Διαβάζοντας στην παραλία με παιδιά

Πριν από λίγο καιρό σε μια παραλιακή πόλη της νότιας Αγγλίας έγινε μια εκδήλωση σε μια παραλία με σκοπό να ενθαρρύνει τους νέους να διαβάζουν. Η εκδήλωση συγκέντρωσε πολύ περισσότερο κόσμο από ό,τι είχαν υπολογίσει οι οργανωτές και στην πλειονότητα νέους. Άλλο άξιο παρατήρησης για την συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η μεγάλη συμμέτοχη οικογενειών. Γονείς, παιδιά και παππούδες, όλοι μαζί στην παραλία, πολλοί ξυπόλητοι και στα χέρια βιβλία.

Ovi_greece_0717_015c.gifΟι διοργανωτές της εκδήλωσης προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια σειρά από ενέργειες που σε όλες συμμετείχαν όλοι και σε μια προσπάθεια να δείξουν το εύρος των οριζόντων που ανοίγουν με την ανάγνωση ενός βιβλίου.

Μια ομάδα παιδιών γύρω στα 14, ξεκίνησε την εκδήλωση διαβάζοντας στη σειρά ανά μερικές σελίδες ο καθένας, ένα βιβλίο αναφορά για την ηλικία τους με τον γνωστό έφηβο μάγο. Ακολουθήσε μια άλλη ομάδα πάλι από 12-15 χρονών διάβασε μικρά ευθυμογραφήματα που σε κάποιες περιπτώσεις κάνανε τους ακροατές να πέσουν στην άμμο από τα γέλια.

Παράλληλα κάποια άλλα παιδιά, αυτή τη φορά ηλικίες από 6 έως 12 χρονών, ζωγράφιζαν σε πάγκους ειδικά στημένους γι’ αυτό το λόγο, εικόνες εμπνευσμένες από τις ιστορίες που διαβάζανε τα άλλα παιδιά, ενώ μια άλλη ομάδα έκανε μικρές παραστάσεις παντομίμας πάλι με έμπνευση από αυτά που ακούγανε.

Εκεί όμως που φάνηκε το πόσο πετυχημένα εξελισσόταν η εκδήλωση ήταν όταν πια άρχισαν να συμμετέχουν και οι γονείς και οι μεγαλύτεροι, και αυτό χωρίς καμία προτροπή ή προγραμματισμό. Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό να βλέπεις γονείς και παππούδες παρέα με παιδιά και εγγόνια, στον πάγκο με τις ζωγραφιές, να ζωγραφίζουν τον μικρό μάγο με το χαρακτηριστικό σημάδι στο μέτωπο με μαρκαδόρους ή νερομπογιές και κάποιους άλλους να προσπαθούν να μιμηθούν σκηνές από τα βιβλία με παντομίμα. Κι όλα αυτά στην αμμουδιά και με τη συνοδεία του ήχου των κυμάτων.

Ίσως να ξέφυγα από το βασικό θέμα του περιοδικού και η μόνη μου επαφή με το θέμα να είναι το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση είχε τα στοιχεία: βιβλίο και παραλία, αλλά έτσι για μια στιγμή φανταστείτε την εικόνα και αφήστε το μυαλό σας να τρέξει στην σκηνή που εξελισσόταν με όλα αυτά τα παιδιά και τα βιβλία. Και χωρίς να θέλω να γίνω μίζερος, αλλά πόσο θα ήθελα να δω ίδιες εικόνες στην Ελλάδα.

Κι εδώ, επειδή προσπάθησα να δω την ίδια εικόνα στην Ελλάδα, μια τελευταία σημαντική σημείωση που ίσως να σας βοηθήσετε να καταλάβετε και την …δυσπιστία μου για το αν θα μπορούσαν αυτά να γίνουν ποτέ στην Ελλάδα. Κανένας εκδοτικός και κανένα βιβλιοπωλείο ή πωλητής βιβλίων δεν ήταν εκεί, ούτε σπινάρισε τίποτα, ούτε έμμεσα προσπάθησε να πουλήσει τίποτα. Ήταν μια εκδήλωση οργανωμένη από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο και τους συλλόγους γονέων των σχολείων. Χωρίς …σπόνσορα, αυθόρμητα και με καφέ από το σπίτι.

Γιώργος Σερπετζόγλου

********************************************

To κείμενο του Γιώργου Σερπετζόγλου,
συμπεριλαμβάνεται στο έβδομο τεύχος του ArsOvi
που μπορείτε να βρείτε, πάντα ΔΩΡΕΑΝ, ΕΔΩ!

Ovi_greece_0717_007a

Ovi_greece_0717_015c.gif

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s