα καλοκαιρινά απογεύματα και σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστήμιου του Οχάιο, τα βιβλία που διαβάζετε από την παιδική ηλικία μπορούν επίσης να αλλάξουν το ποιος είσαι.

Το κάνουν αυτό σε μια διαδικασία που οι ερευνητές αποκαλούν «αρπαγή εμπειρίας». Διαβάζοντας την ζωή και τις εμπειρίες ενός χαρακτήρα από ένα βιβλίο, αυτός ο χαρακτήρας όχι απλά βγάζει κάτι από μέσα σας αλλά ταυτόχρονα και στην διαδικασία να βγάλει κάτι από εσάς σας αλλάζει, και αυτό δεν είναι ποτέ προσχεδιασμένο αλλά γίνεται αυθόρμητα από το υποσυνείδητο και μάλιστα όσο πιο καλογραμμένο είναι ένα βιβλίο τόσο πιο πετυχημένη είναι αυτή η αλλαγή.

Ψηφοφόροι που διάβασαν την προσωπική ιστορία υποψηφίου από την περιοχή τους σε προσπέκτους, έχουν 65% περισσότερες πιθανότητες να τον ψηφίσουν σε σχέση με κάποιον που δεν ξέρουν τίποτα γι’ αυτόν και δεν έχουν διαβάσει τίποτα για τη ζωή του. Οι πιθανότητες μάλιστα να ψηφίσουν κάποιον που δεν ξέρουν τίποτα για την προσωπική του ζωή είναι λιγότερες από 19%.

Φυσικά δεν είναι σαν να διαβάζεις Σούπερμαν και στη συνέχεια να νομίζεις ότι μπορείς να πετάξεις. Είναι μια πολύ πιο λεπτή διαδικασία, όπως το καρύκευμα σε μια σούπα. Αλλά μπορεί να αλλάξει σίγουρα τη στάση και τη συμπεριφορά σας.

Σε διαφορετικά πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η «αρπαγή εμπειρίας» μπορεί να αλλάξει την πιθανότητα κάποιος να ψηφίσει ή να μην ψηφίσει, ακόμα και να αλλάξει στάση του σχετικά με πολύ σοβαρά θέματα όπως ο ρατσισμός ή οι προκαταλήψεις. Αυτό βέβαια που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η έρευνα είναι ακόμα πολύ «φρέσκια» και κανένας στην πραγματικότητα δεν ξέρει πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτή η αλλαγή στον χαρακτήρα από ένα βιβλίο.

Κάτι άλλο που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι όσο περισσότερα κοινά έχει ο χαρακτήρας της ιστορίας που διαβάζετε και όσο περισσότερες κοινές εμπειρίες έχει από την παιδική του ηλικία τόσο πιο έντονη είναι η αλλαγή που φέρνει στο δικό σας χαρακτήρα.

Τελικά το βιβλίο λειτουργεί σαν ένας περίεργος καθρέφτης που αφενός μας δείχνει αυτό που είμαστε αφετέρου μας βοηθάει να «βελτιώσουμε» την δική μας παρουσία.
Τέλος η έρευνα έδειξε ότι αντίστοιχη επίδραση επάνω μας έχουν οι βιογραφίες και ειδικά οι αυτοβιογραφίες μιας και το πρώτο πρόσωπο που γράφονται βοηθάει ακόμα περισσότερο στην ταυτοποίηση.

Τώρα η επόμενη ερώτηση είναι …σε τι θέλετε να εξελιχτείτε αυτό το καλοκαίρι; Μήπως σε Μαχάτμα Γκάντι; Αυτό, γιατί εφέτος κυκλοφορήσαν δυο βιογραφίες για τον Ινδό ηγέτη και πιθανώς να θέλατε να αλλάξετε κάτι στο χαρακτήρα σας!

Σοφία Παπαντωνίου

********************************************

To κείμενο της Σοφίας Παπαντωνίου,
συμπεριλαμβάνεται στο έβδομο τεύχος του ArsOvi
που μπορείτε να βρείτε, πάντα ΔΩΡΕΑΝ, ΕΔΩ!

Ovi_greece_0717_007a

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s