Η πυρκαγιά της 20th Century Fox

Τον Ιούλιο του 1937, οι περιοχές βόρεια του Νιου Τζέρσεϋ της Αμερικής γνώρισαν ένα μακροχρόνιο κύμα καύσωνα, με ημερήσιες θερμοκρασίες 100° F, δηλαδή 38° C και συνεχόμενες υγρές νύχτες. Η παρατεταμένη ζέστη σε συνδυασμό με τον ανεπαρκή αερισμό του κτιρίου όπου φυλάσσονταν οι ταινίες της κινηματογραφικής εταιρείας 20th Century Fox, πυροδότησαν αυτανάφλεξη των φυλασσόμενων ταινιών νιτρικών, στις 9 Ιουλίου, με συνέπεια το θάνατο και τον τραυματισμό ανθρώπων και την καταστροφή ολόκληρου του υλικού που υπήρχε στο αρχείο.

Ovi_greece_0716_015sΗ αποσύνθεση αερίων που δημιούργησαν οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων δημιούργησαν συσσώρευση των αερίων, με αποτέλεσμα, λίγο μετά τις 2 τα χαράματα της 9ης Ιουλίου, να προκληθεί μια αυτόματη ανάφλεξη στον θόλο της βορειοδυτικής γωνίας του κτιρίου. Το συμβάν έγινε αντιληπτό, από έναν οδηγό φορτηγού, τον Robert Davison, που παρατήρησε φλόγες στα παράθυρα ενός τμήματος του κτιρίου και αμέσως κάλεσε την Πυροσβεστική, που κατέφθασε στις 2:26 π. μ.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των 150 ανδρών της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης, η φωτιά δεν είχε σβήσει μέχρι και τις 5:30 το πρωί. Στο μεταξύ, ο Davison, αμέσως μετά την κλήση του στην Πυροσβεστική, προσπάθησε να αφυπνίσει τους κατοίκους των γύρω σπιτιών, καθώς η φωτιά εξαπλωνόταν ραγδαία στις γύρω γειτονικές κατοικίες. Αρκετές οικογένειες κατάφεραν να σωθούν. Μία γυναίκα με τους δυο της γιους έγιναν θύματα στις φλόγες που πετάγονταν τριγύρω, από τις εκρήξεις που προκλήθηκαν στο κτίριο. Και οι τρεις τους έφεραν σοβαρά εγκαύματα. Δέκα μέρες αργότερα, στις 19 Ιουλίου, το ένα από τα δύο αγόρια της, ο 13χρονος Κάρολος, υπέκυψε στα εγκαύματά του.

Η φωτιά, πέραν των απωλειών σε ανθρώπινο υλικό, υπήρξε υπεύθυνη και για την απώλεια των περισσότερων από τις ομιλούσες ταινίες, παραγωγής της Fox Film Corporation, πριν από το 1932. Επίσης, καταστράφηκαν αρνητικά και ταινίες εκπαιδευτικού περιεχομένου, διαφόρων άλλων στούντιο. Όλα τα φιλμ που υπήρχαν στις εγκαταστάσεις καταστράφηκαν, το ίδιο και περισσότεροι από 40.000 κυλίνδρους αρνητικών και εκτυπώσεων φιλμ, που έγιναν στάχτη μέσα στα κουτά των ταινιών τους. Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν, υπολογίστηκαν στις 150.000 – 200.000 δολάρια.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s