Η ημιμάθεια δεδικαίωται

Η Ελλάδα είναι η χώρα που γεννάει αυτοδημιούργητους και τρυφερούς, πονόψυχους και γαλαντόμους επιχειρηματίες. Το έχω εμπεδώσει αυτό μετά από τις τόσες φορές που έχω παρακολουθήσει τα λόγια που συνοδεύουν τον εκάστοτε διάσημο εκλιπόντα στην αιώνια ζωή, από γνωστούς και αγνώστους…

Βέβαια εκτός από αυτούς γεννάει και παλικάρια, γεννάει απευθείας απογόνους των ένδοξων αρχαίων ημών προγόνων, γεννάει καπάτσους, φιλότιμους και ένα σωρό άλλους ωραίους τύπους, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα.

Ovi_greece_0717_015a.gifΈχω μπερδευτεί αν τα λόγια που θυμάμαι τα είπαν για τον Κυριακού ή για τον Αλαφούζο, ή και για τους δύο, αλλάζοντας μόνο τα επώνυμα. Στο κάτω κάτω από το ίδιο άγιο καλούπι ήταν βγαλμένοι.

Σε μια χώρα που ευδοκιμούν οι Λιακόπουλοι, οι Βελόπουλοι και χρίζονται οι Σώρρες ως σωτήρες και περιθωριοποιούνται οι Νανόπουλοι , είναι πρόδηλο ότι κυριαρχεί η ημιμάθεια και η διαστρέβλωση.

Χαρακτηριστική περίπτωση η φράση «ο νεκρός δεδικαίωται»,  ένα στερεότυπο βαθιά ριζωμένο παρόλο που οι περισσότεροι αγνοούν την προέλευσή του, που μας οδηγεί όχι στην ορθή αποτίμηση της προσωπικότητας και των πεπραγμένων του θανόντα , αλλά πολύ περισσότερο σε ένα διαγωνισμό κοσμητικών επιθέτων, αυτολογοκρισίας και υπερβολών που ούτε ο ίδιος δε θα ήθελε να ακουστούν.

«Ο γαρ αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας», είναι η ακριβής φράση του Αποστόλου Παύλου στην προς Ρωμαίους επιστολή του.

Δεν τρέφω ιδιαίτερα θερμά αισθήματα για τον Παύλο (δικά του λόγια είναι «… να υποτάσσεσθε εις τους ιδίους σας άνδρας, σαν να κάνετε την υποταγήν σας αυτήν προς τον Κύριον, ο οποίος παραγγέλλει και ζητεί να υποτάσσονται αι γυναίκες εις τους άνδρας των» και «… ο μεν άνδρας… επλάσθη εξ αρχής ως ο κύριος εκπρόσωπος της κυριαρχίας του Θεού επί της Γης και είναι διά τούτο περισσότερον από την γυναίκα εικών και δόξα του Θεού»), αλλά τουλάχιστον να αποδίδουμε σωστά τα λόγια του καθενός.

Και η ερμηνεία που δίδεται επίσημα είναι ότι ο νεκρός απαλλάχθηκε από την αμαρτία (στο βαθμό που δε μπορεί να αμαρτήσει ξανά) και σε καμία περίπτωση συγχωροχάρτι και πιστοποιητικό φρονημάτων για τα όσα έκανε όσο ήταν εν ζωή…

Αν ήταν έτσι στο κάτω κάτω και δικαιωνόμαστε απλά επειδή πεθαίναμε, τότε θα καταρρίπταμε και το χριστιανικό δίπολο Παράδεισος-Κόλαση, αφού θα είχαμε όλοι κλεισμένη θέση στον κήπο της ΕΔΕΜ…

Εμένα δε με πειράζει, αλλά δε νομίζω ότι αυτή ήταν η πρόθεση του Παύλου…

Να το θυμόμαστε αυτό κάθε φορά που στραμπουλάμε τη γλώσσα μας μήπως και πούμε κάτι κακό για το νεκρό (political correctness), αλλά και όταν ακούμε άλλους να μας παρουσιάζουν τον Ιζνογκούντ για τον πολυχρονεμένο μας χαλίφη Χαρούν ελ Πουσάχ…

Andy

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η ημιμάθεια δεδικαίωται

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s